За здравето на простатата

За здравето на простатата
от януари 31, 2022 0 Коментар

За здравето на простатата

Много възрастни мъже в даден момент от живота си се сблъскват с проблема, наречен здраве на простатата.

Простатата е жлеза с размерите на орех, която се намира под пикочния мехур и пред ректума. Работата й е да произвежда течност, която съдържа сперма. Ако простатата се подуе, чувствителна е или се възпали, говорим за „простатит “. Това не е рак и е различно от това да имате „увеличена простата“.

Смята се, че симптомите на простатит засягат 35 до 50 процента от мъжете през живота им. За разлика от увеличената простата и рака на простатата, които обикновено засягат по-възрастните мъже, простатитът се проявява при мъже от всички възрасти, особено тези между 20 и 40 години.

Тежестта на симптомите варира, но повечето мъже с простатит страдат от болезнено уриниране; болка в областта на таза, слабините и долната част на гърба; грипоподобни симптоми; проблеми по време на полов акт, като болезнена еякулация и еректилна дисфункция.

Има четири категории простатит:

Остър бактериален простатит : Това е най-рядко срещаната форма на заболяването. Обикновено засяга мъже на възраст между 20 и 40 години и тези над 70 години.

Хроничен бактериален простатит : Хроничният бактериален простатит включва повтарящи се инфекции на простатата и симптоми на урината, които идват и си отиват в продължение на  месеци. Когато бактериалната инфекция в простатата не е напълно елиминирана, симптомите на простатит могат да се появят отново и да станат трудни за лечение.

Хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка: Хроничният простатит е най-честата и най-малко разбрана форма на простатит, съставляваща 90 процента от случаите. Смята се, че може да се прояви на всяка възраст. Хроничният простатит обикновено протича с болка в таза, но не е причинен от бактерия.

Асимптоматичен възпалителен простатит: Той включва възпаление на простатната жлеза. Единственият симптом на този вид простатит е наличието на бели кръвни клетки в течността на простатата; всъщност този тип обикновено се диагностицира случайно само след оценка на безплодие или рак на простатата.

Признаци и симптоми

Симптомите на простатит зависят от вида и причината за състоянието и могат да варират от човек на човек.

Симптомите на острия и хроничния бактериален простатит са сходни, но хроничната форма обикновено не е толкова тежка. Симптомите на остър бактериален простатит обикновено се появяват внезапно, докато хроничният бактериален простатит обикновено се развива бавно и продължава три или повече месеца. Симптомите на двете форми обикновено включват

  • треска и втрисане (по-често при остър бактериален простатит)
  • гадене и повръщане
  • често уриниране
  • спешна нужда от уриниране
  • затруднено уриниране
  • слаба струя
  • болка или парене по време на уриниране
  • болка в областта на гениталиите и слабините
  • болки в долната част на корема и кръста
  • болка по време на еякулация или полов акт

Симптомите, свързани с хроничен бактериален простатит, могат да бъдат постоянни и леки, или да идват и да си отиват. Две потенциални усложнения на простатита, причинени от бактериална инфекция, са уросепсис и септицемия.

Хроничната тазова болка включва дискомфорт, който продължава три месеца или повече. При хроничен простатит/хронична тазова болка болката може да се появи внезапно или да се развие постепенно. Може също да дойде и да си отиде за няколко месеца. Честите симптоми на този вид простатит включват:

  • болка между скротума и ануса
  • болка или дискомфорт в пениса и скротума
  • болки в кръста и долната част на корема
  • болка по време на или след еякулация
  • болка по време на полов акт
  • болка в уретрата и/или пениса по време или след уриниране
  • честа нужда от уриниране, до 8-10 пъти на ден
  • спешна нужда от уриниране и невъзможност за забавяне на уринирането
  • прекъснат или слаб поток на урината поради подуване на простатата
  • импотентност

Мъжете с асимптоматичен възпалителен простатит нямат симптоми и този вид не причинява усложнения. Обикновено се открива, когато пациентът е тестван за инфекция на пикочните пътища или нарушение на репродуктивния тракт.

Бактериалният простатит се причинява от бактериална инфекция, която обикновено се появява, когато бактериите минават от уретрата в простатата. В повечето случаи бактериите в урината отиват в простатата и причиняват инфекция. При хроничен бактериален простатит бактериите хронично инфектират простатната жлеза, което води до повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Причините за хронична тазова болка са различни. Може да е следствие на първоначална инфекция на простатата, нараняване, операция, включваща простатата или долните пикочни пътища, и спазми на мускулите на тазовото дъно.

Най-честите рискови фактори включват стрес, тютюнопушене, консумация на алкохол, минимален прием на вода, небалансирана диета, честа сексуална активност, забавяне на еякулацията, задържане на урина и работа на нощна смяна. Установено е, че заседналият живот, пиенето на напитки с кофеин и недостатъчното пиене на вода са свързани със силна болка при пациенти с простатит.

Лечение на простатит

Ако имате оплаквания, в зависимост от симптомите и вида простатит, вашият лекар може да включи различни средства за облекчаване на проблема:

Антибиотици – обикновено се преписват при установена бактериална инфекция.

Алфа-блокери - помагат за отпускане на части от пикочните пътища и за намаляване на обструкцията от уголемена простата, което може да доведе до инфекции на пикочните пътища и простатит.

Нестероидни противовъзпалителни средства – за облекчаването на болката.

Естествени начини за облекчаване на симптомите на простатит

1. Кверцетин

Кверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението и болката, свързани с небактериален простатит. Изследванията показват, че кверцетинът може да бъде полезен за мъже със симптоми на пикочния мехур или простатата и болки или спазми в тазовото дъно.

2. Пчелен прашец

Проучванията показват, че пчелният прашец може да бъде ефективен за здравето на простатата заради своя противовъзпалителен, аналгетичен и антиандрогенен ефект. Може да смесите прашец с извара, кисело мляко, сокове или смутита. За да намалите възпалението и да подобрите здравето на простатата си, може да приемате 1 чаена лъжичка смлян прашец три пъти на ден.

3. Сао Палмето/ Сабал

Едно от най-известните ползи от палмата Сао Палмето или Сабал, е способността да подобрява здравето на простатата и уринарната дисфункция по естествен начин. Сао Палмето може да се свърже с рецепторите в долните пикочни пътища, като по този начин подобрява уринарните симптоми на простатит като свръхактивен пикочен мехур. Ето защо е добре да включите Сабал Форте - хранителна добавка, разработена на базата на маслен екстракт от палмата сабал, който помага за отстраняване причините за развитие на хиперплазия на простатната жлеза. Освен това нормализира функционалното състояние на простатната жлеза, пикочния мехур, способства за комплексна профилактика на свързаното с напредване на възрастта уголемяване (разрастване) на простатната жлеза, незадържане на урина, възпаление на простатата, при отлагане на мастни вещества върху вътрешния слой на артериите и удебеляване и втвърдяване на стените им. Има андрогенни, противооточни, противовъзпалителни и вазопротекторни свойства. Биологично активните компоненти на екстракта от фитостерол премахват отоци и възпаления на простатната жлеза и нейното съпътстващо разрастване. Приемът облекчава отделянето на урина и е превенция срещу появата и развитието на атипични клетки в простатата. Има благотворен ефект върху мъжката полова система, влияе върху повишаването на потентността при мъжете и подобрява циркулацията в долната част на таза.

 

4. Етерични масла

Етерични масла, които може да използвате за облекчаване на симптомите, са тамян, пачули и сандалово дърво. Много добро средство е и крем Мащерка.

Тамянът помага за намаляване на болката и възпалението, два основни проблема, свързани както с бактериален, така и с небактериален простатит. Пачули и сандалово дърво може да се използват за отпускане на мускулите, като помага за облекчаване на болката.

Крем мащерка е произведен на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя, за ефективно и бързо въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет, болка, възпаления на пикочо-половата система и за подхранване и регенериране на кожата.

5. Избягвайте възпалителни храни

За да облекчите симптомите на простатит, избягвайте възпалителни храни като рафинирани въглехидрати, глутен, захар и изкуствени подсладители, пикантни и кисели храни, алкохол и твърде много кофеин. Тези храни, както и други задействащи храни, които причиняват алергични реакции, водят до възпаление в тялото и могат да допринесат за болка в областта на таза и долната част на корема.

6. Балансирана диета

Балансираната диета е един от крайъгълните камъни на лечението на простатит. Това означава да се консумират цели и естествени храни, които помагат за намаляване на възпалението, лекуват червата и засилват имунната ви система. Такива са:

  • зеленчуци, особено зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци
    плодове, особено горски плодове
  • храни с високо съдържание на фибри , като боб, бобови растения, тиква, горски плодове, круши, ядки и семена
  • органичен, висококачествен протеин, като говеждо месо, хранено с трева и диво уловена сьомга
  • богати на омега-3 храни – риба, орехи, ленено семе и семена от чиа
  • здравословни мазнини - авокадо, кокосово масло, зехтин и масло
  • храни с високо съдържание на цинк - тиквени семки, агнешко, кисело мляко, кефир, гъби и кашу
  • пробиотични храни - кефир, ферментирали зеленчуци, комбуча

Също така е важно да се работи за намаляване на стреса и да имате достатъчно сън всяка вечер - поне седем часа, тъй като това са рискови фактори за простатит.


Оставете коментар