Защо автоимунните заболявания засягат повече жени, отколкото мъже

Защо автоимунните заболявания засягат повече жени, отколкото мъже
от февруари 06, 2022 0 Коментар

Защо автоимунните заболявания засягат повече жени, отколкото мъже

Представете си, че тялото ви е замък, а имунната система е вашата армия, която се бори срещу нашественици като бактерии. Ако армията ви обаче се обърне срещу вас и атакува замъка? Може да изпитате болка, умора, виене на свят, обриви, депресия и много други. Всичко това са симптоми на някои автоимунни заболявания.

Какво представляват автоимунните заболявания?

Вашата имунна система се състои от органи и клетки, предназначени да предпазват тялото от бактерии, паразити, вируси. Автоимунното заболяване е резултат от това, че имунната система атакува тялото, вместо да го защитава. Защо го прави обаче, не е ясно.

По света са известни са над 100 автоимунни заболявания. Те могат да засегнат много видове тъкани и почти всеки орган в тялото, да причинят различни симптоми, зависещи от конкретното заболяване.

Как действат автоимунните заболявания?

Експертите не знаят защо имунната ви система се обръща срещу вас. Реално тя не може да направи разликата между това, което е здравословно и кое не, както и защо се случва.

Изследванията показват, че автоимунните заболявания по-често засягат жените, отколкото мъжете. Точният механизъм на автоимунните заболявания остава неясен, но според учените има две възможни причини за това.

Първият е генетика - по-големият брой гени, произхождащи от Х хромозомата (жените имат две, а мъжете имат една) създава вероятност за по-голям брой мутации, излагайки жените на по-голям риск от развитие на автоимунни заболявания.

Вторият е хормонални промени. Автоимунните заболявания често засягат жените по време на големи хормонални преходи - като пубертет, бременност и менопауза. Тези промени влияят значително върху имунната система поради взаимодействието между хормоните, имунната система и други органи в тялото.

Рискови фактори

Има няколко рискови фактори, които могат да отключат автоимунни заболявания:

Възраст, свързан с големи хормонални промени -  пубертет, бременност и менопауза. Автоимунните заболявания често засягат жени, започващи в детеродна възраст, тъй като бременността често води до много хормонални промени.

Фамилна анамнеза за автоимунни заболявания - някои автоимунни заболявания са семейна обремененост в семейства, като лупус и множествена склероза.

Имате автоимунно заболяване - жените, които вече имат автоимунно заболяване, са по-склонни да развият друго. Наличието на повече от три автоимунни заболявания е известно като множествен автоимунен синдром .

Затлъстяване - наднорменото тегло е свързано с повишен риск от автоимунни заболявания. То поставя тялото в хронично състояние на нискостепенно възпаление и може да застраши имунния отговор.

Пушене - цигареният дим влияе върху имунната система чрез различни сложни взаимодействия, включително възпалителни реакции, имуносупресия, промени в цитокините (сигнални молекули, участващи в автоимунитета) и развитие на автоантитела.

Медикаменти - някои лекарства за кръвно налягане, статини и антибиотици могат да предизвикат автоимунни състояния като лупус, миопатия или автоимунен хепатит.

Инфекции - някои вируси могат да включат определени гени, които влияят върху функцията на имунната система, като вируса на Epstein-Barr , който е свързан с лупус и ревматоиден артрит.

 Защо възникват автоимунни заболявания?

Автоимунните заболявания могат да бъдат особено трудни за диагностициране, тъй като много от тях имат същите симптоми, подобни на други състояния. Въпреки че има тестове за кръвни маркери и тъканни биопсии, които могат да се използват за диагностициране на определени състояния, като тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс, цьолиакия и ревматоиден артрит, няма единствен тест, който да потвърди наличието на всички автоимунни заболявания.

Чести симптоми при автоимунни заболявания

Въпреки различните видове автоимунни заболявания, много от тях имат подобни симптоми. Такива са:

Умора

Болка в ставите и подуване

Проблеми с кожата

Болки в корема или храносмилателни проблеми

Треска

Кои автоимунни заболявания по-често засягат жените?

Псориазис

Симптомите включват дебели червени люспести петна по кожата, които обикновено се появяват по главата, лактите и коленете. Понякога има случаи на сърбеж и болка.

Цьолиакия

Цьолиакията се характеризира с непоносимост към глутен. Консумирането на глутен кара имунната ви система да атакува лигавицата на тънките черва. Симптомите са подуване на корема и болка, диария или запек, загуба или наддаване на тегло, умора…

Възпаление на червата

Най-честите форми са болестта на Крон и улцерозния колит, но като цяло се определя от хронично възпаление на храносмилателната система.

Болест на Грейвс

Болестта на Грейвс или Базедова болест се среща при хора със свръхактивна щитовидна жлеза. Симптомите могат да включват безсъние, раздразнителност, отслабване, потене, мускулна слабост, нередовна менструация. Често при хората, страдащи от Базедова болест се наблюдават изпъкнали очи.

Болест на Хашимото

Болестта на Хашимото най-често се проявява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, въпреки че в някои случаи нивата на тиреоидните хормони са нормални или дори повишени. Симптомите включват умора, слабост, качване на тегло, чувствителност към студ, мускулни болки и схванати стави, подуване на лицето, запек.

Ревматоиден артрит

При него имунната система атакува ставните лигавици по цялото тяло. Основните симптоми включват болезнени, схванати, подути и деформирани стави и намалено движение и функция.

Диабет тип 1

При диабет тип 1 имунната система атакува и инхибира клетките, които произвеждат инсулин (хормонът, който контролира кръвната захар). Резултатът е твърде много захар в кръвта ви, което може да доведе до сърдечни заболявания, увреждане на нервите, бъбречни заболявания и други проблеми. Симптомите включват постоянна жажда, често уриниране, отслабване без причина, трудно заздравяващи рани, суха, сърбяща кожа, изтръпване в краката, замъглено зрение.

Множествена склероза (МС)

Това е заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък. При него имунната система атакува защитното покритие около нервите. Подобно на много други автоимунни заболявания, симптомите могат да варират значително. Хората с МС обикновено имат слабост и проблеми с координацията, баланса, говора и ходенето, парализа, тремори, усещане за изтръпване в ръцете, краката, ръцете и стъпалата

Системен лупус еритематозус

Наричано също просто лупус, това заболяване може да увреди първични органи като сърцето, кожата, белите дробове, бъбреците, ставите и други области. Симптомите включват висока температура, отслабване, косопад, рани в устата, умора, пеперуден обрив по носа и бузите, обриви по други части на тялото, болезнени или подути стави и мускулна болка, чувствителност към слънцето, главоболие, виене на свят, припадъци, проблеми с паметта или промени в поведението.

Трудно е да опишем всички автоимунни заболявания, но сред най – често срещаните са още:

- Синдром на Сьогре - имунната система атакува сълзните жлези и слюнчените жлези.
- Витилиго – характеризира се с пигментацията на кожата
- Антифосфолипиден синдром - последователни спонтанни аборти, настъпващи при всяка следваща бременност
- Първична билиарна цироза - бавно увреждане на жлъчните пътища на черния дроб, които са от съществено значение за правилното храносмилане.
- Автоимунен хепатит - имунната система не само ще атакува, но и активно унищожава чернодробните клетки, причинявайки втвърдяване, белези и дори чернодробна недостатъчност.
- Хемолитична анемия - имунната система атакува и унищожава червените кръвни клетки, които са необходими за пренасяне на кислород в тялото.
- Склеродермия - необичаен растеж на съединителната тъкан в кожата и кръвоносните съдове, което води до забележими промени във външния вид на кожата
- Възпалителни миопатии - група заболявания, които включват мускулно възпаление и слабост.

Предотвратяване

За съжаление не можем да променим генетичната си предразположеност към автоимунно заболяване, но можем да предприемем действия, като избягваме определени рискови фактори като затлъстяване, цигари, прием на някои лекарства.

Някои автоимунни заболявания нарушават естествената способност на тялото да произвежда основни вещества и следователно трябва да бъдат набавени от външни източници като инсулин при диабет, за да регулират кръвната захар или лечението с хормони на щитовидната жлеза при болестта на Хашимото. Облекчение може да се намери и от добавки, които поддържат здравословното функциониране на имунната система.

Грижа за Клетката със Спермидин CELL CARE на Vivasan изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки и подхранва клетката. Тайната се крие в една от съставките – спермидин, който е от решаващо значение в процеса на обновяване на клетките. Тъй като старите клетки умират, други ги канибализират и поставят молекули за използване при изграждането на нови клетки. С напредването на възрастта естествените нива на спермидин намаляват, намалявайки способността на клетките да се обновяват и възстановяват.

 

Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН e хранителна добавка във формата на микрокапсули, която съдържа екстракт от Куркума, Маслинови листа и от Черен пипер. Има антиоксидантно действие, защитава клетките от действието на свободните радикали; действа антисептично, антибактериално, антивирусно, антипаразитно, антигъбично; подобрява метаболитната функция; спомага активно за добрата обмяна на веществата; подобрява изчистването на организма от токсини; подобрява работата на жлъчката, черния дроб и храносмилателната система; забавя развитието на множествена склероза.

Хранителна добавка“ Нигенол“ е мощно противоалергично средство, което влияе благоприятно върху имунната, дихателната система и бронхите, балансира хистамина, който е отговорен за алергичните реакции. Влияе положително на сърдечно–съдовата система. Подходящ при силен сърбеж и типични изменения по кожата, повишена чувствителност на организма към прах, полени, определени хранителни продукти или битова химия, които предизвикват кихане, течащ или запушен нос, сърбежи на очите и кожата. Влияе положително при различни дерматологични проблеми, свръхчувствителност, възстановява кожния имунитет, оказва мощно природно антиоксидантно действие, намалява риска от развитие на атеросклеротични плаки и промени в артериалните стени и сърдечно-съдови проблеми.

Много подходяща хранителна добавка е и Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене. Ключовите растителни съставки -  зелен чай, мента, селен и натурален витамин Е, имат антиоксидантно, предпазващо клетките и организма от „оксидативен стрес” действие чрез неутрализиране на свободните радикали. Приемът подпомага намаляването на активността на възпалителни процеси в организма; стимулиращо хемопоезата и функцията на бъбреците; стимулиращо дейността на половите жлези; поддържащо нормалната дейност на щитовидната жлеза, както и нормалните нива на холестерола в кръвта. Действа превантивно срещу атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, подпомага устойчивостта на организма към онкологични заболявания и инфекции, а наред с това стимулира по-бързото възстановяване след оперативни интервенции.

Много важно е да обърнем внимание, че когато говорим за хранителни добавки е важно да обърнем внимание на тези, които са имуномодулатори, каквито са черен кимион (Хранителна добавка“ Нигенол“), куркума (Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН).

Има много публикации, които препоръчват именно имуномодулаторите при автоимунни заболявания. Наред с това тези добавки имат и мощни противовъзпалителни свойства, което е важно при подобни проблеми.

Понастоящем няма лекарства за автоимунни заболявания, така че диагностицирането на такова може да бъде стресиращо. Все пак ранната диагностика може да ви помогне да контролирате състоянието си. Симптомите на автоимунно заболяване често са неспецифични, така че потърсете медицинска помощ, ако почувствате нещо необичайно.  И не забравяйте, че всеки човек с автоимунно заболяване може да води  здравословен, пълноценен живот.

Оставете коментар