6 начина да преодолеете зимната умора

6 начина да преодолеете зимната умора
от ноември 05, 2021 0 Коментар

6 начина да преодолеете зимната умора

Усещате ли, че сутрин е все по-трудно да станете от леглото и ви се иска да се излежавате на топло под завивките? Или пък се събуждате уморени, а предстоящият ден изглежда безкраен? Забелязали ли сте, че настроението ви е понижено и изпадате в униние и депресия?

Ако е така, не сте единствени! Когато температурите навън падат и дните по-къси, е напълно нормално да чувствате постоянна умора, отпадналост и мудност. Но да запазите енергията и тонуса, да останете жизнени и да посрещате предизвикателствата на ежедневието, дори в студените месеци, не е трудно. Просто следвайте няколко съвета и решения, с които ще преодолеете лесно есенно – зимната депресия и ще запазите бодростта и настроението.

1. Повече слънчева светлина

Тъй като дните стават по-кратки, циклите на сън и събуждане могат да се нарушат. Липсата на слънчева светлина означава, че мозъкът ви произвежда повече хормон, наречен мелатонин, който ви прави сънливи.

Затова, веднага щом се събудите, отворете щорите или завесите, за да пуснете повече слънчева светлина. Постарайте се да прекарвате повече време на открито, на дневна светлина. Ако работите в офис, използвайте обедната почивка, за да се разходите, а през уикенда организирайте излизане със семейство и приятели, разхождайте се в парка или идете в планината.

2. Наспивайте се

Както вече сме ви казвали, сънят е от изключително значение за здравето като цяло, а точно сега е ключов фактор за преодоляване на зимната умора. Може да е изкушаващо да влезете в режим на хибернация, но не е решение.

Всъщност, ако спите твърде много, има вероятност да се почувствате още по-мудни през деня. Истината е, че не се нуждаете от повече сън през зимата, отколкото през лятото. Ако успеете да си набавяте здравословната доза 7-8 часа, е чудесно.

3. Етерични масла

Ароматерапията е чудесен начин да се избавите от зимната депресия и да дадете тласък на деня си. Не е случайно, че от дълбока древност етеричните масла се използват за справяне с редица симптоми и са напълно безопасен метод за облекчение на различни проблеми. Вдишването и втриването в кожата са най-добрите методи, за да се възползвате от лечебните свойства на етеричните масла.

Сред най-подходящите масла срещу умора и депресия, които може да включите са цитрусите (портокал, лимон, грейпфрут), мента, мирта, лавандула, евкалипт. VIVASAN създадe една чудесна композиция – GET UP – Винаги бодър, която съдържа всяко едно от посочените масла. Възползвайте се от високото качество на продукта и бъдете винаги бодри.


Какво има в нея?

Синергичното действие на масло от сладък Портокал, Мента, Мирта, Евкалипт, Лавандула и масло Хо благоприятстват за повишаване на работоспособността и концентрацията, оптимизира мозъчното кръвообращение, успокояват главоболието.

Маслото е чудесно и за облекчаване на болки при сърдечна невроза, стенокардия, аритмия,  понижава високото кръвно налягане. Наред с това помага при простудни заболявания, грип, висока температура, възпаления на дихателните органи, укрепва имунната система.

Редовното прилагане на композиция Get Up помага за намаляване на психо-емоционалното напрежение, понижава чувството на тревога, страх, депресия, повишава оптимизма, вдъхва увереност в собствените сили, стимулира интелектуалната дейност, стимулира нови идеи и креативност, прояснява мисълта, подобрява паметта.

4. Правете редовно упражнения

Упражненията са може би последното нещо, което искате да правите, когато имате синдром на хроничната умора. Всъщност ще се изненадате колко енергични ще се чувствате след физическа активност.

Лека тренировка в късния следобед може да помогне за преодоляване на отпадналостта и също така да подобри съня ви. Ако нямате възможност за тренировка до 19 ч, опитайте рано сутрин или в обедната почивка. Разбира се, не е необходимо да тренирате всеки ден – три – четири пъти в седмицата е достатъчно, важно е да постигнете препоръчителната цел от 150 минути упражнения седмично.

Освен това зимата е чудесно време за експериментиране с нови и различни видове дейности – каране на кънки, игра на бадминтон или скуош в спортен център, зумба или канго джъмп в група…

Ако не искате да тренирате на закрито, опитайте бързо  или скандинавско ходене.

5. Научете се да се отпускате

Ако се чувствате притиснати да свършите всичко през по-краткия ден, може да доведе до стрес, който от своя страна да се превърне в причина за отпадналост, умора, виене на свят.

Няма бързо решение за стреса, но има някои малки и лесни неща, които можете да направите, за да го намалите. На първо време поставете ясни граници между работа и свободно време. Не четете мейли, не отговаряйте на служебни обаждания и не мислете за работа след края на работния ден. Може да звучи трудно, но с повече воля, ще се научите. Опитайте медитация, йога, дихателни упражнения или техники за осъзнаване. Те са работещ метод за успокоение и може да ги практикувате през деня или вечер.

6. Яжте правилната храна

Наднорменото или поднорменото тегло може да повлияе на енергийните нива и да ви направи по-сънливи или отпуснати. Ето защо следването на здравословна, балансирана диета е от изключително значение.

След края на лятото, изкушението от по-калорична храна е голямо, но дали е най-доброто за вас? Избягвайте тестени храни, картофи, сладкиши с рафинирана захар. Заложете на сезонни плодове и зеленчуци, хапвайте протеини с всяко хранене и не забравяйте да пиете много вода и/ или билков чай. Така не само ще усетите прилив на енергия, но и няма да се наложи да се борите с някой килограм в повече в края на зимата.

Оставете коментар