Как да се грижим за сухата кожа през зимата

Как да се грижим за сухата кожа през зимата
от декември 19, 2021 0 Коментар

Как да се грижим за сухата кожа през зимата

Знаете ли, че кожата ни реагира на смяната на сезоните? Вероятно сте забелязали, че през по-студените зимни месеци тя е по-суха и лющеща се. Студеният въздух, топлината от парното или климатика, ниските нива на влажност и суровият зимен вятър могат да намалят влагата в кожата и тя не изглежда толкова сияйна. И това засяга най-вече откритите части – лицето и ръцете, но може да се прояви и на краката, корема, шията…

За щастие има малки и лесни стъпки, които може да предприемете, за да поддържате кожата си здрава, дори когато температурите са ниски и няма измъкване от сухия, студен въздух.

Някои от най-честите признаци и симптоми на суха кожа включват:

  • лющене
  • зачервяване
  • груба текстура
  • сърбеж
  • дразнение
  • напукване
  • парене
  • инфектиране/ възпаления

Медицинският термин за суха кожа е ксероза. Симптомите могат да варират по тежест и да изглеждат различно в зависимост от засегнатата област от тялото ви.

Как да се предпазим от суха кожа през зимата?

Сухата зимна кожа не е неразрешим проблем. Ако направите някои промени в режима и навиците си за грижата за нея и използвате правилните продукти, ще я запазите мека, гладка и свежа.

1. Овлажнявайте веднага след измиване

Всеки път, когато миете лицето, ръцете или тялото, лишавате кожата от естествените й масла. Тъй като тези масла спомагат за задържането на влагата, жизненоважно е да ги замените. Ето защо е важно да използвате овлажнител всеки път, след като я измиете, особено през зимата.

Овлажнител, който е много подходящ за суха зимна кожа е Масло за лице Вива Бюти. То съдържа екстракт от кората на африканско дърво; екстракт от алпийски еделвайс; маслинови листа; листа от китайска камелия; масло от карите, Витамин Е, Матриксил 3000 и Коензим Q10. Комбинацията на тези съставки помагат за хидратацията на кожата и създават бариерата за влагата.

Съчетайте с Крем за дневна грижа Вива Бюти. Той подхранва кожата през целия ден, защитава кожата от оксидативен стрес и вредното въздействие на околната среда и ефективно се справя с възрастовите пигментни петна, а кожата придобива равномерен тен и сияен вид.

2. Нанасяйте слънцезащитен крем ежедневно

Предвид по-кратките зимни дни и по-малко слънчева светлина, може да е изкушаващо да изключите слънцезащитния крем от сутрешната си рутина. Дори през зимата вредната UV светлина може да изсуши кожата и да намали хидратацията й. Нанасяйте слой слънцезащитен крем всяка сутрин, след овлажнителя.

3. Използвайте нощен крем

Нощните процедури са отличен начин за ревитализиране или предотвратяване на суха кожа. Дори когато спите, кожата има нужда от хидратация и подхранване.

Когато нанесете специален за тази цел продукт, кожата ще има необходимото време, за да го абсорбира и действа в дълбочина.

Благодарение  на своите активни съставки Крем за нощна грижа Вива Бюти подхранва, регенерира и интензивно хидратира кожата през нощта, активизира имунната система на кожата и защитава нейните клетки от окислителния процес.

4. Променете рутинната грижа за кожата

Ако кожата на лицето е особено чувствителна или раздразнена следствие на сухия зимен въздух, помислете за по-щадящи средства за почистването й. Имайте предвид, че хидратиращата бариера на кожата трябва да бъде здрава, за да реагира добре на серуми , тонери и други видове козметични процедури.

Ако кожата е раздразнена, тя може да е по-чувствителна към съставки като аромат и алкохол. Това означава, че продуктите, които обикновено усещате добре на лицето ви, могат да се превърнат в дразнители.

Ако забележите подобни проблеми, заложете само на слънцезащитен и хидратиращ крем.  Едва след като се уверите, че бариерата за влага на кожата ви е здрава, можете бавно да включите други продукти и съставки обратно в рутината си.

5. Използвайте овлажнител/ дифузер


Овлажнителите помагат за възстановяването на влагата във въздуха, което е особено важно при отопление с радиатори или климатик, кой, когато вътрешното отопление е засилено през зимните месеци. Наличието на повече влага във въздуха може да помогне и да действа като естествен овлажняващ агент, който от своя страна може да предотврати и облекчи сухотата на кожата.

6. Избягвайте гореща вода

Горещ душ или вана в края на студения зимен ден може да бъде особено успокояващ, но за да поддържате кожата си подхранена, опитайте да поддържате температурата на водата по-близка до хладка.

Също така внимавайте, когато подсушавате кожата след къпане или душ. Вместо енергично търкане, нежно я потупайте с мека кърпа.

7. Внимавайте с ексфолиантите


Ексфолирането , което помага за премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, може да помогне за бъде тя гладка и жизнена. Имайте предвид, че е възможно да преексфолирате кожата си, ако го правите твърде често или използвате грешни продукти.

Ако я усещате раздразнена, може би е най-добре да избягвате ексфолирането, докато не заздравее.

8. Хидратирайте отвътре

Друга ключова стъпка за поддържане на кожата ви здрава и блестяща е да се уверите, че сте добре хидратирани през целия ден. Ако не пиете достатъчно вода, кожата може да стане по-суха и да е по-податлива на изсушаване.

Обърнете внимание и на приема на храни с високо съдържание на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, важни за здравето на кожата.

Оставете коментар