Етеричните масла ли са тайната за подобряване на имунитета?

Етеричните масла ли са тайната за подобряване на имунитета?
от ноември 02, 2023 0 Коментар

Етеричните масла ли са тайната за подобряване на имунитета?

Разболявате ли се често и лесно?

Настивате ли дори от лека промяна във времето  или обстановката?

Борите ли се с чувство на умора и изтощение?

Влияят ли стресът и тревожността на здравето ви?

Ако сте отговорили с "да" на някой от тези въпроси, може би е време да вземете мерки, за да подсилите имунитета. Но как? И  да бъде по лек и естествен начин? Да бъде щадящо и безопасно!

На помощ идва ароматерапията.

Терапевтичните свойства на етеричните масла са известни още на древните китайци, египтяни, гърци, индийци и римляни. Те са използвали ароматните масла и са забелязали тяхната ефективност при определени заболявания.

Този вид превенция отново набира популярност в наши дни, а интересът към тях нараства в световен мащаб, защото преоткриваме, че майката природа е най-добрият лечител.

Като сложни смеси от органични съединения (няколкостотин компонента в едно етерично масло), те имат изключително въздействие върху цялото ни тяло. Три са основните положителни ефекта на етеричните масла върху човешкия имунитет:

Антивирусно и антибактериално действие. Етеричните масла проникват през клетъчната мембрана на микроорганизмите, влияят на метаболизма и водят до тяхното обезвреждане. Благодарение на това, се намалява общото натоварване на имунната система и тялото ни се справя по-лесно с различни инфекции. Най-добрите антисептичните етерични масла са: розмарин, градински чай, лавандула, евкалипт, здравец, мащерка.

Антистрес ефект. Известно е, че хроничният стрес потиска общия имунитет и може да провокира и влоши хода на много заболявания. Етеричните масла имат психо-емоционален ефект, когато попаднат в обонятелните рецептори на дихателните пътища с последващ ефект върху лимбичната система на мозъка. Етерични масла, които имат активно антистресово действие са: розмарин, лимон, портокал, мандарина, кедър, лавандула, роза , градински чай, лайка, здравец.

Имуностимулиращ ефект. Като цяло имунната система е сложна мрежа от тъкани и клетки, която работи, за да ни защити от вредни фактори, като вируси, бактерии, гъбички, паразити, ракови клетки. Тя се активира, когато се сблъска с нещо, което смята за вредно чуждо вещество. Това е известно като антиген. След като антигенът бъде разпознат, се поражда имунен отговор - вроден и адаптивен. Макар че и двата работят в тясно сътрудничество, всеки от тях има различни функции.

Ролята на етеричните масла е да стимулират определени части на имунната система, повишаване на активността на определени имунни клетки, намаляване на възпалението.

От цитрусови нотки до земни цветя, има много възможности за избор, когато става въпрос за подсилване на имунната ви система с етерични масла!

Ето някои от най-добрите етерични масла за здравето на имунната система:

Етерично масло от хвойна

Натуралното етерично масло от плодове на хвойна Vivasan е изключително ефективно при възпалителни процеси. То има мощно тонизиращо, антисептично и противовъзпалително действие,  регулира метаболизма, укрепва имунитета, подпомага детоксикацията на организма. Маслото от хвойна действа добре на проблемна кожа. Полезно е да се вдишва етерично масло от хвойна при настинки, защото пречиства въздуха в стаята и помага за по-лекото и лесно дишане.

Как да използвате:

Ароматна лампа/дифузер - 4-6 капки, действа релаксиращо, балансиращо и освежаващо. Стимулира душевното равновесие и прояснява мислите.

Масаж - смесете 10-20 мл масло от жожоба,  авокадо или арган с 2-4 капки масло от хвойна и при необходимост намажете гърба, мускулите и ставите със сместа.

При масажиране на рефлексните зони на стъпалата помага за премахване на замърсявания и токсини.

Баня - смесете 1 чаена лъжичка мляко или морска сол с 4-7 капки масло от хвойна и разтворете във вана с топла вода. Стимулира работата на бъбреците и пикочния мехур, укрепва съединителната тъкан, премахва замърсяванията и подобрява кръвообращението. Намалява болките в мускулите и ставите, помага при трудна подвижност на ставите.

Натурално етерично масло от евкалипт и Натурално етерично масло с Евкалипт | о-в Мадейра

Евкалиптовото масло има ясно изразени тонизиращи, лечебни, антисептични, противовъзпалителни свойства. Натуралното етерично масло от евкалипт на Vivasan подобрява процеса на регенерация на клетките, има успокояващ ефект при болки в мускулите и ставите, и е отлично средство при настинки и заболявания на дихателната система.

Етеричното масло от евкалипт има доказана терапевтична употреба в случаи на настинки,  особено при малки деца, грип, бронхит, астма, възпаление на параназалните синуси, синузит, възпалено гърло, възпаление на средното ухо, висока температура, ревматизъм, мускулни и ставни болки и др.

Как да използвате:

Ароматна лампа/дифузер: За нея са достатъчни 4-7 капки евкалиптово масло. Има силно почистващо и дезинфекциращо действие. Във въздуха на помещението убива патогени на инфекция, при което се повишават концентрацията и работоспособността на хората, както и настроението.

Вдишване: разтворете 2-4 капки евкалиптово масло в 0,25-0,5 литра топла вода. Инхалациите подобряват имунитета, имат релаксиращ, отхрачващ ефект, улесняват дишането.

Масаж: Смесете 10-20 мл масло от жожоба, авокадо или арган с 1-3 капки масло от евкалипт и втрийте тази смес върху челото, шията, гърдите, гърба, корема, мускулите или ставите, ако е необходимо.

Етерично масло от лимон

Етеричното масло от лимон Vivasan е едно от най-популярните масла. То допринася за общото подобряване на организма, освежава, повишава концентрацията на вниманието, подобрява паметта, има стимулиращ ефект, почиства тялото от нечистотии и токсини, укрепва стените на кръвоносните съдове, премахва пясъка от бъбреците и пикочните пътища. Маслото от лимон нормализира психо-емоционалното състояние, подобрява настроението, вдъхновява. 

Етеричното масло от лимон Viasan има доказана терапевтична/медицинска употреба в случай на простудни заболявания, бронхит, висока температура, отслабване на имунитета, след боледуване.

Как да използвате?

Аромалампа/дифузер: За използване в дифузер са достатъчни 4-7 капки масло от лимон VIVASAN. Добре почиства, дезинфекцира и освежава въздуха в помещенията.

Вдишване: Разтворете 2-4 капки Вивасан лимон в 0,25-0,5 литра топла вода. Инхалацията ще облекчи състоянието при инфекции, хрема, запушване на дихателните пътища, главоболие и проблеми с кожата на лицето.

Масаж с етерично масло от лимон: Смесете приблизително 10-20 ml масло от жожоба или авокадо Vivasan с 2-4 капки етерично масло от лимон Vivasan и втрийте в кожата на слепоочията, шията, мускулите и ставите.

Етерично масло ЧАЕНО ДЪРВО с манука и канука

Маслото от чаено дърво VIVASAN съдържа етерични масла от манука и канука , които са разновидности на чаеното дърво и имат много ценни свойства. Смесени в правилното съотношение, етеричните масла взаимно се допълват, повишават лечебните си свойства и ефективността им достига максимум.

Маслото от манука укрепва имунната устойчивост на човешкия организъм. То е враг на грам-положителните бактерии и гъбички кандида.

Маслото от канука има аналгетичен, антиалергенен и противовъзпалителен ефект. Предотвратява стагнацията на лимфата и кръвта във вените, насърчава бързото зарастване на рани, укрепва съединителната тъкан, нормализира метаболизма в мускулите; има силно противогъбично и антимикробно действие, укрепва имунитета, има благоприятен ефект при проблемна кожа, лечение на акне.

Етерично масло Чаено дърво с чаено дърво и канука действа като широкоспектърен антибиотик (особено ефективен срещу стафилококи и стрептококи). То е ефективен антивирусен и противогъбичен агент, с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Използва се за дезинфекция на помещения, както и за прогонване на насекоми.

Как да използвате:

Арома лампа : 3-5 к. масло от чаено дърво + Зк. лимоново масло (при настинки, за дезинфекция на стаята, помага за концентрацията).

Ароматни бани: 5 супени лъжици масло от чаено дърво или смесено с други етерични масла при настинка и вируси.

Масаж : 5к. масло от чаено дърво на 10 мл масажно масло (идеално при болки в мускулите след тренировка, ставни заболявания, облекчава болките в ставите).

Баня за крака: за 1 чаена лъжичка сол (морска), 5 капки масло от чаено дърво за 0,5 литра. топла вода (при синдром на "студени крака", за имунна подкрепа).

Гаргара : 3-6 ч.л. на чаша вода (ангина).

Етерично масло 33 БИЛКИ

Уникалността на това масло се състои във внимателния подбор на съставните компоненти, които укрепват и подобряват ефекта един на друг. В тази смес всички масла са преминали през висока степен на пречистване и са много концентрирани, което доказва  неговата многофункционална ефективност, икономичност и функционалност.

Етерично масло от 33 билки помага при настинки, грип, кашлица, главоболие, болки в мускулите, кръста, ставите и много други.

Как да използвате?

Горещи инхалации: ефективна помощ при хрема, кашлица, при настинки  - смесете 3-4 капки етерично масло с гореща вода, покрийте с кърпа, дишайте.

Студени инхалации: Помагат при настинка, хрема - капнете 1-2 капки масло от 33 билки върху носна кърпа или салфетка, вдишвайте дълбоко.

Ароматна лампа: дезинфекцира и освежава въздуха в стаята, отлична профилактика и защита срещу вирусни инфекции, настинки, грип, настинки, грип. Много ефективен по време на грипни епидемии.

Масаж: ще помогне за облекчаване на спазми, болка при разтягане, мускулна болка, ще предотврати появата на болка от мускулно напрежение при физическо усилие.

Смес от натурални етерични масла от Хигея / Hygeia Vivasan

Hygeia е мощна смес от натурални масла за имунитет и дезинфекция на околния въздух, помага в борбата с вируси, бактерии и гъбички. Hygeia е специален състав от натурални етерични масла, които ще ви помогне да защитите себе си и околните от различни заболявания, причинени от бактерии, вируси и гъбички.

Тази уникална смес дезинфекцира въздуха, укрепва имунната система, предпазва от вируси, гъбички и бактерии, успокоява, действа освежаващо.

Mama Mia Спрей

Този уникален комплекс съдържа евкалиптово масло, масло от борови иглички, масло от розмарин, масло от мента, камфор, ментол, масло от карамфил, масло от ела.

Спрей Mama Mia има дезинфекциращо и дезодориращо действие, облекчава състоянието при простудни заболявания, като действа благоприятно на дихателната система, облекчава спазми и главоболие.

Доказано е, че спреят има благоприятен ефект върху бронхите, което го прави идеален за студения сезон, с антивирусно и антибактериално действие.

Етеричните масла, когато са качествени и от доказан производител, са неизчерпаем източник на здраве, виталитет и спокойствие. Залагайки на тях, подарявате на вас и вашето семейство капчици щастие и хармония от природата!

Оставете коментар