8 ползи от сауната

8 ползи от сауната
от януари 02, 2022 0 Коментар

8 ползи от сауната

Повечето от нас вероятно свързват сауната със СПА, релаксация и почивка. Но това съвсем не е всичко! Използването на сауна носи много предимства, включително по-добро здраве на сърцето и облекчаване на стреса.

Какво представлява сауната?

Типичната сауна е стая, която е затоплена до около 70 - 100 градуса по Целзий. Сауните винаги са били разпространени, най-вече в скандинавските страни, но тяхната популярност днес е по целия свят.

Основна роля за ползите от сауната играе влажността. Традиционните сауни в скандинавски стил имат приблизително 10 - 20% влажност, но в турска сауна може да бъде много по-високо. Нивата на влажност в турските сауни могат да достигнат дори 100%.

За да извлечете максимално ползи от използването на сауната, може да комбинирате с качествени етерични масла. Важно е да се отбележи, че етеричните масла са много силни и трябва да се разреждат или използват с базово масло.

Ето няколко от най-големите ползи от сауната и с кои етерични масла може да съчетаете.

#1 Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Едно от най-известните и широко обсъждани предимства на сауната е, че тя може да помогне за подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система.

Факт е, че сауната не е адекватен заместител на фитнеса, но със сигурност е чудесен начин да подкрепите сърцето си наред с упражненията. Много хора предпочитат да се отпуснат в сауна след тренировка, а когато съчетаят сауна с фитнес дейности, е чудесно за здравето на сърцето.

Всички предимства на горещата сауна са свързани с това, че кара да се потите - естествената реакция на тялото е да се охлади. Това значително повишава сърдечната честота, което в дългосрочен план е полезно за сърцето.

Едно от най-забележителните медицински ползи на сауната е как тя засилва циркулацията и притока на кръв. Не само сърцето бие по-бързо, изпомпвайки повече кръв, но топлината на насърчава кръвоносните съдове да се отворят, помагайки на кръвта да тече по-лесно.

Включете към сауната и Натурално Етерично Масло Египетско ИНДРИШЕ. То регулира работата на сърдечно-съдовата система, стимулира работата на сърдечния мускул; подобрява микроциркулацията в миокарда, стабилизира сърдечния ритъм;

#2 Подпомага загубата на тегло

Сауната е по същество нединамична дейност и може да изглежда нелогично, че може да ви помогне да отслабнете. Истината е, че в комбинация със здравословна диета и физически упражнения, наистина може да даде тласък на усилията за сваляне на килограми.

Ключът към това е свързан с повишаването на сърдечната честота. Тъй като температурата се повишава и тялото се опитва да се охлади, сърдечната честота се ускорява, а с това и метаболизмът. Точно това се случва по време на физически упражнения, а повишеният метаболизъм означава, че горите калории и отслабвате.

Включете към сауната и натурално Етерично Масло от Сингапурско ПАЧУЛИ. Сред неговите ползи за здравето, съобщавани от различни независими онлайн източници са, че то има лифтинг въздействие за бързо възстановяване на добрата фигура след диети и резки промени в килограмите и ръста, способства за подмладяването на ендокринната система и баланса на хормоните, тонизира организма, намалява апетита, препятства задържането на течности.

#3 Премахва токсините от тялото

Потенето е един от начините, с които организмът ни изхвърля токсини. Ако работим заседнала работа и не правим интензивни тренировки, означава, че в един типичен ден, не се потим. Но не и ако идем на сауна. Защото едно от най-важните й предимства е, че ще ви накара да се потите, което пречиства тялото.

Колкото повече се потите, толкова повече токсини ще бъдат изхвърлени от тялото, а кожата ще бъде по-мека и сияйна.

Включете Натурално Етерично Масло от ЧАЕНО ДЪРВО, МАНУКА и КАНУКА. Маслото от чаено дърво помага за прочистване на тялото и е чудесен избор за масло за сауна. Известно е, че чаеното дърво има пречистващи кожата свойства.

Наред с това може да включите Натурално Етерично Масло от Мароканска РОЗА. Розата носи много ползи за кожата – регенерира и омекотява, а наред с това има способността да снеме депресията и стреса, страха, нарушенията в съня.

#4 Повишава мозъчната функция

Може и да не ви се вярва, но една от най-големите ползи от посещението на сауна е, че тя може да повиши когнитивната функция!

Потенето и ускоряването на сърдечната честота отново играят голяма роля. Тъй като сърцето работи усилено, това води до изпомпване на повече кръв към мозъка, което е чудесно за здравето му. Освен това, колкото по-дълго останете в сауната, толкова повече кръвоносните съдове се отпускат, което означава по-добро кръвообращение.

За увеличаване на умствената яснота и засилване на паметта включете етеричното масло от сандалово дърво. Изследователите са открили, че този аромат е успокояващ като лавандула, но без сънливия ефект, което води до усещане за хармония. Сандалово дърво е противовъзпалително, против стареене, спазмолитично и може да помогне за понижаване на кръвното налягане, когато се прилага върху кожата. Използването на това масло за сауна ароматерапия би било чудесен вариант за  медитация  и релаксация в сауната.

Включете и Натурално Етерично Масло Испански РОЗМАРИН. Всеизвестно е, че маслото от розмарин укрепва паметта, подобрява концентрацията, ефективно при умствена умора.

#5 Подсилва имунната система

Има доказателства, които предполагат, че редовното посещение на сауна помагат за укрепване на имунитета.

С повишаването на температурата в стаята тялото реагира по различни начини. Сърдечната честота се ускорява и започва потене, но се случва и по-малко забележим процес. Тялото започва да произвежда бели кръвни клетки, които се борят срещу болестите. Тези клетки са в основата на правилно функциониращата имунна система и предпазва както от сериозни, така и от леки заболявания.

Това обяснява защо хората, които използват редовно сауната, се оплакват по-малко от кашлица, настинка и пристъпи на грип. Ако човек вече проявява симптоми на настинка и грип, повишеният брой на белите кръвни клетки не само ще помогне да се пребори с болестта по-бързо, но и сауната ще облекчи някои от симптомите.

Включете Натурално Етерично Масло от РОЗОВО ДЪРВО. Маслото помага при инфекции на дихателните пътища - възпалено гърло, ларингит, аерофагия, кашлица, бронхити, бронхиална астма, при болки в ушите и увеличени лимфни възли. Наред с това то тонизира и стимулира мозъчната дейност, премахва умора, подобрява настроението, помага при стрес, безсъние, неврастения.

Изключително ефективно е и Натурално Етерично Масло 33 БИЛКИ СТРОНГ. То е чудесно за превенция от вирусни инфекции, грип, простуда, помага при кашлица, бронхит, астма, катар, пневмония, ефикасно е при хрема, запушен нос, синузит - отпушва носа и успокоява възпалението, облекчава главоболие, мигрена, помага при безсъние и много други.

#6 За по-леко дишане

Топлината и потта са ключови. Сауните улесняват един вид „дълбоко изпотяване“, което е чудесно за прочистване не само на токсините от кожата, но и за изхвърляне на секрети.

Ако често имате проблеми с респираторната система, комбинирайте сауната с етерични масло от хвойна. Натурално Етерично Масло от Европейска ХВОЙНА, произведено за VIVASAN в Швейцария, стимулира имунитета, ефективно е при бронхит, пневмония и други дихателни проблеми. Има антиревматично, антиподагрично, антисептично и бактерицидно. Чудесно масло при бронхит и пневмония, ефикасно при грип, остри респираторни заболявания, аденовирусни инфекции.

Друго ефикасно масло, което, благодарение на сложните етери, влизащи в състава му има отхрачващо, протективно против грип и остри вирусни инфекции действие, е сребърната ела. Натурално Етерично Масло от СРЕБЪРНА ЕЛА на VIVASAN се отличава със своето антисептично, бактерицидно, антигъбично, антивирусно действие чудесен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма.

#7 Подпомага възстановяването след тренировка

Едно от най-големите предимства на сауната е възстановяването след тренировка. Сауните са отличен начин да ускорите процеса на възстановяване след интензивна тренировка и могат да ускорят сърдечния ритъм, подпомагат изгарянето на някоя допълнителна калория и са фантастични за включване в рутинна тренировка.

Ползите от използването на сауната след тренировка са многобройни и разнообразни. Високата температура кара тялото да отделя ендорфини – хормоните на доброто настроение, които имат болкоуспокояващ ефект и са добри за отпускане на мускулите след тежка тренировка.

И тъй като топлината на сауната отпуска и разширява кръвоносните съдове, притокът на кръв се увеличава. Адекватното кръвоснабдяване е изключително важно за бързото възстановяване след тренировка.

Включете Blue Relief  - композиция от натурални етерични масла за стави. То е чудесно при ставни заболявания и наранявания, ревматизъм, подагра, артроза и ставни оплаквания, подходящ при навяхвания и болезнено подуване. Успокоява и инхибира възпалението, спазмолитично.

#8 Облекчаване на стреса

По-голямата част от хората, които редовно използват сауни, правят това, за да се отпуснат в края на дългия ден. В страни, където сауните са традиционни, те са част от ежедневието.

Топлината и парата на сауната незабавно отпускат и успокояват и много хора откриват, че като седнат в сауната, могат да се „изключат“ от стреса на света.

Най-хубавото е, че топлината помага за отделяне на ендорфини, които естествено ще накарат човек да се почувства по-добре.

Лавандулата е доказало се масло, което може да включите в сауна процедурите. Натурално Етерично Масло от ЛАВАНДУЛА на VIVASAN има общо терапевтично действие, съчетава се идеално с много други етерични масла и подсилва тяхното действие. Препоръчително е при емоционални разстройства като депресия, безсъние, невротичност, стрес, панически разстройства. Наред с това помага за балансиране на хормонални нарушения по време на бременност и климакс.

Много подходящ тук е билков спрей за успокояване SLOW DOWN, разработен на основата на композиция от натурални етерични масла от: Портокал, Мента, Евкалипт, Смърч, Цитронела, Лимон, Фенхел, Лавандула. Помага да се справим с напрежението, стреса, тревожността. Наред с това има антистресово, антибактериално, антимикотично, противовъзпалително, противогрипно, противопростудно, имуностимулиращо, болкоуспояващо действие.

Оставете коментар