Паркинсон – естествени методи за облекчение на симптомите

Паркинсон – естествени методи за облекчение на симптомите
от декември 30, 2021 0 Коментар

Паркинсон – естествени методи за облекчение на симптомите

Болестта на Паркинсон е хронично когнитивно състояние, което засяга все повече хора всяка година. Това заболяване засяга предимно възрастните хора, особено тези на възраст между 55-65 години. Обикновено то прогресира бавно с напредване на възрастта и продължава до края на живота.

Експерти изчисляват, че в най-населените страни в света броят на хората, страдащи от  болестта на Паркинсон ще стигне до почти 40 милиона до 2030 г. Това е следствие нарастване броят на населението и по-дългата продължителност на живота.  За съжаление очакванията са броят на пациентите с Паркинсон -  както млади, така и стари, да достигне рекордно високо ниво.

Американският лекар и холистик д-р Джош Акс цитира проучване от 2016 г., според което има възможен начин да се спре прогресията на болестта на Паркинсон. Изследователите са създали химични съединения на базата на кофеин, съдържащи също никотин, метформин и аминоиндан, които предотвратяват неправилното нагъване на алфа-синуклеин, протеин, необходим за регулиране на допамина.

При пациенти с Паркинсон алфа-синуклеинът се сгъва неправилно, което води до изчерпване на допамина, а това от своя страна и до прогресиране на болестта на Паркинсон. Чрез откриването на тези химични съединения, базирани на кофеин, изследователите са една стъпка по-близо до намирането на лечение, което стига до корена на проблема, носейки надежда на пациентите, страдащи от неизбежната низходяща спирала на Паркинсон.

Тъй като болестта на Паркинсон е много сложно заболяване, всеки пациент може да изпита различни симптоми. За съжаление, поради непредсказуемостта на симптомите, е трудно за диагностициране в много случаи. Въпреки че причините за болестта на Паркинсон все още се изследват и не са напълно определени, според университета Джон Хопкинс загубата на невротрансмитера допамин е основната причина. Когато 50% до 70% от допамина в мозъка се изчерпи, симптомите на болестта на Паркинсон започват да се развиват.

Най-честите симптоми на болестта на Паркинсон включват:

Треперене: Това е една от многото промени в двигателните (двигателни) функции и обикновено засяга ръцете, челюстта, краката и лицето. Движенията могат да станат некоординирани и неравномерни.

Мускулна ригодност: Обикновено тя е по-изразена за едната страна на тялото. Болният усеща скованост в тялото и съпротивление при опит да раздвижи крайниците.

Брадикенезия: Това е терминът за забавяне на движенията, което прави страдащия неспособен да контролира или ускорява движенията. Някои пациенти спират или замръзват, когато се движат, без да могат да продължат.

Постурална нестабилност: Загубата на сила и баланс, заедно с проблеми с движението или координацията, са много чести при хора, страдащи от Паркинсон.

Сред по-рядко срещаните симптоми са:

  • Промени в настроението, като депресия и умора
  • Проблеми с нормалното движение
  • Проблеми с уринирането
  • Проблем с нормалното говорене
  • Ниско кръвно налягане
  • Храносмилателни проблеми, включително запек
  • Проблеми със съня, включително затруднено обръщане в леглото
  • Проблеми с кожата
  • Слюноотделяне
  • Повишено изпотяване
  • Мускулни спазми и крампи
  • Промени в гласа
  • Еректилна дисфункция

Всеки от тези симптоми може да се появи при различни страдащи от Паркинсон в различно време. Степента, в която страдащият от Паркинсон има всеки симптом, може да варира значително, особено в ранните стадии на заболяването. Обикновено симптомите са едва забележими в продължение на няколко години, но с прогресията човек може да стигне до момент, в който трудно изпълнява прости ежедневни задачи.

Причини и рискови фактори

Причините за болестта на Паркинсон са многофакторни и все още не са напълно ясни. Това могат да бъдат както генетични, така и определени екологични/навици на живот., влошаване и възпаление на мозъчните клетки, токсичност и излагане на химикали, хормонален дисбаланс и други медицински състояния.

Конвенционално лечение

Как някой се диагностицира с Паркинсон? Въпреки че заболяването може да бъде трудно за диагностициране, особено в най-ранните му стадии, обикновено се прави чрез оценка на медицинската история, неврологични изследвания и в някои случаи мозъчно сканиране или лабораторни тестове.

Веднъж диагностицирани, конвенционалните лекарства и терапии за лечение на Паркинсон обикновено се фокусират върху регулиране на невротрансмитерните функции (като заместване на нисък допамин) и намаляване на двигателните симптоми, свързани с болестта. Благодарение на нови открития през последните години, лекарите вече са в състояние да помогнат за коригиране на биохимичните мозъчни пътища, участващи в болестта на Паркинсон, и да облекчават симптомите с помощта на авангардни, често естествени терапии. Според д-р Майкъл Окун, автор на „10 пробивни терапии за болестта на Паркинсон“, подходите за лечение на Паркинсон могат да бъдат класифицирани в няколко основни категории:

Симптоматични лечения: Те включват продукти, които увеличават производството на допамин в мозъка и невропротективни лечения и могат да включват операции като дълбока мозъчна стимулация или отстраняване на тъкан. Освен това, той споменава и за различни стратегии, базирани на идеята лечение, но те все още се проучват .

Освен лекарствата, превантивните терапии и терапиите на ума и тялото, като добавки, терапия с биологична обратна връзка, следване на противовъзпалителна диета и ранна интервенция при хора, които са генетично предразположени към болестта на Паркинсон, се оказват важни за възстановяване на психичното здраве и повишаване на качеството на живота при пациентите.

1. Здравословна диета

Здравословното хранене може да помогне за намаляване на симптомите на Паркинсон. Експерти съветват да се приемат повече сурови храни, особено органични зеленчуци и плодове, фибри, богати на омега 3 храни. Трябва да се избягват преработени храни със синтетични съставки, както и добавена захар, трансмазнини и рафинирани мазнини

2. Добавки

Има редица добавки, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на Паркинсон. Сред тях са:

Гинко Билоба

Това е едно от първите няколко най-употребявани лечебни растения в света. Листата му съдържат 198  активни съставки, които намаляват количеството на холестерола, поддържат еластичността на кръвоносните съдове, елиминират свободните радикали, стимулират мозъка, усилват паметта, имат съдоразширяващо действие. Увеличава работоспособността и издръжливостта на хората, които извършващи умствен труд, на спортистите. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система, а полезното му действие за паметта се дължи на редки фитохимикали в състава на листата му, които са открити много по-късно.

Когато се комбинира с витамините В1, В3, В6, В12, ефектът на гинко билоба се подсилва. Именно това прави Гинколин Форте (Гинко Билоба с Витамини) на VIVASAN ефективно средство за подобряване на паметта, поддържа нормалното кръвоснабдяване, подобрява концентрацията, придава тонус и енергия. Наред с това подкрепя мозъчната дейност, нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система, действа антидепресивно, подобрява устойчивостта на стрес, забавя процесите на стареене.

Черна боровинка

Черни боровинки са истински балсам за тялото, те дават тонус, помагат за повишаване на имунитета и се борят успешно при проблеми със зрението. Наред с това учените са доказали, че приемът на сироп от черна боровинка може да повлияе при болестта на Алцхаймер, а също така и при болестта на Паркинсон.

ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал на VIVASAN е хранителна добавка в течна форма и е чудесно средство за превенция и за цялостна подкрепа. Сиропът е богат на витамини и минерали и е на основата на черна боровинка и двувалентно желязо. Той обогатява организма с витамини и минерали, като повишава неговата устойчивост на инфекции. Полезен при липса на желязо в организма, а така също и при анемии, астении, хиповитаминоза, намаляване на активноста на имунната система. Премахва физическото неразположение и умората. Благоприятно се отразява на функциите на стомашно-чревният тракт, и то особено добре при понижена киселинност.

Зелен чай

Зеленият чай е известен като антиоксидант и като изключително средство за профилактика на редица заболявания, както и за укрепване на имунитета. Когато се комбинира в витамини и селен, резултатът е универсален антиоксидант Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене, получен от извлек от листа по особен метод на екстракция /квинтесенция/. Това е суперконцентриран продукт във вид на таблетки. По ефективност една таблетка е равна  на няколко чаши зелен чай. Зеленият  чай с лютива мента на  ВИВАСАН е ефективно оръжие в борбата със свободните радикали. Главна роля играят комплексът от витамини,антиоксиданти и микроелемента селен във вид на био-органично съединение. Именно комбинацията от  антиоксиданти /селен, витамини А, Е и С/ е способна напълно да неутрализира различните типове свободни радикали и да предотврати преждевременното стареене, възпалителни и онкологични процеси, повишава защитните сили на организма и имунитета, сваля нивото на вредните липиди. Укрепва кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Благоприятно действа на черният дроб, ендокринната система, кожата.

Омега 3

Омега-3 мастните киселини предпазват мозъка от болестта на Паркинсон, показва проучване на изследователи от Université Laval.

Екип от ирански изследователи доказва, че пациентите с Паркинсон, приемащи добавки от омега-3 мастни киселини заедно с витамин Е за период от 12 седмици „имат благоприятни ефекти върху етапа на оценка на болестта на Паркинсон, който оценява както двигателните, така и немоторните симптоми, инсулинов метаболизъм... и общ антиоксидантен капацитет."

Капсулите “ВИТАЛ ПЛЮС” съдържат концентрат от масло на норвежка сьомга.

Това масло е  богато на ОМЕГА-3 мастни киселини, от които най-ценни са ейкозапентаеновата (ЕПА) и декозахексаеновата (ДХА) киселини. Полиненаситените мастни киселини ОМЕГА-3 не се изработват в организма и те трябва да бъдат набавени отвън, както витамините. Те са необходими на човешкия организъм за подобряване на обмяната на веществата, поддържане на функциите на имунната и сърдечно-съдовата система, а така също и на стомашно-чревният тракт. Поддържат в добро състояние клетъчните мембрани и имат голямо значение за регулиране на физиологичните процеси в човешкия организъм. Укрепват имунитета, препятстват възрастовите изменения в организма на човека – чупливост на костите, сухота на кожата и косата, благоприятно въздействат на проблемна кожа.

Спермидин

Toва e естествен полиамин, което се среща във всяка телесна клетка и е с висока концентрация в семенната течност. Спермидинът играе решаваща роля за в метаболизма на клетките и е съществен растежен фактор при някои бактерии, като се открива като поликатион при физиологично рН.

Проучване дава доказателства за въздействието на добавката на спермидин върху производителността на паметта при по-възрастни хора помага като превенция на болестта на Алцхаймер.

Реално спермидин се съдържа в някои храни- пшеничен зародиш, гъби, плодове и зеленчуци, отлежалите сирена, соя, ядки. Най -добрият начин да си набавим спермидин е под формата на добавка.

Грижа за Клетката със Спермидин CELL CARE изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки.

Приемът на Спермидин CELL CARE защитава клетките от оксидативен стрес, при исхемична болест на сърцето, като превенция при церебрална атеросклероза , Алцхаймер, Паркинсон. Наред с това подобряван паметта и концентрация на вниманието, повишава устойчивостта на организма към неблагоприятни външни фактори, действа при хипертония, стрес, депресия.

3. Намаляване излагането на химикали

Изследванията показват, че животът в неразвитите райони, пиенето на нефилтрирана вода, досегът до селскостопански пестициди и хербициди са свързани с болестта на Паркинсон.

4. Упражнение и намаляване на стреса

Редовните упражнения и поддържането на ниски нива на стрес могат да помогнат за намаляване на нивата на възпаление и предотвратяване на влошаването на мозъчните клетки. Въпреки че може да е трудно да се упражнява, когато симптомите започнат да се появяват, поддържането на активност е много важно за превенция и също така помага за контролиране на симптомите като депресия, скованост и некоординирани движения.

5. Поведенческа, физическа, говорна или трудова терапия

Тези техники и лечения на ума и тялото се използват за намаляване на симптомите като проблеми с говора, загуба на баланс, лоша стойка , проблеми със съня, затруднено хранене, тревожност и депресия.

 

Оставете коментар