Съставката, с която може да удължим младостта

Съставката, с която може да удължим младостта
от септември 14, 2021 0 Коментар

Съставката, с която може да удължим младостта

Чували ли сте за спермидин? Може да го познавате под името полиамин и да предизвика повдигане на вежди, но тази проста съставка има забележителни ползи за дълголетието.

Според много хора рецептата за по-дълъг и здрав живот се корени в това да се храним по-добре, да спортуваме повече и да избягваме стреса. Правила, които не е невъзможно да следваме. Но дали е достатъчно? С всички нови открития, иновации и разработки на пазара на хранителни добавки, предназначени да допълнят една диета, се предполага, че би трябвало да има и продукт, който може да бъде нашият извор на дълголетие.

И точно такава хранителна добавка е спермидинът. Но първо:

Kакво е спермидин?

Toва e естествен полиамин, което се среща във всяка телесна клетка и е с висока концентрация в семенната течност. Спермидинът има две или повече първични амино групи и играе решаваща роля за в метаболизма на клетките. Той се намира се във всички еукариотни клетки и е съществен растежен фактор при някои бактерии, като се открива като поликатион при физиологично рН.

Спермидинът е открит за първи път през 1678 г. от холандски учен Антон Ван Левенхук в проба от човешка сперма. В тялото спермидинът се създава от неговия предшественик путресцин. Той е предшественик на друг полиамин - спермин. Всичко това е важно за клетъчната функция.

Реално спермидин се съдържа в някои храни- пшеничен зародиш, гъби, плодове и зеленчуци, отлежалите сирена, соя, ядки. Най -добрият начин да си набавим спермидин е под формата на добавка.

Но стига толкова наука.

Кое прави спермидинa уникален?

Откритие от 2009 г. доказва, че спермидинът противодейства на стареенето и насърчава дълголетието, като предизвиква автофагия (от гръцки „самоизяждане“), за да улесни подмладяването на клетките. Или казано на разбираем език - автофагията е регулиран клетъчен механизъм, който елиминира нефункционалните, остарели или повредени клетъчни компоненти в нови молекули и структури, полезни за клетката. Тоест, това е способността на организма да се самопречиства от вредни, стари или болни клетки.

Гладуването например е процес, който стимулира възникването на нови клетки и може да предпази от ракови заболявания.

Изследвайки всички тези процеси, които протичат в телата ни, учени намират начин, който повишаване възможностите за манипулиране на автофагията - забавяне на клетъчното стареене и поддържане на тъканите здрави и млади много по-дълго време.

И тук идва ролята на спермидина!

Спермидин е от решаващо значение в процеса на обновяване на клетките. Тъй като старите клетки умират, други ги канибализират и поставят молекули за използване при изграждането на нови клетки. С напредването на възрастта естествените нива на спермидин намаляват, намалявайки способността на клетките да се обновяват и възстановяват. Ето защо тук идва момента да си го набавим отново с хранителна добавка.

Какви са част от ползите от прием на спермидин като хранителна добавка:

Забавя стареенето

Според проучване, проведено сред 829 участници на възраст 45-84 години, увеличеният прием на спермидин чрез добавки, е свързан с по-високата преживяемост. 

Предотвратява някои видове рак

В допълнение към увеличаването на продължителността на живота, спермидинът може също да предотврати някои видове рак, като подобри автофагията. Изследвания, проведени при мишки, показват, че добавките на спермидин намаляват чернодробната фиброза и риска от рак, дори при лица, изложени на химикали, предизвикващи чернодробна фиброза. Наблюдателните проучвания при хора също свързват приема на спермидин с храната с намален риск от рак на дебелото черво .

Защита от сърдечно-съдови заболявания

Доказано е, че приемът на спермидин проявява кардиопротективни ефекти и е свързан с понижено кръвно налягане и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, което води до по -ниска смъртност при хората.

Забавя невродегенерацията

Спермидинът има неврозащитен ефект срещу увреждания на невроните, причинени от възпаление, оксидативен стрес и исхемия. Това помага за предотвратяване на свързани с възрастта невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон .

Спермидин е сравнително нов играч на сцената, но се използва все по-често в хранителни добавки. Това не е панацея и няма да ви направи столетници, но благодарение на това, че помага за клетъчното обновяване, е предпоставка за по-здрав и силен организъм, особено сега, когато сме атакувани от всякакви нови вируси.

И не на последно място - клиничните изпитвания показват, че няма известни странични ефекти от спермидин и е напълно безопасен, без странични ефекти.

А сега основният въпрос – Каква добавка да избера?

Когато говорим за здраве и дълголетие, не трябва да се прави компромис с качеството.

Грижа за Клетката със Спермидин CELL CARE е добавка, произведена в Швейцария от Gelpell AG s за VIVASAN.

CELL CARE изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки.

Защото изворът на младостта не е илюзия, а изборът на правилното средство за подхранване и регенерация на нашето тяло!

 

 

Оставете коментар