Етерично масло от градински чай – от антидепресант до релаксант

Етерично масло от градински чай – от антидепресант до релаксант
от октомври 24, 2021 0 Коментар

Етерично масло от градински чай – от антидепресант до релаксант

Градинския чай ( Salvia sclarea ) е цъфтяща билка, която идва от Средиземноморския басейн. Етеричното масло, което се извлича от листата и пъпките на растението, има чист, освежаващ аромат, който можете да използвате като балсам за кожата или леко да вдишвате като част от ароматерапевтична терапия. Маслото от салвия е популярно още с имената „ясно око“ и „светло око“, защото традиционно се включва като лек за здравето на очите.

Когато избирате етерично масло, много важно е да изберете качествен продукт, 100 % натурално масло с терапевтичен ефект.

Натурално Етерично Масло от Френска Мускатова САЛВИЯ на VIVASAN носи редица популярни ползи за здравето.

Салвия или градинският чай обаче е много ценена и почитана билка и поради факта, че носи още куп ползи за здравето. А кои са те, ще ви разкрием сега!

1. Намалява стреса

Ароматерапията използва силата на аромата, за да успокои ума и да намали чувството на тревожност. Обонятелна система влияе директно върху онази част на мозъка, която регулира емоциите. Ето защо често определен аромат може да предизвика спомени и чувства, както отрицателни, така и положителни.

Когато се използва в ароматерапията, маслото от градински чай може да помогне за облекчаване на стреса, като предизвика усещане за благополучие. Малко проучване, направено на жени, подложени на стрес, показва, че при вдишване етеричното масло от градински чай предизвиква усещане за релаксация и помага за намаляване на кръвното налягане.

2. Антибактериални свойства

Маслото от градински чай може да има положително въздействие върху някои щамове бактерии. Това го прави ефективно средство за лечение самостоятелно или в допълнение към традиционните методи.

3. Естествен антидепресант

Етеричното масло от градински чай е тествано, за да се определи потенциалната му полза като антидепресант. Особено интересно е да се каже, че при жени в менопауза, резултатите показват, че вдишаното масло от градински чай намалява кортизола, хормона на стреса и предизвиква ефект, подобен на антидепресант.

 

4. Облекчава симптомите на менопаузата

Един от компонентите на маслото от градински чай е склереол, който имитира ефектите на естрогена в организма. Това е причина градинският чай да бъде ефективен за намаляване на някои от симптомите на менопаузата. Някои изследвания показват, че разреденото масло от градински чай, нанесено върху ходилата на краката, може да намали горещите вълни.

Натурално Етерично Масло от Френска Мускатова САЛВИЯ на VIVASAN успокоява симптомите по време на климакс, противодейства на внезапните приливи на вълни, изпотяване и невротичност, възстановява нарушен менструален цикъл и успокоява болковия синдром.

 5. Облекчава менструалните спазми

Етерично масло от салвия е доказан като изключително ефективно средство при болезнена менструация и спазми. На крем или разредено, нанасяйки върху долната част на корема ежедневно, между менструалните цикли, жените, които са използвали маслото, съобщават за значително намаляване на менструалните спазми. Етеричното масло е ефикасно при бяло течение, генитален херпес, инфекции на пикочните пътища.

 

6. Понижава кръвното налягане и намалява усещането за тревожност

Според проучване вдишването на масло от градински чай, може да намали значително кръвното налягане и е успокоило дишането на жените с уринарна инконтиненция. Именно това предполага, че ароматът на масло от градински чай може да бъде ефективен начин за насърчаване на релаксацията.

7. Подобрява умствената функция

Изследване от 2017 г. установява, че ароматерапевтично, градинският чай се свързва с по-добра памет, по-голяма бдителност и има потенциални ефекти за борба с Алцхаймер.

8. Антибактериален ефект

Смята се, че много етерични масла, след които и масло от градински чай, имат антибактериални качества. Разглеждайки антибактериалните ефекти на етеричното масло от градински чай, е установено, че тези негови качества работят срещу всички тествани бактерии.

Етеричното масло от градински чай също намалява значително растежа на Е. coli, а някои от химичните компоненти на градинския чай имат противогъбичен ефект. Според независими източници то помага при инфектирани рани и бавно заздравяващи изгаряния, дерматози, екзема, алергия.

9. Помага при безплодие

Салвията е безценна билка за жени, които страдат от менструални болки, при климактериум, с нарушен цикъл, при аменорея, безсъние, депресия, умора. Освен това тя се смята и за изключително ценна при безплодие (чрез вдишване и редовно мазане с абдоминалната област и кръста).

Има ли етерично масло от градински чай странични ефекти?

С използването на всякакъв вид етерично масло трябва да се подхожда много внимателно, защото може да предизвика кожни дразнения и някои нежелани реакции, ако се употребява заедно с лекарства или билкови препарати. Маслото от градински чай може да не е подходящо за употреба при хора с ниско кръвно налягане .

Как се прилага етеричното масло от градински чай?

Не трябва да поставяте масло от градински чай от салвия директно в очите, ноздрите или устата си без разрешение на Вашия лекар.

Ето няколко начина, по които можете да опитате етерично масло от градински чай:

Вдишайте дълбоко от аромата, за да създадете усещане за спокойствие и релакс.

Можете да смесите маслото с вода и да го използвате като спрей за стаята. Може също така леко да напръскате тази смес върху постелките или възглавниците на дивана.

Добавете три до пет капки в 10 мл. базово масло и нанесете на пулсовите точки на китките и слепоочията.

В аромалампа: 2 капки на 5 м2 площ на помещението;

Масаж: 2-3 капки на 10 мл масажно масло;

Аромамедальон: капнете 1-2  капки;

Жабурене на устната кухина: 1-2 капки върху 1 чаена лъжичка сода в 1 чаша топла вода.

Оставете коментар