Етерични масла за орално здраве

Етерични масла за орално здраве
от февруари 14, 2024 0 Коментар

Етерични масла за орално здраве

Какво си представяте когато чуете ароматерапия? СПА? Масаж? Релакс? Грижа за здравето? А зад всички тях стоят етеричните масла, в чийто терапевтични и лечебни свойства се убеждават все повече хора! Те са форма на холистична медицина и вече са се доказали в лечението на различни заболявания, че подпомагат благосъстоянието на ума, тялото и духа.

Но тяхната употреба съвсем не свършва тук. Етеричните масла са неизменна част дори и в….стоматологията.  Защото тяхната употреба за оралното здраве включва не само профилактика, но и лечение на зъбите и венците.

Днес ви запознаваме с някои от най-добрите етерични масла за орално здраве и науката зад тях.

Масло от чаено дърво, канука и манука

Маслото от чаено дърво, канука и манука помага за лечение на заболявания на венците и намалява възпалението, лекува пародонтоза. Стоматологичните специалисти също го препоръчват за лечение на орална кандидоза (наричана още млечница или гъбични инфекции).

Смирна/ мирта

Доказано е, че смирната намалява възпалението, убива бактериите и лекува заболявания на венците. Използването на смирна датира от приказката за тримата мъдреци, когато е използвана за балсамиране поради своите антибактериални свойства. Съвременните  изследванията я свързват с профилактика срещу възпаление на венците.

Евкалипт

За оралното здраве евкалиптовото масло се използва за лечение на болка, намаляване на възпалението, подпомага заздравяването. Изследванията показват, че има антибактериални свойства и спира образуването на плака, помага в борбата със заболяванията на венците и гниенето.

Карамфил

Маслото от карамфил се използва за убиване на бактерии и успокояване на зъбобол. Той е сред най-добрите масла за орална хигиена, заради евгенолът, който има противовъзпалителни и аналгетични ползи. Допълнителни изследвания потвърждават, че потиска и бактериалния растеж.

Канела

Това масло доказано убива бактериите, отговорни за кариеса. Според изследвания маслото от канелена кора е най-ефективно срещу S. mutans, основната бактерия, свързана с кариеса.

Иланг-иланг

Иланг-иланг е масло, което по-скоро свързваме с приложения в козметиката или ароматерапията. Благодарение на множеството полезни съединения, той е чудесно профилактично средство срещу пародонтоза и гниене.

 

Мента

Ментата има антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства. Това е едно от най-широко използваните етерични масла поради способността му да лекува заболявания на венците. Ефективно масло е и срещу орална кандида. Заради освежаващия вкус е предпочитано масло за вода за уста и в борбата с лошия дъх.

Лимон

Маслото от лимон има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни ползи. Той помага за цялостното здраве на устната кухина, може да намали пародонтозата, да предотвратят кариесите и да успокои възпалените венци.

Екстракт от масло от семена на грейпфрут

Маслото от семена на грейпфрут атакува бактериите. Изследванията показват, че е ефективен при множество щамове на Staphylococcus aureus.

Портокал

Сладкият портокал има силно противогъбично и антибактериално действие. Освен това предлага облекчаване на болката. Последното се предполага, че това се дължи на ароматът му и свойствата да отпуска хората.

Всички тези  масла са чудесни, но е трудно да ги включим заедно с грижата за оралната хигиена.

Ето защо швейцарската компания Vivasan създаде Елексир за Хигиена на Устната Кухина - Oral Hygiene – композиция от специално подбрани етерични масла:

  •  етерично масло от портокал;
  •  етерично масло от мента;
  • етерично масло от лавандула;
  •  етерично масло от карамфил;
  •  етерично масло от лимон;
  •  етерично масло от мащерка;
  •  етерично масло от шам фъстък;
  •  етерично масло от чаено дърво.

Oral Hygiene се използва за лечение на заболявания като халитоза (лош дъх), гингивит, кариес , синдром на Сьогрен (сухота в устата), хъркане, други заболявания.

Oral Hygiene ефективно дезинфекцира устната и гърлената кухина, овлажнява сухата лигавица, предотвратява кървенето на венците, както и образуването на зъбен камък. Смята се, че намалява кариеса, регулира киселинно-алкалния баланс, засилва кръвообращението в меките тъкани на ларинкса, укрепва небцето, което допринася за нормализиране на дишането по време на сън и намаляване на хъркането.

Как да използвате еликсира?

Добавете 5-10 капки еликсир в чаша вода и изплакнете устата. За превантивни цели, за укрепване на венците и намаляване на кариеса, процедурата може да се повтаря няколко пъти на ден.

За регулиране на киселинно-алкалния баланс и освежаване на дъха се препоръчва изплакване на устата след всяко хранене.

За да намалите хъркането и да облекчите дишането по време на сън, изплакнете добре устата и гърлото си преди лягане, не яжте след изплакване. Допълнително: капнете 1 капка от еликсира върху носна кърпичка и вдишайте преди лягане.

Ето и няколко рецепти за устна хигиена с етерични масла:

Вода за уста:

1 чаша филтрирана вода

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

5 капки чисто етерично масло (по избор)

10 капки минерални капки (опционално)

Стъклена бутилка

Смесете всички съставки в бутилката и хубаво разбийте. Изплаквайте устата по 15-20 секунди, след което изплюйте.

 

Домашна паста за зъби

Калциев карбонат

Ксилитол

Сода за хляб

Кокосово масло

Етерични масла (вижте любимите ми изброени по-долу)

Смесете 5 части калциев карбонат, 3 части ксилитол и 2 части сода за хляб в купа. Добавете 5 капки масло от чаено дърво и 15 капки етерично масло от мента. (Или изберете други етерични масла). Добавете 4 части кокосово масло и разбъркайте, докато се смесят добре.

Съхранявайте пастата си за зъби в бурканче.

Оставете коментар