Високо кръвно налягане – малките стъпки, с които може да го контролираме

Високо кръвно налягане – малките стъпки, с които може да го контролираме
от декември 26, 2021 0 Коментар

Високо кръвно налягане – малките стъпки, с които може да го контролираме

Артериалната хипертония (АХ) или „високо кръвно налягане“, е едно от най-често срещаните хронични заболявания по света, а в България се смята, че обхваща над 25% от населението.

По данни на Националната лига по хипертония високото кръвно засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години), а всеки трети хипертоник между 35-44 години не подозира за заболяването си. И още нещо обезпокоително - около половината от тези, които знаят, че имат подобен проблем, не го лекуват.

Реално за високо кръвно налягане говорим, когато кръвта се движи в артериите под по-голямо налягане от нормалното. Само по себе си то не е проблем, но води до редица опасни здравословни състояния, включително инсулт, инфаркт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Стандартното лечение или поддържане на кръвното налягане в норма включва ежедневен прием на бета-блокери, АСЕ инхибитори, калциеви антагонисти и диуретици, както и ограничаване на солта.

Факт е, че това са медикаменти, които предписани от лекар са жизненоважни, но въпреки това, с правилна диета и упражнения, както и с прием на някои добавки, високото кръвно налягане може да бъде нормализирано.

Кога говорим за високо кръвно налягане?

Общоприетите диапазони на кръвното налягане включват:
- Ниско кръвно налягане (хипотония ): по-малко от 90/60
- Нормално кръвно налягане: по-малко от 120/80
- Предхипертония (кръвното налягане е по-високо от нормалното, но все още не е в точката да се счита за „високо кръвно налягане“):  120–139/ 80–89
- Хипертония I-ва степен (лека): 140 – 159/95 – 99
- Хипертония II-ва степен (умерена): 160 – 179/ 100 – 109
- Хипертония III-та степен (тежка): ≥180/ ≥110

Основни причини и рискови фактори

За да се помогне за лечението и нормализирането на високото кръвно налягане, трябва да се познават причините за това, което го предизвиква. Както при повечето други хронични заболявания, е добре да се обърне внимание на фактори като начина на живот, затлъстяване  или наднормено тегло, стрес, възраст, семейна обремененост, прием на алкохол, пушене, липса на физическа активност, прием на твърде много натрий, прием на твърде малко калий, някои хронични състояния —бъбречно заболяване, диабет и сънна апнея, бременност.  

Рискове, свързани с високото кръвно налягане

Както вече споменахме, само по себе си високото кръвно налягане може да не е толкова опасно, но увеличава риска от сърдечен удар, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност, проблеми с очите, метаболитен синдром, аневризма.

За съжаление често човек дори не знае дали е с високо кръвно, ако няма някакви по – сериозни проблеми. Има обаче няколко предупредителни признаци, на които е добре да се обърне внимание. Такива са:
- болки в гърдите
- гадене
- главоболие
- шум в ушите или пищене
- неравномерен сърдечен ритъм
- кървене от носа
- умора
- промени в зрението

Високото кръвно налягане е рисково, когато се пренебрегне. Ето защо ранното диагностициране и предприемане на мерки са от ключово значение за предотвратяване на по-сериозни последствия.

Диета

Един от най-добрите естествени методи облекчаване симптомите на високо кръвно налягане е диета.

На първо място вашият лекар, най – вероятно, ще ви посъветва да намалите приема на натрий (сол). За много хора това е проблем, защото така храната не им е вкусна. За щастие не е необходимо да се откажете да солите храната. Важно е каква сол използвате.

Висококачествената морска сол има десетки микроелементи, които подхранват и укрепват тялото, а за да бъде не само полезна, но и по-вкусна, може да се комбинира с билки. Точно такава е Морска сол с билки на VIVASAN.

 
Но с какво е различна от останалите на пазара? Това е внимателно комбинирана смес от сол, морски водорасли, зеленчуци и ароматни растения (лук, магданоз, чесън, копър, босилек, мащерка, целина, девесил). Така, замествайки обикновената сол с нея, си набавяме онзи толкова важен  набор макро - и микроелементи като калии, натрий, магнезий, хлор, флуор, калций, фосфор, цинк, желязо, селен, мед, йод, сяра, силиций.

Освен това тази сол нормализира функцията на щитовидната жлеза, стимулира перисталтиката на червата и сокоотделянето, подобрява храносмилането и предпазва от запек. Наред с това тя извежда холестерола и излишните течности от организма, причина за високото кръвно налягане.

Експертите съветват хора с високо кръвно налягане да намалят приема на алкохол, да избягват храните с трансмазнини и омега-6 мазнини (те повишават възпалението и кръвното налягане и се намират в пакетирани храни и меса), да намалят консумацията на захар и кофеин.

Като цяло, помислете за следване на средиземноморска диета, когато става въпрос за режим на хранене, полезен за сърцето.

Наред с това наблегнете на храни с високо съдържание на калий, на непреработени храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, плодове, семена и бобови растения, храни, богати на омега-3, ябълков оцет, зелен чай.

Какви добавки може да включите?

Безспорно човек няма как в рамките на еднодневно меню да набави всички препоръчителни за организма микро- и макронутриенти, всички минерали и витамини. А в случай, в който имате и високо кръвно налягане, са необходими и добавки.

1. Магнезий

Минералът магнезий е страхотен, защото помага за отпускането на кръвоносните ви съдове и може да има незабавно въздействие върху естественото понижаване на кръвното налягане (много хора имат магнезиев дефицит , което води до високо кръвно налягане).

2. Омега 3/ Рибено масло

Една от основните причини за високо кръвно налягане е възпалението в артериите с течение на времето. Проучвания показват, че консумацията на рибено масло, което е с високо съдържание на EPA и DHA форми на омега-3 мастни киселини, намалява възпалението, поради което рибеното масло е от полза за здравето на сърцето. Приемът на висококачествена добавка като Витал Плюс – Омега 3 на VIVASAN всеки ден е един от най-добрите естествени начини за понижаване на кръвното налягане. Добавката се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, при артрозо-артрити от различен произход, при автоимунни и заболявания на нервната система и други.

3. Коензим Q10

Коензим Q10 или  CoQ10 е антиоксидант, критичен за поддържане на здравето на сърцето и е от решаващо значение, ако някога сте приемали кръвно налягане или лекарства за понижаване на холестерола. Около 200 до 300 милиграма CoQ10 на ден е страхотно естествено лекарство за високо кръвно налягане.

4. Какао

Предлага се под формата на прах, консумацията на какао увеличава приема на флавоноли, които помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето. Какаото също е естествен вазодилататор, което означава, че увеличава азотния оксид в кръвта и разширява кръвоносните съдове.

5. Чесън

Чесънът е друг естествен вазодилататор и ако не можете да получите достатъчно от него в диетата си, тогава той е лесно достъпен като добавка. Агликорат на VIVASAN е висококачествена хранителна добавка с масла от чесън и глог за укрепване на функциите на имунната и сърдечно-съдовата система. Тя стимулира микроциркулацията на кръвта, активизира обменните процеси в сърдечният мускул, подобрява течливостта на кръвта, помага за понижаването на артериалното налягане, тъй като разширява периферните кръвоносни съдове, понижава нивото на вредните липиди в кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност.

Високото кръвно налягане е състояние, което не трябва да пренебрегвате, но за което трябва да знаете, че може да бъде под ваш контрол. Физическа активност поне 20 минути на ден, по – малко стрес (опитайте техники за медитация), редовно измерване, прием на качествени хранителни добавки и следване на балансиран режим на хранене, са малки стъпки, които може да предприемете, а резултатите, няма да закъснеят.

Оставете коментар