Етерични масла за есента

Етерични масла за есента
от октомври 08, 2024 0 Коментар

Етерични масла за есента

Есента е сезонът на цветовете, на плътния пуловер и чаша топъл чай, на свежи сутрини и красиви слънчеви следобеди, на събирането на ябълки и приготвянето на вкусни десерти с тиква. И точно като декорация за есенни празници, етеричните масла се вписват чудесно в тази есенна идилия. Те могат не само да внесат есенна атмосфера у дома в хладните вечери, но и да подпомогнат здравето и имунитета.

И тъй като здравето на имунната система е един от най-важните фактори за определяне на цялостното ни благосъстояние, сега повече от всякога трябва да се съсредоточим върху това да поддържаме естествената защитна система на тялото ни да работи с максимална ефективност.

Имунната система е защитата на тялото срещу разнообразни патогени, вируси и болести. Тази сложна мрежа от клетки, разпръснати из цялото тяло, които постоянно следят за патогени, вируси, бактерии или всеки друг организъм, който потенциално може да ни причини вреда. Ако някой от тях бъде открит, имунната система незабавно се захваща за работа, като изчиства нежеланите нашественици от нашата система.

Важно е да се отбележи, че с напредване на възрастта ефективността на нашата имунна система започва да намалява, което води до увеличаване на инфекциите и заболяванията. За да продължи да функционира правилно, имунната система се нуждае от баланс и хармония между всички отделни компоненти, които я изграждат.

Но как да запазим този баланс и хармония? С етерични масла. Вижте няколко етерични масла, които помагат за насърчаване на този баланс и хармония в нашето тяло.

5 етерични масла за поддържане на имунната система

1. Лавандула

Лавандулата е едно от най-широко използваните етерични масла по света. Тя има антивирусни, антимикробни и антибактериални свойства, които я правят чудесно средство за естествената защитна система на тялото ни. Освен това лавандулата облекчава стреса - един от основните фактори за подпомагане здравето на имунната система.

2. Лимон  

Ползите от лимоновото масло се дължат на различни съединения, като лимонен, пинен и терпинеол са най-доминиращите. Лимоненът осигурява антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и е отговорен за отличителния аромат на плодовете.

Облекчаването на болката и противовъзпалителните свойства на пинена могат да бъдат изключително полезни за здравето и благосъстоянието. Проучванията показват също, че може да подпомогне паметта и дихателната функция и да минимизира разпространението на бактерии. Заедно с това етеричното масло от лимон е чудесен детоксикатор. То помага на имунната система, но е и препоръчително за подобряване на настроението и изостряне на фокуса. Най-добрият начин да се възползвате от качествата на лимона е да го дифузирате.

3. Мента  

Етеричното масло от мента съдържа ментол, което придава отличителния му ментов аромат и има охлаждащ ефект. Доказано е, че ментолът има антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави отличен избор за подсилване на имунната система.

Етеричното масло от мента може да помогне за засилване на имунната система чрез подобряване на дишането. Това масло е изключително полезно по време на сезона на настинки и грип, когато респираторните инфекции са по-чести.

4. Чаено дърво

Чаеното дърво е едно от най-ефективните и полезни етерични масла за подпомагане на имунната система. То е високо ценено заради изключителните си антимикробни свойства и способността му да стимулира имунната система, което помага в борбата с инфекциите и болестите. Чаеното дърво е сред най-нежните етерични масла, които можете да използвате, за да включите в ежедневието си.

5. Евкалипт

Често използван в натурални лекарства за настинка и грип, евкалиптът е прекрасен деконгестант, който може да помогне за изчистване на дихателните пътища и предотвратяване на инфекции. Множество проучвания показват, че вдишване на евкалиптово масло помага в борбата с бактериите.

6. Масло от портокал

Етеричното масло от портокал е чудесно за поддържате настроението, особено когато дните стават по-кратки. То има защитни свойства и помага за поддържане на силно имунно здраве с настъпването на студения сезон.

7. Масло от хвойна

Ако някога сте имали проблеми с приспособяването към преходните сезони, етеричното масло от хвойна е за вас! То е чудесно за дихателната система и чудесен имуностимулатор в преходните сезони.

8.Масло от карамфил

Прекарването на повече време у дома, може да бъде причина някои хора да се почувстват отегчени, тъжни и унили.  (понякога сам), тъй като дните стават по-кратки, може да ви накара да се почувствате по-оттеглени. Сладкият, пикантен аромат на карамфила разпалва енергията, посилва имунното здраве и е изключително успокояващо за корема ви.

6. Сандалово дърво

„Божествената същност“ на маслото действа върху човешката психика като антидепресант, афродизиак, а също така има успокояващ, релаксиращ и хармонизиращ ефект, което е много полезно при заболявания и състояния като страх, фригидност, импотентност, нервно напрежение, безсъние и всички последици от стреса. Етеричното масло от сандалово дърво е чудесно за по-дълбока медитация и себепознание.

7. Масло от сребърна ела

Етерично масло от сребърна ела е чудесно при дихателни проблеми и помага за освобождаване на дробовете и бронхите от течности, гной, храчки, подобрява дишането. Заедно с това то стимулира работата на ендокринните жлези, нормализира кръвната захар, регулира нивото на холестерола. Вдишване или масаж с масло от сребърна ела тонизира нервната система, премахва чувството на умора, а заради загряващия си ефект успокоява мускулни, ревматични, артритни и невралгични болки.

8. Масло от мащерка

Хрема, болки в тялото, отпадналост? Завийте се с любимото си одеяло и пуснете дифузера с няколко капки етерично масло от мащерка. То помага за лекото дишане и спокоен сън. Маслото от подпомага имунитета, прогонва негативните мисли и действа успокояващо.

Ако усещате болка в тялото или тежест в гърдите, разтрийте крем от мащерка с големината на грахово зърно и ще усетите сгряващия му ефект веднага.

Най-добрите масла на едно място

9. Композиция 33 билки

Силата на алпийските билки се събира само в едно шишенце. Композицията на Vivasan 33 билки е уникална смес, подходяща за цялото семейство и с десетки приложения. То има  противовъзпалителен ефект и облекчава болката при възпаленото гърло и сливици; чудесно е при хрема, синузит, запушен нос. успокоява възпалението. С две думи това е маслото, което трябва да има във всеки дом и задължително за есенния сезон. Без значение дали се ползва в дифузер, като масло за масаж или за локално нанасяне без разреждане, 33 билки ще се превърне в неизменен помощник у дома.

10. Спрей Мама Миа

Когато търсите продукт, който да бъде универсален, да може да използвате по всяко време и навсякъде, има само един такъв - композиция от 100% натурални етерични масла от лимонов евкалипт, полска мента, розмарин, карамфил, планински бор, сребърна ела, камфор, ментол и денатуриран спирт – Спрей MAMA MIA.

Спреят е с антисептично, антивирусно, противопростудно действие и може да се използва за дезинфекция и пречистване на въздуха, като натурален дезинфектант, като профилактично средство против простудни, вирусни, грипни и други инфекции. Ефективен е при хрема, запушен нос, сенна хрема, алергия и има положително действие върху пушаческа кашлица, и в задимени пространства.

Етеричните масла са дар от природата. Да бъдем здрави е най-естественото нещо на света. Затова нека да поддържаме и да се грижим за здравето си с помощта на натурални и истински средства! Тялото ще ни благодари.

Оставете коментар