Първа помощ при слънчево изгаряне: как да облекчим болката и възстановим кожата с природни продукти

Първа помощ при слънчево изгаряне: как да облекчим болката и възстановим кожата с природни продукти
от юли 30, 2024 0 Коментар

Първа помощ при слънчево изгаряне: как да облекчим болката и възстановим кожата с природни продукти

Цял ден на плажа, в планината или дори разходка в града, но не сме взели сънцезащитен крем. Резултатът – слънчево изгаряне и неизменните болка, опъване на кожата, зачервяване и цялостен дискомфорт. Но това е най-малкият проблем. Излагането на слънце без защита може да доведе до сериозни увреждания на кожата, включително преждевременно стареене и повишен риск от рак на кожата. За щастие, има множество природни продукти, които могат да облекчат болката и да помогнат за бързото възстановяването на кожата при слънчево изгаряне.

 1. Охладете кожата

Първото и най-важно действие при слънчево изгаряне е да охладите кожата. Това може да се направи с помощта на студени компреси или като се потопите в хладка вода. Избягвайте използването на лед директно върху кожата, тъй като това може да доведе до допълнително увреждане. Хладката вода ще помогне за намаляване на топлината и облекчаване на болката.

2. Успокойте кожата с гел от алое вера

Алое вера е едно от най-популярните природни средства за лечение на слънчево изгаряне. Гелът от това растение има мощни противовъзпалителни и охлаждащи свойства, които помагат за облекчаване на болката и зачервяването. Нанесете чист гел от алое вера директно върху изгорената кожа няколко пъти на ден.

3. Хидратирайте - отвътре и отвън

Слънчевите изгаряния често водят до дехидратация на кожата. Затова е важно да пиете много вода, за да поддържате кожата хидратирана отвътре. Освен това, можете да използвате натурални овлажнители като кокосово масло или масло от ший, които помагат за задържане на влагата и ускоряване на възстановяването. Нанасяйте маслата нежно, без да търкате, за да избегнете дразнене на кожата.

4. Етерични и натурални масла

Ако усещате сърбеж, който често се появява след слънчево изгаряне, етеричните масла идват на помощ. Смесете няколко капки етерично масло от лавандула с масло от жожоба и нанесете на засегнатите зони. Може да използвате и Крем Лавандула, Лосион с Лавандула и жожоба, или да се доверите на лечебните свойства на Невена. Вивасан има специална серия с тази чудна билка, а кремът и лосионът от серия Календула носят мигновено  успокоение на раздразнената кожа.

5. Мед за възстановяване на кожата

Медът е естествен антибиотик и овлажнител, който може да помогне за възстановяване на кожата след изгаряне. Нанесете тънък слой мед върху засегнатата област и оставете да действа за 15-20 минути преди да изплакнете с хладка вода. Медът ще помогне за задържане на влагата и ще подпомогне възстановяването на кожната бариера.

6. Избягвайте допълнително излагане на слънце

Докато кожата ви се възстановява, е важно да я предпазвате от допълнително излагане на слънце. Носете защитно облекло и шапки, и избягвайте излизане на открито в най-горещите часове на деня.

 

Оставете коментар