Ловци на стреса – как да го контролираме

Ловци на стреса – как да го контролираме
от ноември 07, 2023 0 Коментар

Ловци на стреса – как да го контролираме

Чували ли сте за стрес мениджмънт? Това е сравнително нова дисциплина, но има много дълбоки корени. А съвременният начин на живот, заобикалящата ни среда и постоянно напрежение налагат нов подход и начин на управление и контрол на стреса - широк спектър от техники и терапии, обикновено с цел подобряване на ежедневното функциониране.

Факт е, че стресът предизвиква множество симптоми - от влошаване на физическото здраве, през главоболие, болка в гърдите, умора и проблеми със съня, до депресия. Процесът на справяне със стреса е посочен като един от ключовете за щастлив и успешен живот в съвременното общество.

Има различни модели на управление на стреса, всеки със специфични механизми за контрола му. Експертите са единодушни обаче, че ако сте стресирани, независимо дали поради работата или нещо лично, първата стъпка към това да се почувствате по-добре, е да установите причината. В противен случай - може да влоши проблемите ви.

Какво можете да направите, за да се справите със стреса?

Холистичният подход към управлението на стреса бързо набира популярност, като все повече хора се обръщат към природни средства за справяне с него. Този метод третира ума, тялото и духа като цяло и прилага техники за хранене, упражнения, внимание и релаксация. Поемайки по холистичен път, правим превантивен и проактивен подход към цялостното си здраве, за да върнат контрола върху психическото и емоционалното си благополучие за дълготраен положителен ефект.

Днес ви предлагаме няколко различни варианти за справяне със стреса – без лекарства – лесно приложими, напълно естествени и най – важното – ефективни!

Бъдете активни

Упражненията няма да накарат стреса да изчезне, но могат да намалят част от емоционалния интензитет, да избистрят мислите и да ви позволяват да погледнете проблемите от друг ъгъл, а оттам – да поемете контрола!

Поемете контрола

Ако смятате, че не можете да направите нищо за проблема си, стресът може да се влоши. Именно усещането за загуба на контрол е една от основните причини за стрес и липса на благополучие. Актът на поемане на контрол сам по себе си дава сила и е решаваща част от намирането на решение.

Комуникирайте

Разговорите, комуникацията с колеги, приятели и семейство винаги помага. Освен да споделите всичко, което ви мъчи, те могат да ви помогнат да погледнете на нещата по различен начин, да намерите решения на проблемите си.

 

Отделете малко време за себе си

Много от нас работят дълги часове, което означава, че често не отделяме достатъчно време за неща, които наистина ни харесват. От изключително значение е да имате времето само за вас – разхождайте се, четете, идете на йога.

Опитайте – Арома масаж

Арома масажът е изключително ефективен начин да намалите стреса. Арома масажът съчетава методи на механично въздействие под формата на триене, натиск, вибрация и въздействието на ароматни масла върху тялото през кожата, обонянието и чрез вдишване.

Ефектът, който може да очаквате е отпускане на напрегнатите и стегнати мускули, подобряване на кръвообращениаето, отстраняване на токсините, почистване порите на кожата., намаление на болката, общо подобрение на физическото състояние.
Когато добавяте качествени етерични  масла ефектът от всичко това се засилва. А най- хубавото е, че има доказателства, че етеричните масла имат терапевтичен ефект в зависимост от вида му (антисептично, отпускащо, стимулиращо…).

Какво масло да изберете?
Успокояващо действие: Лавандула, мента, тамян, портокал, жасмин
Депресия: лавандула, портокал, нероли, роза, иланг-иланг, жасмин, лимон, градински чай
Облекчаване на стреса: Лавандула, портокал, лимон
Да намерите душевна хармония и да повярвате в себе си: Лавандула, здравец, роза, жасмин , иланг-иланг, портокал

Предизвикай себе си

Поставянето на цели и предизвикателства, независимо дали на работа или извън нея, като изучаване на нов език или нов спорт, може да помогне за изграждането на увереност и….познахте – да преодолеете стреса.

Понякога една малка промяна може да бъде стимул да бъдем по-активни, по-дейни и да мислим позитивно!

Избягвайте нездравословните навици

Не разчитайте на алкохола, пушенето и кофеина като начини за справяне със стреса. Те могат да осигурят временно облекчение, но в дългосрочен план няма да решат проблемите ви, а по-скоро ще създадат нови.

Победете стреса с ароматерапия

Натуралните етерични масла могат да помогнат в борбата със стреса, като осигуряват почти мигновен успокояващ ефект, когато се прилагат директно върху кожата. Освен това някои масла имат противовъзпалителни ефекти, които помагат за намаляване на физическите усещания, свързани със стреса.

Както вече казахме, един ароматерапевтичен масаж помага за подобряване на релаксацията и намаляване на нервното напрежение, за подобрено качество на съня  - важен фактор за намаляване на стреса, тревожността и депресията.

Етеричните масла се използват от векове, за да помогнат на хората да се справят с депресията. Освен това се смята, че някои масла стимулират производството на серотонин, „хормона на щастието“, който помага за намаляване на чувството на тъга. При редовна употреба етеричните масла могат да помогнат за регулиране на психичното здраве и намаляване на симптомите или депресията.

Нека да разгледаме някои от най-добрите избори, обичани в световен мащаб, и да открием техните употреби:

Лавандула:

Успокояващ аромат, който помага за намаляване на стреса и безпокойството;
Съдържа линалол и линалил ацетат, които помагат за намаляване на кортизола, хормона на стреса;
Древно средство за спокоен сън и релаксация.

Мента:

Освежаващ, ободряващ аромат, който помага за балансиране на настроението и намаляване на стреса
Съдържа ментол, който има успокояващи свойства и помага за намаляване на раздразнителността
Подпомага фокуса и концентрацията

Евкалипт

Противовъзпалителни свойства
Антисептични и спазмолитични свойства
Изостря сетивата

Иланг-иланг

Ефективно е при депресивни и тревожни състояния - премахва чувства на страх, гняв, безпокойство и напрежение;
Уравновесява артериалното налягане, успокоява задух и сърцебиене;
Подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул и намалява проявите на стенокардия и нарушен сърдечен ритъм;

Нероли

Помага при депресия, безпокойство и стрес, премахва чувството на страх;
Ефективно е при невроза, емоционално напрежение, истерия и шок;
Повлиява симпатиковия отдел на вегетативната нервна система;
Премахва емоционална потиснатост, свързана с предменструално напрежение;
Успокоява някои симптоми при менупауза, като раздразнителност и плачливост;
Регулира артериалното налягане, стимулира кръвообращението;

Портокал

Препоръчва се при депресии, тревожни състояния и нервно напрежение, отстранява психо-емоционалната възбуда;
Въздейства позитивно върху нервната система на децата;
Повишава работоспособността и концентрацията;

И един нов начин да изпитате облекчение

Сега си представете аромалампа, заредена с перфектния микс от дървесни етерични масла, които ви пренасят в зелените и хладни дебри на гората. Вдишвате аромата разтваряте сетивата и усещате свобода, лекота, спокойствие, мир…

Това Смес от Етерични Масла "Шинрин Йоку" - комбинация от 100% натурални етерични масла от кедър, бор, смърч и ела.

Релаксира, облекчава стреса;
Успокоява, понижава кръвното налягане;
Носи баланс, облекчава депресията;
Укрепва имунитета;
Подпомага сърдечно-съдовата система;
Подобрява паметта, концентрира вниманието

 

Помогнете на други хора

Хората, които помагат на другите чрез дейности като доброволчество, работа в някаква общност са по-устойчиви на стресовите фактори. Ако нямате време или желание, защо не опитате някакъв малък жест – като да помогнете на малкото дете да пресече пътя или да изненадате с кафе и сладки колегите си.

Работете по-умно, не по-усилено

Да работите по-интелигентно означава да приоритизирате работата си, да се концентрирате върху задачите, които ще имат истинско значение.

Оставете най-малко важните задачи за края на деня. Приемете, че няма да имате време за всичко.

Заедно с това, потърсете положителните страни в живота и нещата, за които сте благодарни. Просто запишете 3 неща, които са минали добре или за които сте благодарни, в края на всеки ден.

 

Оставете коментар