Тестостеронът – защо е важен не само за жените?

Тестостеронът – защо е важен не само за жените?
от февруари 03, 2024 0 Коментар

Тестостеронът – защо е важен не само за жените?

Тестостеронът е андрогенен хормон, произвеждан от надбъбречната кора, тестисите и яйчниците. Често се смята, че тестостеронът е важен полов хормон за мъжете, но той играе не по-малка роля и за женския организъм. При мъжете тестостеронът стимулира развитието на вторични полови характеристики (като окосмяване по тялото и мускулен растеж) и е от съществено значение за производството на сперма.

При жените той играе роля при репродуктивната система, помага за повишаване на настроението, увеличаване на енергийните нива, подобряване на мускулната маса и спомага за управлението на теглото, допринася за сексуалното желание.

Дисбалансът на тестостерон е причина за безплодие и при двата пола. Реално няма симптоми за по-ниски или по-високи нива, ако има някакви проблеми с нивата му, те могат да бъдат установени само с кръвна проба.

Референтна стойност при жени на възраст между 21 – 49 г.: 0.14 – 0.53 ng/ml; при жени от 50 – 80 г.: 0.12 – 0.36 ng/ml.

При мъже на възраст от 21 до 49 г. стойността е 2.40 – 8.70 ng/ml; докато в диапазаона 50 – 80 г. е 2.21 – 7.16 ng/ml.

Но защо е важен и за двата пола и как може да го балансираме без хормонална терапия?

 

Какво въздействие има тестостеронът върху женските тела?

Нормалните нива на тестостерон имат множество функции върху цялостното здраве на жените:

  • Поддържа здравината на костите. Проучванията показват, че тестостеронът и естрогенът са от съществено значение за образуването на костите.
  • Насърчава когнитивното здраве - според проучване по-високите нива на тестостерон в плазмата на жени в пременопауза са свързани с по-добро представяне при математически и пространствени задачи.
  • Поддържа сексуалното влечение.

Какво се случва, когато нивата на тестостерон на жената са ниски?

Нивата на тестостерон намаляват до известна степен на възраст между 20 и 40 години при жените, но по време и след менопаузата спадът може да бъде драстичен. Именно това е причина някои жени да имат по-ниски либидо. Ниските нива на тестостерон могат също да причинят други здравословни проблеми като умора и повишен риск от загуба на костна маса, остеопороза и фрактури. 

Какво се случва, когато нивата на тестостерон на жената са твърде високи?

Високите нива на вид андроген, известен като свободен тестостерон, могат да бъдат свързани със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Това състояние може да е причина за нередовен цикъл, да попречи на овулацията и да доведе до безплодие.  Последствията от СПКЯ са още прекомерно окосмяване, кисти на яйчниците, кожни проблеми. 

Високите нива на тестостерон при жените, независимо дали са причинени от PCOS или от друго състояние, могат да бъдат свързани със сериозни здравословни проблеми, като инсулинова резистентност , диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Какво въздействие има тестостеронът при мъжете?

Тестостеронът играе жизненоважни роли в тялото и може да повлияе на вашето физическо и емоционално здраве. Основните му функции включват мускулен растеж , разпределение на мазнините, развитие на костна маса, производство на сперматозоиди и образуване на червени кръвни клетки.

Защо тестостеронът е важен за мъжете?

Тестостеронът е основен полов хормон, произвеждан от тестисите и надбъбречната кора при мъжете. Подпомага развитието на вторични полови характеристики, които превръщат момчето в мъже. Освен за производството на сперма, тестостеронът играе много важни роли при мъжете, включително:

Развитие на костната тъкан и увеличаване на костния обем
Увеличаване на мускулна маса и сила
Сексуално влечение и формиране на ерекция
Метаболизъм и разпределение на мазнините в тялото
Появата на косми по лицето и други части на тялото
Производство на червени кръвни клетки

Какво се случва, когато тестостеронът на мъжа е нисък?

При мъжете спадът в тестостерона идва с възрастта. Това се случва постепенно, обратно на бързото намаляване на нивата на естроген, което се случва при жените, когато навлязат в менопаузата.

Свързаното с възрастта намаляване на тестостерона оказва влияние върху поведението, настроението и самовъзприятие на мъжа, води до намаляване на мускулния растеж, спад на енергията, нарушена сексуална активност, липса на концентрация, фокус и влошаване на паметта, загуба на костна маса, може да наруши съня, да доведе до натрупване на телесни мазнини.

Как да балансираме тестостерона при жените

Тестостеронът не винаги е на първо място в нашия списък, когато става дума за хормонален баланс, особено при жените, но както стана ясно, това е невероятно важен хормон и този, който ни помага да се чувстваме енергични, мотивирани, секси и силни.

Разбира се, крайната цел е справяне с причините за повишения тестостерон, но има стъпки за действие, които ще помогнат на жените да балансират хормона.

Балансирайте кръвната захар. Това ще подобри метаболизма ви, ще намали инсулиновата резистентност, които допринасят за повишен тестостерон, възпаление и хормонален дисбаланс. Пътят към баланс е драстично намаляване или пълно премахване на преработената захар и рафинираните въглехидрати от диетата. Фокусирайте върху истински, цели храни, които приготвяте у дома, като зеленчуци, плодове с нисък гликемичен индекс, висококачествен протеин и здравословни мазнини. Редовното хранене и някои добавки като хром, фибри и мио-инозитол са полезни.

Пийте зелен чай . Доказано е, че зеленият чай повишава глобулина, свързващ половите хормони (SHBG), който може да свърже излишния тестостерон в тялото. EGCG, открит в зеления чай, също е невероятен антиоксидант и показва противоракови свойства. За да получите най – високи дози EGCG, се нуждае от много чаши зелен чай, което е трудно да се постигне в ежедневието.

За щастие има един уникален продукт - Зелен чай с мента, получен като екстракт от листа по специален метод на екстракция (т.нар. квинтесенция) - супер концентриран продукт под формата на таблетки.

Етерични масла. Етеричните масла са чудесен начин за баланс на хормоните. Може да направите ваш собствен бленд или да изберете любимото си масло, за въздействате по нежен и деликатен начин на нивата на хормоните. Най-добрия начин за прилагане в под формата на масаж, във вана или в аромалампа.
Етеричните масла, които е доказано, че помагат за баланс на хормоните са Илан-иланг, Жасмин, Нероли, Индрише, Роза, Лавандула.

Вечерна иглика

Ползите от маслото от вечерна иглика за хормоналния баланс са известни на всеки. Наред с това тя помага за облекчаване на симптомите на ПМС, намаляване на възпалението, балансиране на нивата на естроген и други.

Маслото от вечерна иглика е с високо съдържание на гама-линоленова киселина (GLA) - основна мастна киселина, която тялото не може да произведе само. GLA помага за поддържане на оптимално хормонално здраве, включително нивата на естроген и тестостерон. Доказано е, че маслото от вечерна иглика може да бъде полезно за жени, които страдат от безплодие, ендометриоза и маточни фиброиди.

Масло от вечерна иглика Forever Young на Vivasan на капсули (500 mg масло във всяка капсула), получено по метода на студено пресоване, съдържа до 75% полиненаситени мастни киселини, включително най-малко 8% гама-линоленова киселина, обогатена с витамин Е, неговата активна форма - алфа- токоферол - 7,8 mg в капсули. 

Изофлавони

В медицината соевите изофлавони се използват като средство за понижаване на кръвното налягане, укрепване на сърдечно-съдовата и нервната система и намаляване на "горещите вълни" по време на менопаузата. Соевите изофлавони нормализират хормоналния фон и по този начин предотвратяват процеси, водещи до неконтролиран растеж на клетките (хиперпластични процеси в човешкото тяло, което предотвратява появата на злокачествени новообразувания.

Fito 40 Капсули с изофлавони от соя и витамин B6 помага за регулиране на хормоналната активност. Добавката е произведена в Швейцария за Vivasan, а ефективността и безопасността й са се доказали с годините. Наред с това попълва недостига на витамини и минерали в периода на възрастова адаптация, значително подобрява благосъстоянието и функциите на репродуктивната система, облекчава емоционалното напрежение, предотвратява наддаването на тегло и чупливост на костите, подобрява качеството на живот. Експерти препоръчват добавката за жени над 40 години.

Заедно с тези добавки, за баланс на хормоните, разбира се важат и общоприетите правила – движете се, хранете се здравословно, прекарвайте повече време сред близки за вас хора и се радвайте на живота.

 

 

Оставете коментар