Кандида – бактерията, която можем да победим

Кандида – бактерията, която можем да победим
от август 26, 2021 0 Коментар

Кандида – бактерията, която можем да победим

Надали има човек, който да не е чувал за кандида. Това е вид гъбичка, която живее в организма на човек и в нормални нива подпомага усвояването и смилането на хранителни вещества. Но когато започне да расте неконтролируемо, може да причини инфекция, известна като кандидоза.

Според медицинското издание Healthline кандида е най-честата причина за гъбични инфекции при хората. Кандидозата може да засегне мъже и жени от всички възрасти в различни части на тялото. Най-често тя се среща в устата, ушите, носа, ноктите, стомашно-чревния тракт и вагината.

Причини, които могат да доведат до свръхрастеж на кандида са прием на антибиотици, диета с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, прекомерен прием на алкохол, отслабена имунна система, приемане на орални контрацептиви, диабет, високи нива на стрес.

Диагностицирането на кандида често е трудно срещано, защото възможните симптоми могат да варират - от лош дъх, през упорити киселини до артрит.

За щастие тази инфекция е победима и има начин за справяне, стига да приложите правилните методи. В основата на борбата с кандида стои правилният хранителен режим.

Д-р Джош Акс - световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене, съветва преди да се започне какъвто и да е хранителен режим да се направи пречистване за 1-2 дни със зеленчуков бульон. Следващите 3-5 дни той препоръчва да се консумират само зеленчуци на пара. Целта е да се премахнат зърнени храни, захари, плодове, нишестета и алкохол от диетата за три до пет дни. Това може да доведе до голям напредък в борбата срещу свръхрастежа на кандида.

Експертът казва основно да се консумират пресни, органични зеленчуци, приготвени на пара, да се избягват всякакви нишестени зеленчуци като моркови, репички, цвекло, сладки картофи, които могат да допринесат за излишните нива на захар и да хранят кандидата.

Пийте много чиста вода, за да помогнете за изхвърлянето на кандидата. През това време, не повече от веднъж на ден, можете да ядете салати, направени от листни зеленчуци и гарнирани само с малко кокосово масло и ябълков оцет (или лимонов сок).

След като приключите с прочистващия етап, можете да преминете към противогъбична диета, която не просто обезоръжава кандидата, но и помага на тялото да се отърве от нея завинаги!

Премахнете проблемните храни

Важно е да премахнете храните, които буквално подхранват кандидата и я насърчават да процъфтява в тялото ви. Такива са захар, бяло брашно, мая, алкохол.

Препоръчва се и избягването на плодове заради наличието на фруктоза. От зеленчуците трябва да се ограничат картофи, моркови, цвекло, грах, пащърнак.

И включете правилните, за да подсилите имунната система

За да помогнете за унищожаването на бактерията, включете в диетата си ябълков оцет, зелени зеленчуци, зелени напитки, кокосово масло, мед, чесън, чиа и ленено семе, неподсладен сок от червена боровинка, култивирани млечни продукти, подправки (като куркума и канела).

Що се отнася до времето, в което е добре да се следва подобна диета, д-р Акс препоръчва от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от конкретния човек и това, доколко стриктно спазва тази диета, прием и ефективност на пробиотици и противогъбични средства, както и доколко тежка е формата на Кандидоза.

След като изчистите инфекцията обаче, постепенно въведете отново определени храни. Изберете плодове с ниско съдържание на захар, наприемр зелени ябълки. Ако повторно въведените храни не предизвикват обостряне на симптомите на кандида, можете да преминете към въвеждане на повече храни, които сте избягвали.

 

Етерични масла за борба с Кандида

В борбата с кандида етеричните масла се доказват като нови алтернативи или допълващи терапии, сочи проучване, публикувано в PubMed. Това твърдение се потвърждава и от редица проучвания срещу  различни щамове на Кандида, публикувани в авторитетни издания като sfamjournals и National Library of Medicine.

 Изводите са, че определени видове кандида са по-чувствителни към различни етерични масла в сравнение с основните употребявани лекарства. Освен това етеричното масло засяга главно клетъчната стена и мембраните на дрождите.

Сред най-добрите масла за борба с кандида се смятат етерично масло от риган, масло от смирна, лавандулово масло, карамфилово масло.

Те помагат да се убият различни паразити и гъбички, включително кандида, в тялото. Доказано е, че лавандуловото масло инхибира растежа на кандида и е ефективно за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

По време на пречистването д-р Акс съветва да приемат няколко капки карамфилово или лавандулово масло (само от доказани източници!!!) в капсула. Тъй като тези етерични масла са мощни, те трябва да се приемат вътрешно само за 10 дни или по –малко.

Хранителни добавки

Хранителните добавки са от важно значение за борбата с кандида и са неизменна част от диетата. Ето кои са най-добрите, които може да приемате:

1. Пробиотици (50 милиарда единици дневно)

Дайте на тялото си здрави бактерии, които могат да помогнат за намаляване на наличието на дрожди.

2. Масло от риган (2 капки 3 пъти дневно в продължение на 7 дни, след което спрете)

Маслото от риган е естествено антибактериално и противогъбично средство.

3. Чесън

Помага в борбата с гъбичните инфекции и подсилва имунната система .

4. Витамин С (1000 милиграма, 2-3 пъти дневно)

Укрепва имунната функция и помага в борбата с инфекциите.

5. Екстракт от семена на грейпфрут (200 милиграма, 2-3 пъти на ден)

Чистият екстракт от семена на грейпфрут може да убие всякакви инфекциозни микроби и дори помага в борбата с често срещани здравословни проблеми като кандида и крак на спортиста (гъбична инфекция, която засяга горния слой на кожата на крака, особено когато е топъл, влажен и раздразнен).

Кандида за съжаление е често срещан проблем за много хора. Симптомите често се пренебрегват или са неправилно диагностицирани. Но когато обаче имате комплексен подход - противогъбичната диета, етерични масла и хранителни добавки, ще се радвате на силен имунитет и здраве!

Оставете коментар