Как да се храним през есента, за да бъдем здрави

Как да се храним през есента, за да бъдем здрави
от октомври 11, 2021 0 Коментар

Как да се храним през есента, за да бъдем здрави

Есента е тук – с красивите цветове, падащите листа и пощипващия вятър. Сезонът ни напомня за себе си с по-дългите нощи и падащите температури, а те, безспорно оказват влияние върху телата ни. Факт е, че много от нас стават по-податливи на настинка или грип, както и раздразнения като алергии, астма, сухота на кожата и се оплакват от липса на енергия.

В продължение на години човешкото тяло се е развивало, за да се адаптира към заобикалящата среда. Нуждите ни от различна храна в различно време на годината са от основно значение за тази дълга еволюция. Може би сте забелязали, че имате повече енергия през пролетта, а имате нужда от повече сън през зимата? Това е така, защото храносмилателната система и метаболизъм са настроени към сезоните и затова изискват различни хранителни вещества по различно време.

Есента е особено важно време, за да подхранваме и поддържаме тялото от прехода на сезоните - от лятото към зимата. Това означава промяна в начина на хранене, на движение, сън и като цяло плавно преминаване от едно ежедневие към друго. 

И така, какво трябва да се яде по това време на годината?

Яденето основно на салата през зимата би било равносилно на носенето на тениска, когато температурите са ниски. С понижаване на температурите трябва да подхранваме и затопляме тялото отвътре, за да балансираме ин и ян. Ако консумираме основно „студени“ храни като плодове, сурови зеленчуци, салати и студени напитки, надвишаваме енергията ин, която ни кара да изпитваме студ, a това ни прави по-податливи на вируси и настинки. Следователно, по-студените месеци са свързани с консумация на загряващи - янг храни, които ще балансират хормоните, ще засилят имунната система и ще повишат енергията.

Най – важното правило, което е добре да следвате, без значение на сезона, е консумацията на сезонни и типични за региона храни. Те се усвояват най-лесно и ще ни накарат да се чувстваме по-добре, ще създават вътрешен комфорт.

За щастие живеем в страна, която може да се похвали с изобилие от плодове и зеленчуци. Съчетани в балансирана диета с полезни мазнини, протеини, зърнени храни и бобови растения, ще си гарантирате не само здраве, но и няма да качите килограми.

Наред с това обаче не бива да забравяме и за редовния прием на витамини, минерали, омега мастни киселини и антиоксиданти.

И така, кои са най-добрите храни за есента?

Есенната реколта включва разнообразие от кореноплодни зеленчуци и хрупкави плодове - идеални за създаване на питателни и пълноценни ястия, на които да се насладите, когато времето започне да застудява. И добрата новина - същите тези вкусни есенни зеленчуци и плодове носят безброй здравословни ползи.

Боровинки

Може да ги смятате за летен плод, но богата реколта дават и през есента. Идеални са за замразяване, за да се радвате на полезните им качества и през зимните месеци. Те са богати на фибри, антиоксиданти, фитохимикали (като превенция при сърдечно-съдови заболявания и риск от тип 2), витамин С.

Ябълки

Това е най-популярният плод през есенния сезон, а от толкова много сортове, няма как да не се възползвате и да ги включите в хранителния си режим. Ябълките съдържат фибри, витамин С, полифеноли.

Крушите

Средната круша има впечатляващи 5,5 г фибри (което е около 20 % от дневния препоръчителен прием, 8 мг витамин С и 206 мг калий, полезен за сърцето, мускулите и нервите.

Тиква

Кой не обича тиква? Богата на бета-каротин, витамин А, магнезий , калий и фибри, тя е полезна за имунитета  и здравето на очите и дори помага за поддържане на сърцето, белите дробове и бъбреците.

Праз лук

Празът е питателна, здравословна есенна храна. Отличава се с високо съдържание на флавоноиди, по-специално кемпферол, който има защитен ефект срещу сърдечни заболявания.

Сладки картофи

Те са хранителен и вкусен избор по всяко време на годината, но са особено полезни през есента. Богати са на много хранителни вещества - фибри, витамин А и витамин С.

Кореноплодни

Пащърнак, моркови, цвекло, ряпа….На салата, в гювеч, печени или сурови. Който и начин на готвене да изберете, няма да сбъркате, а ще се заредите с фибри, витамини, фолати.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле

Броколи, заедно с карфиола, са в изобилие през есента и са идеални за задушаване, печене или добавяне към ястия. Чаша от тези зеленчуци зарежда с фибри, витамин С и витамин К.

С тези плодове и зеленчуци съвсем не се изчерпва изобилието, което може да намерите на пазарите, но е въпрос на личен вкус и предпочитания, какво ще изберете.

Ето няколко съвета, за да поддържате есента вкусна и здравословна:

Консумирайте супи: Супите са чудесни, затоплящи и питателни. Започнете или заменете основно хранене със супа, така ще си набавите много хранителни вещества и ще загреете тялото.

Яхнии: Яхниите могат да бъдат вкусни и засищащи. Просто използвайте много пресни зеленчуци и внимавайте с месото и картофите.

Телевизия и храна: Избягвайте безсъзнателно хранене, докато тече любимия телевизионен сериал. Вместо традиционен чипс, нарежете сурови зеленчуци на пръчици или изпечете зеленчуци на тънки парченца като чипс.

Нещо сладко: Заменете шоколада и сладкишите с печена тиква или ябълки, поръсени с канела.

Протеини: Те са важни, защото помагат за изграждане на мускулна маса и са много засищащи. Изберете постно месо, извара, яйца. Боб, грах, нахут, леща са чудесен растителен източник на протеини.

Храната, колкото и да е здравословна, чиста и подбрана, не винаги може да ни даде така необходимата за този сезон порция витамини, микро и макронутриенти. Затова експерти съветват всеки режим да бъде съчетан и с порция качествени хранителни добавки.

За здравословни Омега 3

Омега-3 киселини не се произвеждат от тялото, но са от съществено значение за предотвратяване на свързаните с възрастта промени и преждевременното стареене, както и структурна единица на биологично клетъчните мембрани на мозъка, ретината. Добри източници на Омега-3 мастните киселини скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, риба тон, както и в някои растителни масла, ядки, ленено семе, чия, орехи, соя, слънчогледово семе. Ако диетата ви е бедна на омега-3 мастни киселини, е препоръчително да бъдат включени и допълнителни източници.

Капсулите “ВИТАЛ ПЛЮС” съдържат концентрат от масло на норвежка сьомга. Това масло е  богато на ОМЕГА-3 мастни киселини, от които най-ценни са ейкозапентаеновата (ЕПА) и декозахексаеновата (ДХА) киселини. Полиненаситените мастни киселини ОМЕГА-3 не се изработват в организма и трябва да бъдат набавени отвън, както витамините. Те са необходими на човешкия организъм за подобряване на обмяната на веществата, поддържане на функциите на имунната и сърдечно-съдовата система, а така също и на стомашно-чревният тракт. Поддържат в добро състояние клетъчните мембрани и имат голямо значение за регулиране на физиологичните процеси в човешкия организъм. Освен това укрепват имунитета и препятстват възрастовите изменения в организма.

Изключително ценно и богато на Омега 3 е и маслото от антарктически крил. Точно такова ще намерите в Капсули Омега 3 Форте с крил. Само 1 капсула дневно ще ви предостави необходимото количество полиненаситени мастни киселини. Маслото от крил съдържа не само голямо количество омега-3 мастни киселини, но и около 3% олеинова киселина, която укрепва здравето, както и антиоксидантът астаксантин. Антиоксидантният ефект е 6000 пъти по-силен от този на витамин С. Рибеното масло е богато на витамини B5, B6, B2, B1, калций, магнезий и натрий и много други. Сред макронутриентите най-важни са калий и фосфор - важни за функционирането на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулната тъкан и нормалната мозъчна активност.

Знаете, че 80% от имунитета на човек зависи от чревното здраве и микробиома. Затова на помощ тук идва Метеорин - хранителна добавка с билки, лактобактерии и витамини за поддържане на функциите на стомашно-чревният тракт и нормализиране на храносмилането. Влизащите в състава на капсулата активни вещества подкрепят функцията на стомашно-чревният тракт и допринасят за нормализацията на микрофлората. Метеорин помага при подуване на корема и дискомфорт, намалява газообразуването и допринася за отделянето на шлаки от организма, намаляването на излишното тегло и укрепването на имунитета. В състава на растителните капсули влизат екстракти от кимион, фенхел, маточина, анасон и ананас,масла от кимион, фенхел, анасон, цитронела, витамини В1 и В2.

Само по  1-2 капсули на ден, преди основно хранене с малко вода ще подпомогнат здравето на стомаха.

Наред с това може да взимате и етерични масла Фенхел и Кимион. Първото е с изразено антиоксидантно и спазмолитично действие. Прочиства организма, помага при запек, метеоризъм, колики. Масажирайте 5 капки на 10 мл. базово масло областта на корема или добавете няколко капки в кремове, маска, тоник или гел за обогатяване на съставките.

Етеричното масло от кимион е 100% натурално етерично масло. То нормализира храносмилането, повлиява микрофлората, успокоява стомашни болки и помага при метеоризъм. Наред с това има очистващо и тонизиращо действие. Масажирайте 5-6 капки масло на 20 мл. основа – базово  масло, гел или крем.

Когато мислим за имунитета често не обръщаме внимание на черния дроб - най-големият орган в тялото след кожата. Той изпълнява изключително важни функции, а сред основните са храносмилателна, метаболитна, терморегулаторна, резервоарна, детоксикираща и хемолитична. Ето защо, в периода на преминаване от лято към есен и особено в месеците, в които консумираме по-тежка храна, е добре да вземем мерки и да се погрижим и за него. Само 2 с.л. след хранене био сироп Артишок Цинарин са достатъчни, за да се подпомогне както черния дроб, така и цялата храносмилателна система и да се улесни нормалната функция на жлъчката.

Това, което прави сиропът специален е Цинaринът - природен антиоксидант, който способства регенеращите функции на черния дроб, оказва влияние върху нормалните функции на черния дроб и по естествен начин стимулира метаболизма на мазнините и въглехидратите, пречистването на кръвта, поддържането на холестерола в нормални граници.

Друго мощно и ефективно средство за очистване на черния дроб е добавката Холин, Артишок и Бял трън. Холинът химически е известен още под наименованието В4. Съдейства за оползотворяването на мазнините и регулира мастните натрупвания в черния дроб. Той предпазва мозъка, подобрява паметта. Недостигът на холин може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб и съдови промени. Белият трън  има много добро действие и при заболявания на кожата, сърдечно-съдовата система, ушите, гърлото, носа, гинекологични проблеми, хемороиди. Активното вещество на белия трън е силимарин, който има изразено протективно и въстановяващо действие на чернодробните клетки, има антиоксидантен, детоксичен ефект.

 

Не спирайте да се движите  

С преминаването към зимното часово време, започва да се стъмва по-рано, а това означава по-малко време и възможности за физически дейности на открито. Но има решение. Включете се група за спорт в зала (фитнес, танци, зумба, каланетика, скуош, плуване…), планирайте джогинг сутрин или през уикенда, правете интензивни вечерни разходки в парка, карайте колело, организирайте планински преходи в почивните дни.

От изключителна важност е да останете активни и да не спирате да се движите. Доказано е, че за да бъде здрав човек, трябва да има поне 150 минути седмично интензивна дейност.

 Много хора се оправдават със спад в енергията и нежелание за никакви действия. Затова приемайте Кoензим Q10. Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка и отговаря за 95% от произвежданата енергия в нашето тяло. Той осигурява енергия за нормалното протичане на жизнено важни за човешкия организъм процеси. Като мощен антиоксидант коензим Q10 спомага за предпазване на клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Необходимото количество коензим Q10 се образува чрез синтез в човешкото тяло и в по-малка степен се приема чрез храната – едва 3-6 мг.

Една капсула дневно помага за премахване синдрома на хронична умора, подобрява  физическата издръжливост, активира обмяната на веществата и редуцира теглото, помага при алергични състояния.

Не е тайна, че комбинацията от витамини и минерали помага за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за оптимална и стабилна обмяна на веществата, за грижа за органите на зрението, за кръвообразуване и кръвообращение, за профилактика на стави и опорно двигателна система, при сезонна хиповитаминоза. Дневна порция Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт е незаменима при физическо и умствено натоварване и преумора, при активна спортна дейност, за възстановяване по време на и след прекарани тежки заболявания, както и като превенция от преждевременно стареене, за по-добри общ тонус и самочувствие.

Сънят е важен  

Изследователи от университета Карнеги Мелън и Медицинския център на университета в Питсбърг са установили, че хората, които спят шест часа на нощ или по -малко, са по-склонни да се заразят, когато са изложени на вируса, в сравнение с тези, които прекарват повече от седем часа на нощ в сън.

Ето защо е много важно да си набавяте здравословната доза сън и да не го пестите за сметка на други дейности.

Оставете коментар