Запекът – деликатната тема, за която (НЕ) говорим

Запекът – деликатната тема, за която (НЕ) говорим
от август 24, 2021 0 Коментар

Запекът – деликатната тема, за която (НЕ) говорим

Това е проблем, за който много хора се срамуват да говорят. За някои е прекалено личен, за други нещо, което не желаят да споделят. Защото констипацията, или казано по – просто – запекът, е проблем за милиони хора – малки и възрастни, мъже и жени. И макар да е нормално от време на време да имате проблеми с ходенето до тоалетна, особено когато сте под стрес или пътувате, е съвсем различно, когато това влияе на качеството ви на живот.

Освен това запекът е съпътстван с цялостен дискомфорт и различни неприятни симптоми, които могат да продължат през целия ден - подуване на корема, газове, болки в кръста и дори тревожност или умора.

Причини за появата на констипация.

Запекът обикновено е следствие на комбинацията от различни фактори:
- диета с ниско съдържание на фибри,
- недостатъчно движение през дене,
- високи нива на стрес,
- синдром на раздразнените черва,
- някои лекарства: антидепресанти, антиациди, добавки с калций или желязо, антихолинергици, антиконвулсанти,
- дисбаланс в чревната флора,
- хормонални проблеми:  менопауза, ПМС, хранителни разстройства, диабет и нарушения на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм,
- магнезиев дефицит,
- лош сън, задържане при повик…

Добрата новина е, че запекът често може да бъде предотвратен с естествени средства, които могат да помогнат за подобряване на работата на червата.

Естествени средства за запек за облекчение

Когато става въпрос за най -добрите естествени средства срещу, условно могат да се разделят на храни, които да се приемат,  храни, които да се избягват, добавки, които помагат, и практики, които могат да направят изненадваща разлика в облекчаването на запека.

 

Храни, които е добре да консумирате:

-продукти с високо съдържание на фибри - сурови плодове и зеленчуци, боб, ядки, зърнени храни и семена
- зелени листни зеленчуци - те също са добър източник на магнезий, нискокалорични са и имат високо съдържание на вода
- сини сливи и смокини – те са с високо съдържание на фибри и действат като естествени слабителни.
- топли течности - топлите течности или такива на стайна температура, особено когато се консумират първо сутрин, са склонни да стимулират храносмилането. Опитайте билков чай, топла вода с лимон, кафе или костен бульон.
- вода - фибрите се нуждаят от вода, за да преминат през храносмилателната система и да образуват изпражнения. Добавяйте фибри към диетата си по малко, така че тялото ви да свикне с промяната. Увеличете и приема на вода едновременно, за да помогнете за усвояването и преминаването им.

Храни, които да избягвате:

- „храни с празни калории“ - подсладени зърнени храни, чипс, бърза храна, пушени меса, замразени храни, консерви с високо съдържание на натрий, пържени храни
-трансмазнини
- алкохол - увеличава производството на урина и загубата на течности, затруднява храносмилателната система и може да влоши запека.
- пастьоризирани млечни продукти - хора с непоносимост към лактоза могат да получат запек от прекомерната консумация на млечни продукти.
- рафинирано брашно
- кофеин – той има различни ефекти върху храносмилането, но при някои има стягащо действие.

Добавки, които помагат за облекчаване на запек

-семена от чиа и ленено семе:  Тези семена са с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, плюс това помагат за абсорбирането на вода. Лененото масло особено помага за смазване на дебелото черво
- хуск - това е естественосредство за лечение на запек, тъй като е с високо съдържание на фибри и помага за лесното  преминаване на храната
- Натурално етерично масло от Фенхел на VIVASAN – то прочиства организма, извежда шлаки и токсини; помага при запек, метеоризъм, гадене; повишава апетита; помага при гастрит, газове, подут корем и проблеми с храносмилателната система. Масажирайте корема ниско долу - 5 капки на 10 мл. масажно масло.
- МЕТЕОРИН - за стомашно-чревният тракт - хранителната добавка на VIVASAN съдържа екстракти от кимион, фенхел, маточина, анасон и ананас; масла от кимион, анасон, цитронела, витамини В1 и В2. Комбинацията на тези състваки помага при метеоризъм (газове в червата); усилва перисталтиката на стомашно-чревния стракт, стимулира храносмилането; оказва жлъчегонно, диуретично, леко слабително действие. наред с това има спазмолитично, противовъзпалително и антисептично действие, извежда шлаки и токсини от организма.
- АРТИШОК ЦИНАРИН - хранителна добавка в течна форма на VIVASAN - натуралната хранителна добавка в течна форма въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система, допринася за нормалната им функция. Сиропът съдържа екстракти от листа на артишок, лютива мента, тинтява, фенхел; фруктоза. Сред многобройните действията на артишока, за които съобщават редица независими популярни онлайн източници е и способността му да подобрява храносмилането и да нормализира чревните функции.
- ЛЕБЕРШУЦ Ултра - Бял Трън Силимарин - тази натурална хранителна добавка във формата на капсули съдържа сух екстракт от бял трън и натурален витамин Е. Помага за поддържане на нормалното функциониране на черният дроб, жлъчката и храносмилателната система.
- ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) - хранителна добавка в течна форма. Тя съдържа концентрат от сок на черен бъз, сироп от цветове на черен бъз, сироп от глюкоза, фруктоза, лимонена киселина, сух екстракт от цветове на черен бъз. Растението от древността е използвано за изчистване на организма и повишаване на неговите защитни сили, за намаляване на телесното тегло, за поддържане нормалните функции на дихателната и отделителната системи и много други. Сиропът има меко слабително действие.

-Масло от черен дроб на треска -  този природен лек се взима сутрин в комбинация с прясно изцеден сок от моркови, за да се стимулира изхождането.
- Пектин - неразтворимо влакно, което помага за п –лесното преминаване и изхвърляне на храната.
- Пробиотици - поддържането на здрав чревен тракт е от решаващо значение за избягване на храносмилателни проблеми.
- Сок от алое вера -помага за намаляване на възпалението и подобряване на честотата на изхождане, което го прави едно от най -добрите естествени слабителни средства за запек.

Практики на ума и тялото, които помагат за предотвратяване на запек

-Физическата активност увеличава мускулната активност на червата. Упражненията сутрин са  особено полезни сутрин за „раздвижване“ на храносмилателната система, за успокояване на стреса и за позитивно мислене. Леките упражнения също могат да поддържат работата на червата. Такива са разтягане, ходене, джогинг, йога, плуване или танци.

-Управление и намаляване на стреса - йога или стречинг, медитация, майндфулнес, прекарване на открито, четене или писане на дневник, упражнения, топли бани и използване на релаксиращи етерични масла.

Най-често срещаните начини за облекчаване на запека включват прием на добавки с фибри и използване на лаксативи. И ако слабителните чайове, разтвори и таблетки могат временно да помогнат за облекчаване на запека, прекомерната им употреба може да предизвика привикване, лениви черва и странични ефекти. Много по-безопасен начин за контрол на тежкия запек е чрез „естествени лаксативи“ като упражнения, здравословна диета и намаляване на стреса.

Ако се налага да приемате лаксативи, не прекалявайте с тях, защото злоупотребата им може да доведе до дехидратация (загуба на течности), електролитен дисбаланс, киселинни/алкални основни промени, невъзможността да се произвеждат достатъчно храносмилателни ензими, оток (задържане на вода), замаяност, увреждане на дебелото черво и храносмилателните органи, редуващи се диария и запек.

Ако запекът ви стане тежък и продължи повече от 3 седмици, посетете специалист.

Оставете коментар