Подобрете храносмилането с етерични масла

Подобрете храносмилането с етерични масла
от ноември 03, 2021 0 Коментар

Подобрете храносмилането с етерични масла

На прага на най-празничния сезон все по-често започваме да планиране събирания с роднини или приятели, парти с колегите. А всяко едно таова означава и маса, отрупана с вкусна храна, изобилие от мезета и изкушаващи десерти. В комбинация към това идват и питиетата – алкохолни или безалкохолни коктейли, или любими аперитиви.

И ако за душата всичко това е добре, замисляме ли се какво се случва с нашия стомах?

Факт е, че средно човек качва между 1 и 3 кг по време на зимните месеци – особено около Коледа и Нова година. И ако тези килограми не звучат толкова обезпокоително, те са само част от проблема – по-мазната храна, преяждането и алкохолът оказват влияние не само върху кантара, но и на функцията на черния дроб, храносмилателната система, жлъчката….

И преди да ви покажем как може да избегнете преяждането и да се справите с празничния дискомфорт, нека видим какво се случва с тялото ни когато го претоварим.

Една от основните задачи на стомаха е да отделя солна киселина, за да започне храносмилателния процес. Колкото повече ядем, толкова повече киселина произвежда, а част от нея си проправя път нагоре по хранопровода, което води до образуване на киселини.

По-обилните и тежки ястия забавят храносмилането. Това води до усещане за газове, подуване и тежест. В този момент тялото ни концентрира всички усилия, за да подпомогне усвояването на храната и изпраща повече кръв към стомашно-чревния тракт. Или казано с две думи – ставаме по-мудни, защото има по-малко кръв за транспортиране на кислород и хранителни вещества до други части на тялото.

Сладкишите и бързите захари от своя страна водят до скок на кръвната захар и дават прилив на енергия, последван от рязък спад. Тялото ни смята, че вече не се нуждае от цялата тази енергия като гориво и съхранява част от нея като мазнини.

Ако добавим и алкохол към това, в цялата тази феерия влиза и черният дроб, който трябва да разгради алкохола.

А знаете ли, защо когато се събудите сутрин, колкото и да сте преяли, усещате глад? Това се дължи на извънредната работа на панкреаса, който трябва да преработи цялата тази храна и напитки. В допълнение може също да имате главоболие, трудна концентрация, умора,  замайване.

Да, и това е само след една празнична вечер. А представете си какво се случва когато това стане ежедневие, макар и само по време на празниците.

Какво да правим за добро храносмилане?

На първо място винаги имайте под ръка етерични масла, с които по естествен начин да подпомогнете работата на храносмилателния тракт и да облекчите тежестта в корема. Ето кои са най-добрите:

Маслото от фенел помага при подуване и за цялостно пречистване на организма, както и за изхвърляне на токсините от организма.

Маслото от розмарин има антисептично, имуностимулиращо и тонизиращо действие, облекчава мускулната болка.

Маслото от здравец има антисептично, подмладяващо и тонизиращо действие, насърчава обновяването на клетките, премахва обривите и акнето.

Маслото от градински чай има имуномодулиращо, успокояващо, бактерицидно, противовъзпалително, заздравяващо, тонизиращо действие.

Лавандуловото масло е чудесно при емоционални разстройства (нервност, стрес, безсъние).

Маслото от лайка действа пречистващо и успокояващо на раздразнената кожа, а наред с това има противовъзпалително и антибактериално действие, контролира дейността на мастните жлези.

Маслото от зелен пипер  има изразено тонизиращо и стимулиращо действие върху кръвообращението, подпомага кръвообращението и метаболизма в кожата.

Маслото от бял равнец  е древно и много ефективно средство, което помага за облекчаване на емоционалните разстройства, дава нова енергия. Помага при стомашни спазми и метеоризъм.

Силата и действието на всички тези масла е събрана в композиция от етерични масла I’m Strong на VIVASAN! Когато работят в синергия те оказват благоприятен ефект върху работата на храносмилателния тракт, поддържат и стимулират чернодробната функция, подобряват функционирането на цялата лимфна система.

Наред с тази вълшебна композиция, ето още няколко съвета, които ще помогнат да се радвате на по-леки и приятни празници

1. Не отивайте на вечеря с празен стомах.

Това е може би един от най-важните съвети за празниците или всяко друго събитие. Отиването на парти или вечеря, когато умирате от глад, е равносилно на бедствие. Очите ви ще бъдат по-големи от стомаха и ще искате да изядете всичко, което е пред вас.

Затова преди тръгване, хапнете ябълка с малко лешников тахан, шепа сурови ядки с малко скир или извара със зеленчукови пръчици. Протеините ще ви държат сити, а зеленчуците и плодовете имат фибри, които ще подобрят храносмилането.

2. Променете мисленето си

Точно по време на празниците не е добре да си налагате забрани. Ако отивате на вечеря с мисълта „Това не мога да го ям“, е равносилно на самобичуване. Но ако мисленето ви е в посока: „Мога да ям, но не искам, защото тялото ми няма нужда от него“, ще бъдете удовлетворени, че сте му дали само хубава и качествена храна.

Това всъщност може да бъде от полза, когато наистина ви е трудно да избегнете кулинарните Връзката между мисленето и храната е изследвана и от учени Йейл, които разглеждат как психологическите фактори могат дори да повлияят на биологичното въздействие на храната.

3. Пийте вода

Понякога сигналите за глад всъщност се бъркат с жажда. Пиенето на вода през целия ден ще помогне за облекчаване на този фалшив сигнал. Освен това изпиването на чаша или две вода, преди да седнете на масата, е хитър начин да избегнете нахвърлянето върху храната.

4. Яжте бавно

Усещането за ситост може да отнеме около 20 минути, преди мозъкът да разпознае сигналите. Твърде бързото хранене означава, че ще пренебрегнете тези сигнали. Затова, когато дойде време за обяд или вечеря, седнете, яжте бавно и се наслаждавайте на храната. Оставете телефона или таблета далече и мислете само за храненето.

5. Фокусирайте се върху протеините.

Ако е невъзможно да избегнете десерта, преди него хапнете някакъв протеин. Така ще избегнете до минимум пиковете на кръвната захар. Протеинът също така повишава метаболизма, тъй като изисква повече калории при храносмилането и усвояването им в процес, наречен термогенеза.

6. Не бъдете твърде строги към себе си за празниците.

И все празниците са за празнуване и наслада. Не се обвинявайте, ако изядете по-голямо парче кейк или прекалите със сирената. Ако през годината сте били умерени, хранили сте се здравословно и не сте прекалявали, няма нищо фатално.

А и нали знаете – не е важно какво ядете между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа 

Оставете коментар