Перименопаузата – лесни стъпки за преодоляване на симптомите

Перименопаузата – лесни стъпки за преодоляване на симптомите
от април 14, 2024 0 Коментар

Перименопаузата – лесни стъпки за преодоляване на симптомите

Да бъдеш жена си има своите предизвикателства, а узряването и преминаването през различни етапи от живота, са сред най-драматичните. Разбирането на всяка промяна, която се случва с тялото и психиката е от решаващо значение за здравето и качеството на живот на жените, подготвя ги за промените и ги учи да ги посрещнат с увереност.

Днес ще говорим за перименопаузата – период, който се характеризира със значителни хормонални промени, включващи основно два ключови хормона- естроген и прогестерон. Тези хормонални колебания са движещата сила зад различните симптоми, които се наблюдават през това време.

През годините, водещи до менопаузата, нивата на естроген постепенно намаляват, но този спад не е линеен. Прогестеронът е друг важен хормон, чието производство става хаотично по време на фазата на перименопаузата. Дисбалансът на тези два хормона може да доведе до много симптоми като нередовна менструация, горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота, промени в настроението и проблеми със съня…

Продължителността на перименопаузата варира от жена на жена, но средно продължава приблизително 4 години. В някои случаи обаче може да продължи от няколко месеца до 10 години! Когато една жена има 12 последователни месеца без цикъл, вече може да говорим за менопаузата.

Как да я разпознаем?

Има много симптоми, които идват с перименопаузата, като при всяка жена те могат да варират в различна степен. При някои могат да бъдат много силно изразени, докато при други - съвсем леки.

ФИЗИЧЕСКИ СИМПТОМИ

Нередовна менструация – цикълът може да започне да става по-кратък или по-дълъг, по-тежък или по-лек от обикновено. Това се дължи на естествения спад на естрогена.

Горещи вълни  –те възникват в резултат на спада на естрогена, което кара хипоталамуса (температурния регулатор на тялото) да стане по-чувствителен.
Нощно изпотяване – горещи вълни, но през нощта.
Вагинална сухота – това може да доведе до болезнен секс и понякога кървене при полов акт. 
Чувствителност на гърдите – Хормоналните промени могат да причинят подуване на гърдите и болка, това се дължи на дисбаланс на съотношенията на естроген и прогестерон.  
Понижено либидо – нивата на тестостерон могат да спаднат с възрастта, което оказва огромно влияние върху нашето сексуално желание.
Болки в ставите – идват следствие намаляването на естрогена и намаляването на производството на колаген.  
Увеличаване на теглото – спадът в нивата на естроген води до увеличение на мазнини в талията. 
Стрес инконтиненция – мускулите на тазовото дъно отслабват с напредване на възрастта и се наблюдава намаляване на мускулната маса, което намалява способността да контролирате пикочния мехур.
Храносмилателни проблеми, подуване на корема
Косопад, изтръпване, сърбеж. 

Безсъние
Сърцебиене

 

ЕМОЦИОНАЛНИ СИМПТОМИ

Промени в настроението
Безпокойство
Депресия
Раздразнителност
Стрес

КОГНИТИВНИ СИМПТОМИ

Объркване
Загуба на памет
Психическа умора
Затруднена концентрация
Главоболие
Замайване
Паническо разстройство
Мозъчна мъгла
Умора

Как да си помогнем в периода на перименопаузата

За облекчаване на симптомите често лекарите препоръчват хормоналната терапия и лекарства. Наред с тях обаче има и естествени подходи за управление на перименопаузата, които може да опитате.

Диета и хранене

Правилното хранене играе решаваща роля в управлението на симптомите на перименопаузата и насърчаване на цялостното благосъстояние. Балансираната диета може да помогне за облекчаване на симптоми като горещи вълни и промени в настроението, като същевременно поддържа здравето на костите, сърцето и помага за управлението на теглото.

Фитоестрогени

Фитоестрогените са растителни съединения, които имитират ефектите на естрогена в тялото. Изследванията  показват, че фитоестрогените могат да бъдат полезни за намаляване на честотата на горещите вълни при жени в менопауза без сериозни странични ефекти.

Включването на храни, богати на фитоестрогени в диетата, може да помогне за балансиране на хормоналните нива и намаляване на горещите вълни. Такива храни са соя, леща, ленено семе, тофу.

Наред с това включете и Фито 40 – хранителна добавка – фитоестроген на базата на соеви флавоноиди. Добавката е произведена в Швейцария, а соята използвана за направата й е изключително чиста, без ГМО, с гарантирано качество. Поради чистотата на съставките, тя е препоръчвана за всяка една жена в периода на пери- и менопауза.

Повече протеини

Експертите  предполагат, че апетитът на тялото за протеини се увеличава по време на перименопаузата (поради хормонално индуцирано разграждане на протеини в тъканите). Ако не давате на тялото си достатъчно протеин, то ще се стреми да си набави енергия под друга форма, обикновено под формата на празни калории.

Хранителни добавки за жени в перименопауза

 Доказано е, че жълтият кантарион  подобрява леката до умерена депресия и е особено ефикасен при разстройства на настроението, свързани с прехода към менопаузата. РЕЛАКС ПЛЮС ВИТАМИНИ на Вивасан е хранителна добавка на основата на жълт кантарион хиперицин в капсули с доказано антидепресивно, успокоително, противостресово и укрепващо нервната система действие.

Поддържайте здравето на костите с калций и витамин D

Функцията на яйчниците намалява с възрастта. Началото на менопаузата намалява производството на естрадиол, хормон, който освен че поддържа репродуктивната система, регулира и костния метаболизъм. Остеопорозата  е най-разпространеното заболяване при жените в менопауза и е силно свързано с ниско качество на живот. Ето защо е важно жените да приемат добавка с калций и витамин D, които са от съществено значение за поддържане на здравето на костите. Добавете и храни като млечни продукти, листни зеленчуци и обогатени зърнени култури са отлични източници на калций, докато излагането на слънчева светлина и мазната риба осигуряват витамин D.

Нашият съвет: Изберете швейцарското качество с ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби

Помислете за черния дроб

Когато говорим за перименопауза, надали черният дроб е сред факторите, които мислим, че оказват някакво влияние. Но той има решаваща роля за филтриране и премахване на токсини и вредни съединения от кръвта, помага за баланса на макро- и микроелементи и регулира хормоните. Ето защо детокс на черния дроб може да бъде от решаващо значение за намаляване симптомите на перименопауза, балансирайки хормоните.

Артишок Цинарин е сред най-качествените хранителни добавки, които може да намерите на българския пазар, с висока биоусвояемост, а неговият ефект е доказан многократно. Приемайте по 2 супени лъжици, 3 пъти на ден.

Препоръчваме още:

Лебершуц - натурална хранителна добавка във формата на капсули. Препоръчва се при токсично поражение на черния дроб, остри и хронични хепатити, дистрофия и цироза на черния дроб,  хроничен холецистит, дискинезия на жлъчните пътища, панкреатити, за профилактика на атеросклероза и на други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Погрижете се за сърдечно съдовото здраве

Много жени дори не подозират, че могат да има проблем със здравето на сърцето. Според последните проучвания сърдечносъдовите заболявания и инсулт са водещите причини за смърт при жените между 45 и 55 години в световен мащаб. Ето защо превенцията е ключова в този етап на живота, а хранителните добавки като VIVA P.Y.H. – уникален за българския пазар продукт, след 35 г. е силно препоръчителен.

Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка и отговаря за 95% от произвежданата енергия в нашето тяло. Той осигурява енергия за нормалното протичане на жизнено важни за човешкия организъм процеси. Като мощен антиоксидант коензим Q10 спомага за предпазване на клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Необходимото количество коензим Q10 се образува чрез синтез в човешкото тяло и в по-малка степен се приема чрез храната – едва 3-6 мг. Добавка с Q10 е от изключителна важност за жените в периода на перименопауза, защото освен, че дава енергия, премахва синдрома на хронична умора, подобрява физическата издръжливост и активира обмяната на веществата.

Балансирайте хормоните

Хормоналният дисбаланс е сред най-често срещаните и тежки симптоми при жените, но с правилните добавки може да балансирате нивата и да посрещнете с усмивка този период от живота. На помощ идват две чудесни добавки - Форевър Янг за Хормонален Баланс, създадена на основата на масло от дроцветна пупалка/вечерна иглика и Масло от СЕМEНА на НАР. То е мощен антиоксидант, с огромно количество витамин Е (в най-рядката му природна форма гама-токоферол), стероли, полифеноли и натурални растителни естрогени (17-алфа-естрадиол).  Маслото от семки на нар се счита за еликсир на младостта, тъй като съдържа пуникова киселина – омега-5 конюгирана мастна киселина, която е ефективна за клетъчната регенерация и пролиферация и значително забавя процеса на стареене.

 

Преминаването през перименопауза не трябва да бъде труден и тежък етап от живота на една жена. Сън, движение, хидратация, здравословна диета и повече активности са малките стъпки, с които може да контролирате симптомите и да се радвате на промените, които се случват с вас!

Оставете коментар