(Не)познатото етерично масло от сребърна ела

(Не)познатото етерично масло от сребърна ела
от януари 12, 2022 0 Коментар

(Не)познатото етерично масло от сребърна ела

Антисептично, антивирусно, противовъзпалително, повишаващо защитните сили на организма. Това са само част от полезните свойства на етеричното масло от сребърна ела. Често, като че забравяме колко силни и незаменими като действие могат да бъдат етеричните масла, придобити от различни части на дървото, и ако досега не сте му обръщали внимание, е време да го включите в ежедневието си.

Етеричното масло от сребърна ела (Abies alba - високо, величествено вечнозелено растение, което е местно за Европа), се получава чрез парна дестилация на иглите, малките клони и шишарки.

Името Abies идва от латински и означава „издигащ се“, препратка към неговата височина. Alba в превод е „светло“ или „бяло“ и намеква за белия цвят на дървото. Северноамериканските коренни племена отдавна са използвали ароматните игли на това дърво за помощ при проблеми с белите дробове и гърдите.  Отглежда се предимно в Швейцария, Полша, Германия, Франция и Австрия. Живее 300-400 години, понякога и до 700 години.

Ароматът на маслото е чист, балсамов, освежаващ.

Етеричното масло от сребърна ела е богато на монотерпени и може да бъде много полезно за профилактика на здравето на дихателните пътища. Наред с това може да го включите в смеси, предназначени за бронхит, настинка и грип.

Емоционално, етеричното масло от сребърна ела е енергизиращо, може да бъде полезно, ако при умора, а също и в случаи на тревожност или депресия.

Ето няколко безценни ползи за здравето от етеричното масло от сребърна ела:

1. Мощен антибактериален агент

Подобно на повечето етерични масла на пазара, етеричното масло от сребърна ела е мощен антисептик. Съдържа високи концентрации на антибактериални органични съединения, които помагат за унищожаване на бактериите и токсични вещества, като по този начин предотвратява развитието на инфекции. Маслото може да бъде ефективно средство за първа помощ, защото е безопасно за нанасяне върху рани и порязвания.

Начин на употреба: Нанесете 1-2 капки етерично масло от сребърна ела, разредено с малко базово масло локално върху засегнатата област за почистване на рани и порязвания.

 

2. Мощно болкоуспокояващо

Етеричното масло от сребърна ела има стимулиращи и аналгетични свойства, които го правят ефективно средство за облекчаване на болката на възпалените, при болка в мускулите и ставите. То стимулира кръвообращението и е изключително успокояващо тях.

Смята се, че етеричното масло от сребърна ела може да помогне за различни състояния като артрит, ревматизъм и мускулна треска, за премахване излишните токсини, като по този начин увеличава времето за заздравяване и възстановяване.

Начин на употреба: Смесете 3 капки етерично масло от сребърна ела с малко базово масло и нанесете върху засегнатите зони. Като алтернатива можете да добавите 3-4 капки масло в горещ компрес.

 3. За детокс

Етеричното масло от сребърна ела е диуретик и помага за елмининиране на пикочната киселина, уреята, излишните мазнини, соли и течности от тялото ви. То може да предизвика изпотяване, което допълнително улеснява отстраняването на различни токсични вещества,  стимулира тялото да засили метаболизма и дори помага за подобряване на храносмилането по възможно най-естествения и безопасен начин!

Начин на употреба: Направете масажна смес като смесите 10 капки етерично масло от сребърна ела с 10 мл кокосово масло и нанесете в желаната област за детоксикиращ ефект.

 

4. Подобрява дишането

Етеричното масло от сребърна ела има отхрачващи свойства, което означава, че помага за изхвърляне на излишната слуз и храчки, натрупани в дихателните и назалните пътища. Така то действа за изчистване на синусите и подпомага дишането.

Като такова етеричното масло от ела е ефикасно средство при различни респираторни заболявания като бронхит, астма, кашлица, грип и обикновена настинка!

Начин на употреба: Сложете 2 капки етерично масло от сребърна ела в инхалер или дифузер и вдишайте от аромата, за да изчистите запушените дихателни пътища. Като алтернатива можете също да смесите 2 капки масло с кокосово масло и да го разтриете върху гърдите, гърба и гърлото, за да помогнете при запушен нос.

5. При миризма на тялото

Със своя свеж, тревист и дървесен аромат, етеричното масло от сребърна ела може да помогне да се отървете от неприятна миризма на тялото като унищожа всякакви бактерии или инфекции, причина за това. Като такова етеричното масло от сребърна ела е много по-добра алтернатива на химическите дезодоранти.

Начин на употреба: Смесете етерично масло от сребърна ела с масло-носител в съотношение 1:1 и го нанесете върху китките, слепоочията и областта на шията.

 6. Ароматерапевтични свойства

Етеричното масло от сребърна ела може да бъде в помощ за емоционалното здраве, тъй като ободрява и подмладява, зарежда ума и душата ви. Смята се, че то успокоява напрегнатите нерви, ефективно е при стрес и безпокойство.

Начин на употреба: Когато се чувствате стресирани, уморени или изтощени, просто добавете 2-3 капки масло от ела към дифузер и вдишайте аромата.

7. В грижа за кожата

Етеричното масло от сребърна ела има стягащи свойства, което означава, че може да лекува различни кожни заболявания като акне, псориазис, екзема, благодарение на своите  антисептични и противовъзпалителни свойства.

Тъй като е антиоксидант, етеричното масло от сребърна ела може също да помогне в борбата срещу свободните радикали, които води до преждевременно стареене. 

Начин на употреба: Смесете 2 капки етерично масло от сребърна ела с 5-6 мл масло от жожоба и нанесете върху кожата или добавете около 1-2 капки към ежедневния крем за лице.

 

Други приложения на маслото включват помощ при счупени кости и профилактика при остеопороза. За целта може да разредите 10 к. масло от сребърна ела с 10 мл. базово масло и да приложите локално.

Етеричното масло от сребърна ела е връхна нотка, добавяйки свеж, зелен нюанс, където и да се използва. Съчетава се много добре с кипарис, кедър, лавандула, лимонена трева, сладка майорана, мента, розмарин, сандалово дърво, мента и повечето цитрусови масла.

 

Оставете коментар