Какво представляват базовите масла и кои са най-добрите

Какво представляват базовите масла и кои са най-добрите
от ноември 13, 2021 0 Коментар

Какво представляват базовите масла и кои са най-добрите

Често, когато пишем за етерични  масла и тяхната употреба, посочваме, че е важно те да се нанесат с базово масло. За много хора обаче терминът „базово масло“ е неясен и носи куп въпросителни.

Какво е това? Защо се използва? Как да избера базово масло?

Всъщност базовите масла са ключова част от ароматерапията - допълнителна терапия, която включва използване на етерични масла за подпомагане на физическото и емоционалното здраве.

Носещите масла разреждат концентрираните етерични масла, така че да могат да се прилагат върху кожата, без да предизвикват дразнение, зачервяване или парене.

Базовите масла обикновено са растителни масла, като кокосово, бадемово масло или масло от авокадо, получени от семена или ядка на растение. Повечето от тях се добиват чрез студено пресоване, което помага за запазване на биоактивните вещества в тях.

Въпреки че някои са без мирис, повечето базови масла-носители имат слаба миризма, която е сладка и орехова. За разлика от етеричните масла, те не се изпаряват.

Видове базови масла

Различните основни масла имат различни свойства и приложения. Маслото-носител, което човек избира за ароматерапевтично лечение, зависи от резултатът, който иска да постигне.

За да се счита за ефективно, базовото маслото трябва да проявява определени свойства.

  •  да има лек или никакъв аромат, за да се гарантира, че ароматът на етеричното масло ще доминира и ще получите максимални ползи от ароматерапията.

  • трябва да е неутрално. Това ще гарантира, че химичните съединения в етеричното масло не се променят, когато основното масло се смеси с етеричните масла. За най-добри резултати трябва да изберете мацерирани или студено пресовани масла, за да осигурите неутралност и чистота.

  • трябва да е стабилно. Носещите масла се използват за повишаване на стабилността на етеричното масло и намаляване на скоростта на изпаряване на етеричното масло върху кожата.

Днес на пазара ще намерите много видове базови масла – кокосово, макадамия, кайсиеви ядки, гроздови семки, шипка, вечерна иглика, черен кимион…списъкът може да е безкраен.  

Днес ще разгледаме обаче три масла, които са изключителни и е добре да присъстват като база във всяка ароматна аптечка.

Базово масло от жожоба

Знаете ли, че технически, жожоба не е масло, а восък с мощни овлажняващи свойства. Смята се, че много имитира себума, естественото масло на кожата. То е богато на аминокиселини, протеини и витамин Е, има способността бързо да прониква дълбоко в кожата и косата, премахва възпаленията, овлажнява и подхранва кожата. Заради естествените си противовъзпалителни свойства, може да помогне при акне.

Маслото от жожоба също съдържа някои от най-дългите вериги от есенциални мастни киселини в сравнение с други базови масла. Това означава, че то е изключително стабилно и може да се използва за разреждане на любимите ви етерични масла. Освен това издържа на окисляване, което означава, че когато комбинирате етерично масло с масло от жожоба, то ще има много дълъг срок на годност.

Обогатените с масло жожоба лосиони, кремове, шампоани и балсами възстановяват нарушената структура на кожата, спират лющенето, предотвратяват появата на дребни бръчки, стрии и целулит.

Комбинира се чудесно комбинира с масло от авокадо (1:1) и етерични масла от портокал, лавандула, маточина, мента и др. Базово масло от жожоба често се използва и при масажи.

Базово масло от авокадо

Уникално по състава на витамините (А, група В, D, Е, Н, К), микро и макролементите (желязо, йод, калий, калций, магнезий, манган, мед, цинк, сребро).

Използвано локално, богатото на витамини масло от авокадо действа като регенериращо, рехидратиращо средство за кожата, успокоява и подобрява текстурата. То помага за изглаждане на бръчките, стяга кожата и намалява появата на белези, старчески петна. Може да се използва върху суха, груба, застаряваща, чувствителна или раздразнена кожа, като кожа, засегната от псориазис. Когато се използва при масажи, е известно, че то естествено лекува безсъние и възпаление, намалява мускулната скованост, болки в ставите и напрежението и засилва кръвообращението.

Използвано за косата, маслото от авокадо я омекотява, като същевременно подхранва, хидратира и укрепва. То стимулира циркулацията на космените фоликули, насърчава нов, по-здравословен растеж и предотвратява загубата на коса. Маслото от авокадо предпазва косата от увреждане, причинено от стресови фактори на околната среда и помага за прочистване на запушените космени фоликули.

В медицината базовото масло от авокадо има антибактериални качества. Балансира метаболизма и помага при възпаление, свързано с артрит. Неговите регенеративни и лечебни свойства са идеални за употреба върху кожа, засегната от обриви, екзема, сухота и признаци на стареене, тъй като възстановява кожата, като същевременно повишава нейната еластичност чрез овлажняване. Съдържанието на витамин Е в носещото масло от авокадо е полезно за намаляване на вредното въздействие на UV радиацията.

В аюрведа авокадото се използва за намаляване на лошия холестерол, облекчаване на хроничен запек, справяне с алопеция, засилване на либидото, регулиране на нивата на инсулин, повишаване на силата и издръжливостта, успокояване на болки в ставите, облекчаване на безсънието, тонизиране на кожата и за премахване на увреждането на кожата, причинено от свободните радикали.

Арганово масло

През последните години аргановото масло стана популярно в козметикатаp и понякога дори се нарича "течно злато".

Смята се, че то може да лекува широк спектър от кожни заболявания, включително акне, екзема, псориазис, изгаряния и кожни инфекции. Това се дължи на високото съдържание на витамин Е , който защитава кожата от вредното действие на свободните радикали,  способства за запазване на естествения хидролипиден слой на кожата, пречи на преждевременното й стареeне, спомага за подмладяването й, успокоява я и омекотява кожата.

Аргановото масло подобрява качеството на косата, предотвратява увреждането на външната кутикула на косъма, като същевременно запазва естествените пигменти ( меланин ), които осигуряват цвета на косата.

Арганово масло на VIVASAN  е комбинирано с маслиново, соево, мирелано и палмово масло, всяко от които помага за регенерацията, за красивия и здрав вид на кожата, прави я еластична, мека и нежна.

Това масло е изключително подходящо е за масаж и ежедневни грижи за кожата.

Оставете коментар