Топ 7 хранителни добавки за тази есен

Топ 7 хранителни добавки за тази есен
от август 21, 2021 0 Коментар

Топ 7 хранителни добавки за тази есен

Колкото и да не ни се иска, но лятото скоро си отива, а това означава по – хладно време, повече време на закрито и по-малко движение. Всичко това, по един или друг начин, натоварва имунната система и променя циркадния ни ритъм, влияе на настроението и тонуса. Много хора споделят, че през есента се чувстват отпаднали, изморяват се лесно, изпадат в депресивни състояния…. Но не и когато имаме под ръка правилните методи за справяне с всичко това, водим целесъобразен начин на живот и приемаме качествени добавки. За да се радваме на цветна, красива, щастлива и здрава есен.

На първо място може да включим пълноценна и сезонна храна в диетата си. Само помислете за изобилието, което есента ни предлага – тикви, кореноплодни, ябълки, грозде, дюли, круши….Заложете на всички тези дарове на природата в менюто си, съчетайте с прием на протеини (чисто месо, риба, а ако сте вегетарианци – бобови храни, леща, нахут, чия), умерено количество млечни продукти, мазнини – ядки, семена, зехтин, шарлан….Сезонната храна е доказано, че носи най-големи на ползи на тялото, затова посетете някой фермерски пазар и се запасете с най-добрите и натурални продукти.

Наред с това не забравяйте да добавите и богати на антоксиданти храни (антиоксидантите са важни съединения, които подобряват деленето на клетките, потискат процесите на стареене, борят със свободните радикали). Такива са джинджифил, нар, сливи, канела, портокали, чай от копър, ехинацея, коприва…

Движението е друг ключов елемент за тонуса, самочувствието, здравето и….настроението през есента. По – студеното време не трябва да ви спира да ходите, да практикувате спорт (например да правите лек джогинг), да изберете разходка в гората или близката планина.

Всички знаем, че спортът е чудесен за физическото здраве, но по-важното е, че той носи и много психологически ползи.

Според авторитетното издание WebMD спортът помага при стрес, тъй като упражненията карат тялото да отделя ендорфини, химикалите в мозъка, които облекчават болката и стреса. Той също така намалява нивата на хормоните на стреса, кортизола и адреналина.

По време на тренировка човек може да остави настрана притесненията си, да изчисти ума си и да се успокои. Също така помага да спите по-добре.

Наред с хранене и спорт, от ключово значение за тонуса и здравето ни през есента е да изберете и правилните за вас добавки и природни средства, които да помогнат за предизвикателствата, характерни за есенния и зимния живот - дефицит на витамин D, по-слаб имунитет и сезонните настинка/грип, алергии, понижена енергия, спад на настроението и сезонно афективни разстройства.

Кои са най-важните за здравето ни добавки за есента?

1. Витамин D

През летните месеци набавянето на витамин D не е проблем, но през есента и зимата производството намалява значително. Според Public Health England, близо 30% от хората имат дефицит на витамин D между януари и март.

Проблемът произтича от три фактора - дните са по-кратки, прекарваме по-малко време навън, а когато сме навън, покриваме тялото си и няма как да се възползваме от слънчевите лъчи. Дефицитът на витамин D може да доведе до спад в имунитета, депресия, болка в мускулите, намалена костна плътност.

Най -добрата форма на допълнителен витамин D е комбинация от витамин D3 и витамин K2. Двете добавки работят най -добре, когато се приемат заедно. Много авторитетни издания съобщават, че оптималният баланс между формирането на костите, костната резорбция и добрата костна плътност, може да бъде постигнат чрез употребата на витамин К2. Витаминът D допълва тази функция.

Нашият избор: ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби - хранителна добавка с филохинон (натурален витамин К2) и холекалциферол (витамин D), натурално ленено масло (съдържащо α-Линоленова киселина) за поддържане на нормален костен метаболизъм и костна плътност, за здрави кости и еластични артерии.

2. Черен бъз

Есента е сезонът, в който се обострят настинки и грип. Промяната във времето ни кара да се събираме на закрито, осигурявайки перфектната среда за разпространение на вирусите.

Ето защо е добра идея да приемате антивирусни добавки като профилактично средство, за да намалите шансовете да се разболеете. Въпреки че никоя добавка не може да предотврати инфекция, има няколко, като бъз, които могат да свършат чудесна работа за намаляване на риска, в комбинация със стандартните протоколи за избягване на близък контакт, носене на маска и често миене на ръцете.

Бъзът съдържа група съединения, наречени лигнани, за които е доказано, че физически се свързват с вирусни частици и правят невъзможно тяхното възпроизвеждане и създаване на нови вируси. Той възпрепятства грипния вирус, като се свързва с протеин върху вирусната обвивка, наречен хемаглутинин. Проучванията показват, че бъзът може да повлияе на вирусните обвивки и на други вируси, включително коронавируси, миковируси и много други.

Бъзът предлага естествени антиоксидантни и антибактериални ползи, а някои от съединенията дори се използват като средство за потискане на кашлицата.

Нашият избор: ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) - хранителна добавка в течна форма. Съдържа  концентрат от сок на черен бъз, сироп от цветове на черен бъз, сироп от глюкоза, фруктоза, лимонена киселина, сух екстракт от цветове на черен бъз.

ИМУН ФИТ с МЕД от МАНУКА – това е чудесна натурална хранителна добавка в течна форма с мед от манука, ехинацея, ацерола и черен бъз. Поддържа защитните сили на организма, подпомага възстановяването на имунитета. Авторитетни издания препоръчват тази комбинация при простудни заболявания – ОРВИ, грип и др., бронхити, пневмония, суха кашлица; хронични състояния на белия дроб и горните дихателни пътища, носоглътката, устната кухина; поддържане на нормалното функциониране на бъбреците; остри и хронични урогенитални заболявания; ревматизъм, полиартрит; запек, задържане на течност в организма.

3. Пробиотици и пребиотици

Здравето на червата е жизненоважно, що се отнася до имунитета. Всъщност 80 % от имунната ни система се намира в червата. Пробиотиците са живи бактерии, които помагат да се увеличи количеството на добрите бактерии в храносмилателния тракт. Пребиотиците осигуряват храната за пробиотиците, помагайки за повишаване на ефективността на пробиотика. Ето защо приемът им е от изключително значение за здравето  на организма през първите хладни месеци.

Нашият избор: ФЛОРАМАКС Пробиотик с Витамини – хранителната добавка помага за възстановяват нормалната флора на стомашно-чревния тракт, препятства растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др.); подобряват усвояването на желязо, калций и др. микроелементи; повишава нивото на хемоглобина.

4. Витамин С

Витамин С укрепва имунната система, предпазва от свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Противно на общоприетото мнение, приемането на витамин С превантивно не предотвратява инфекцията. Това обаче помага, ако вече сте болни. 200 mg на ден облекчава симптомите на настинка и съкращава продължителността им. Независимо от това, витамин С трябва да се приема редовно, защото е от съществено значение за организма.

Нашият избор: АЦЕРОЛА Натурален Витамин C - тропическата вишна (череша), ацерола е най-богатият по съдържание на витамин С от всички плодове в света – от 30 до 80 пъти повече, отколкото в лимоните и портокалите. Ацеролата е антиоксидант - предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали; повишава устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на външната среда; влияе благоприятно върху стимулирането на кръвообразуването; подпомага бързото заздравяване на рани и образуването на колаген -способства за по-доброто усвояване на желязото в организма; поддържа нормалното съсирване на кръвта и други.

5. Джинджифил

Джинджифилът предлага редица ползи за здравето и се използва за медицински цели от много години. Лютият корен облекчава гаденето и успокоява разстроен стомах, но също така се смята, че има противовъзпалителни свойства. Освен това може да помогне за облекчаване на симптомите на обикновена настинка или грип, както и за облекчаване на главоболието.

Джинджифилът има термогенни свойства, което означава, че може да ви затопли и да спре втрисането. Може да приемате под формата на чай с мед и лимон.

6. Витамин В комплекс

Витамин В комплекс, който се намира в Cleanmarine, е комбинация от 8 добавки с витамин В. Всеки от тях помага на тялото да функционира ефективно и да играе жизненоважна роля за цялостното здраве. Комплексът на витамин В може да стимулира растежа на червените кръвни клетки, да подобри енергийните нива, да осигури здравословна мозъчна функция, да подпомогне храносмилането и др.

7. Омега 3

Омега 3 се използва за производството на клетъчни мембрани, така че е от решаващо значение за поддържането на здрави всяка клетка в тялото ви. Здравословните нива на Омега 3 мастни киселини работят за намаляване на риска от заболяване и на възпалението.

Доказано е, че дефицитът на Омега 3 може да доведе до умора, суха кожа, промени в настроението и депресия, а всички тези симптоми се влошават в студените месеци.

Нашият избор: ОМЕГА 3 Форте с Крил - Крил са скаридоподобни, дребни, ракообразни, безгръбначни животинки с дължина от 7 до 96 мм.  Основното му предимство пред другите морски и океански продукти като източник на омега-3 киселини е много по-ниският риск да е замърсен с токсични продукти. Маслото от Крил е маслен екстракт придобит от антарктически Крил /Euphausia superba/. Съдържа уникална комбинация от витамини Е и А, есенциални омега-3, 6 и 9 мастни киселини, астаксантин – мощен антиоксидант и фосфолипиди – градивни елементи на клетъчните мембрани.

 

Оставете коментар