5 подкрепени от науката ползи за здравето от витамин С

5 подкрепени от науката ползи за здравето от витамин С
от октомври 08, 2021 0 Коментар

5 подкрепени от науката ползи за здравето от витамин С

Витамин С е един от най-ценните и важни витамини. И дори да не е универсален лек или сам по себе си да помага при настинка, ползите от него не са една или две. Витамин С е ценен срещу дефицити на имунната система, при сърдечно-съдови заболявания, за пренатална грижа, за здрава кожа. Той изпълнява важната функция на антиоксидант – предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали, нарушаващи обмяната на кислорода в организма и способни да доведат до образуването на тумори.

Максималното допустимото количество на прием е 2000 mg на ден за възрастни, но дори да приемате само 500 милиграма, е напълно достатъчно като превенция.

Не е невъзможно да си набавите витамин С само от храна, но при положение, че включвате в диетата си препоръчителните девет порции плодове и зеленчуци дневно. И тъй като човешкото тяло не произвежда сам витамин С, означава, че трябва да го набавите от храна и хранителни добавки.

Най-богатият по съдържание на витамин С от всички плодове в света е тропическата вишна (череша) – ацерола. Тя съдържа от 30 до 80 пъти повече от него, отколкото в лимоните и портокалите.

Според множество източници ацеролата е ценен антиоксидант, защото предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали, благоприятства повишаването на устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на външната среда и влияе благоприятно върху стимулирането на кръвообразуването. Наред с това подпомага бързото заздравяване на рани и образуването на колаген - белтък, играещ важна роля в строежа на кожата, сухожилията, костите и другите съединителни тъкани.

Ацерола способства за по-доброто усвояване на желязото в организма, поддържа нормалното съсирване на кръвта и нормалната пропускливост на съдовете.

От ценните свойства на ацерола може да се възползвате сега с АЦЕРОЛА Натурален Витамин C на VIVASAN. Таблетките “АЦЕРОЛА”  са хранителна добавка с общо укрепващо действие, попълваща  оптимално  потребността на организма от витамин С, витамините А, В (тиамин, рибофлавин), магнезий, пантотенова киселина, никотинова киселина, калий, ниацин и др.

Ацеролата оказва регенериращо влияние на кожата и е особено подходяща в условия на стрес и преумора. Витамин С поддържа функционалното състояние на имунната система, укрепва съединителната тъкан, оказва адаптогенно и антиоксидантно действие. Помага за усвояването на желязо, участва в синтеза на колаген, укрепва имунитета. Таблетките ацерола се препоръчват при недостиг на витамин С през периода на растеж, понижен имунитет, преумора, след продължително боледуване, за профилактика на различни инфекции и др.

И за да не бъдем голословни за ползите от витамин С за здравето на всеки, ето пет незаменими ползи и причини да го включите в диетата си.

1. Витамин С е важен за здравето на имунната система

Приемът на изключително високи дози витамин С сам по себе си няма да направи чудеса за имунната система за борба с някои видове инфекции, но със сигурност организмът ще бъде по –устойчив на настинки и сезонни вируси. Според експерти ако си набавяте около 500 мг от ценния витамин на ден, ще може да преодолеете по – лесно и бързо състоянието на неразположения и грип.

2. Витамин С е антиоксидант, който може да предотврати увреждането на клетките

Витамин С е антиоксидант, който ограничава вредните ефекти на свободните радикали. Това  са съединения, произведени както от нормалните клетъчни процеси, така и от външни източници като замърсяване или цигарен дим.

Ако тялото ви натрупа твърде много свободни радикали, това може да доведе до състояние, наречено оксидативен стрес, свързан със стареенето и може да бъде причина за ревматоиден артрит, сърдечно-съдови проблеми, невродегенеративни заболявания  и др.

Антиоксидантите - като витамин С - могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на свободни радикали. Все пак учените правят уговорката, че не може да препоръчат антиоксидантни добавки като превантивно лечение за някои от тези състояния, свързани със свободните радикали.

 

3. Витамин С може да намали риска от инсулт

Благодарение на ролята на витамин С като антиоксидант, той може да играе роля и за здравето на сърцето .

Редица изследвания* показват, че хората, които редовно са приемали високи дози на витамин С - вариращ средно от 45 mg до 1167 mg на ден - е по-малко вероятно да са получили инсулт. При хора, които приемат между 200 mg и 550 mg дневно витамин С, има най –голяма възможност за намаляване на риска от инсулт.

Според учените това може да се дължи на способността на витамина да понижава кръвното налягане и възпалението.

4. Витамин С може да е полезен за кожата

Проучване от 2017 г. установява, че витамин С е отговорен за здравата кожа, тъй като може да стимулира производството на колаген. С напредване на възрастта тялото ни естествено произвежда по-малко колаген, което води до появата на бръчки и фини линии. Локалното приложение на витамин С може да помогне за регенериране на загубения колаген.

Витамин С също редуцира оксидантите, причинени след излагане на слънце. Той инхибира производството на меланин - пигмент, който може да причини тъмни петна по кожата.

5. Витамин С подпомага усвояването на желязото

Витамин С помага за усвояването на нехемово желязо – то се съдържа в растителни храни като листни зеленчуци, ядки и зърнени храни. Желязото е важно за поддържане на здравословни нива на хемоглобина. Както знаете, недостигът на желязо е причина за състояния като анемия, мускулна слабост и умора.

Витамин С подпомага усвояването на желязо, затова хората с анемия е добре да приемат добавки с желязо заедно с добавки с витамин С.

Колко витамин С ми трябва?

Витамин С е водоразтворим и не се натрупва в организма. Количеството витамин С, от което се нуждаете, варира в зависимост от възрастта и цялостното състояние на организма. Може да сте спокойни, че консумацията на твърде много продукти с витамин С няма да ви се отрази негативно, защото всеки излишък се изхвърля от тялото с урината.

Как да съм сигурен, че получавам достатъчно витамин С?

Най -богатите на витамин С храни са цитрусовите плодове, зелените чушки, ягодите, доматите, броколите, белите картофи и сладките картофи. Други добри източници включват тъмно листни зеленчуци, пъпеш, папая, манго, диня, брюкселско зеле, карфиол, зеле, червени чушки, малини, боровинки, зимни тикви и ананаси.

Истината е, че няма нито един витамин, минерал или хранителен елемент, който да е най-важен и най-значим.  Всеки един е важен и значим. Разнообразна диета, богата на всички хранителни вещества, е най -добрата стратегия за добро здраве, но предвид напрегнатият и динамичен начин на живот, това е доста трудно постижимо за съвременния човек. Затова приемайте ежедневно Ацерола и мултивитамини, а за по-ефективна борба с настинка и грип , мийте ръцете си по-често.

*по данни на The National Center for Biotechnology Information


Оставете коментар