Симптоми на мигрена и как да си помогнем

Симптоми на мигрена и как да си помогнем
от март 08, 2022 0 Коментар

Симптоми на мигрена и как да си помогнем

Въпреки че е по-рядко срещана от „обикновеното“ главоболие, мигрената е значителен проблем за милиони хора. Според данни на Migraineresearchfoundation, тя е третото най-разпространено заболяване в света.

Истината е, че мигрената може да окаже голямо влияние върху цялостното качество на живота на човек, защото е съпътствана от много силна болка, чувствителност към шум или светлина и дори храносмилателни проблеми.

Какво представляват мигренозните главоболия?

Мигрена е вид интензивно главоболие, с болки, които се повтарят и причиняват пулсиране от едната страна на главата. В миналото експертите са смятали, че мигренозното главоболие е различно от главоболието при напрежение и за него има различни причини.

Днес се смята, че всички видове главоболие имат сходни основни причини, като високи нива на възпаление, повишен стрес и промени в нивата на невротрансмитерите, като серотонин. Мигрените обикновено достигат пика си през 30-те години, влошават се по време на стресови или преходни периоди от живота и могат да бъдат генетично предопределени. Тъй като повечето видове главоболие са свързани, естествените средства за лечение, като управление на стреса и подобряване на диетата ви, могат да ви помогнат да управлявате както леките, така и тежките симптоми на мигрена.

 

Най-честите симптоми на мигрена:

  • Интензивна или силна ударна болка от едната или от двете страни на главата - повечето хора имат мигренозни болки само от едната страна на главата наведнъж, което е симптом, който прави мигрената различна от главоболието от напрежение или клъстерното главоболие;
  • Гадене , загуба на апетит или разстроен стомах (понякога дори повръщане);
  • Повишена чувствителност към звук и светлина;
  • Раздразнителност;
  • Нарушено или замъглено зрение, привидение на мигащи светлини или на необичайни форми и линии (особено когато атаката тепърва започва);
  • Световъртеж и треперене;
  • Изтръпване или слабост в мускулите на лицето или шията;
  • Повишена жажда;
  • Неспособност за концентрация, говорене нормално или провеждане на разговор.

Колко често се появява мигрената?

При всеки човек случай пристъпите на мигрена варират – при някой  може да са веднъж или два пъти месечно, но други могат да ги имат всяка седмица или дори няколко дни подред. Средното мигренозно главоболие продължава от около четири часа до около три дни. След като най-лошият стадий на болката премине, някои усещат продължителни симптоми на мигрена за около 24 часа (наречен продромен стадий). По време на този етап е възможно човек да изпитва объркване, да се чувства много уморен или да е особено чувствителен.

Какво причинява мигрена?

Мигренозното главоболие се причинява от необичайни неврологични събития, които са свързани с промени в кръвния поток, нервната сигнализация и мускулните функции. Симптомите на мигрена обикновено се предизвикват от различни фактори:

  • Повишено възпаление, което засяга нормалния кръвен поток и кръвоносните съдове, достигащи до мозъка;
  • Промени в нервните сигнали и нивата на невротрансмитерите, които причиняват болка. Това включва ниски нива на серотонин и промени в тригеминалния нерв, който освобождава вещества, наречени невропептиди;
  • Стрес (включително чувство на прекомерна тревожност, заетост, прибързаност и нервност);
  • Хормонални промени, понякога повлияни от лоша диета или друго здравословно състояние;
  • Дисфункция в мозъчния ствол поради нараняване или минали заболявания;
  • Липса на сън;
  • Реакции към лекарства (включително тези, които засягат нервите, хормоните и кръвното налягане);
  • Генетична предразположеност - някои изследвания показват, че висок процент от хората (70 - 90 %) с мигрена имат членове на семейството, които също страдат от интензивни главоболия.

Рискови фактори за мигрена

Някои експерти сега смятат, че хората със симптоми на мигрена имат прекалено чувствителна централна нервна система, която реагира силно на „тригерите“ в тяхната среда. Ето няколко фактора, които могат да бъдат причина за подобни пристъпи.

  • Хормонални промени (по време на пубертета или преди менструация);
  • Диета, лишена от важни хранителни вещества и пропускане на хранения (което причинява промени в нивата на кръвната захар );
  • Силно стресова ситуация - физически или психически. Стресът може да допринесе за разширяване/свиване на кръвоносните съдове, които достигат до главата;
  • Излагане на силни шумове;
  • Претоварване на очите или излагане на силна светлина (включително работа на електронни устройства);
  • Консумиране на определени храни или напитки, които допринасят за възпаление или чувствителност (вино, изкуствени добавки в пакетирани храни и кофеин);
  • Детокс от кофеин, алкохол или наркотици;
  • Дехидратация;
  • Промени във времето;
  • Бременност.

Как да си помогнем?

Симптомите на мигрена обикновено се управляват с лекарства, които помагат за намаляване на болката и възпалението – от болкоуспокояващи, през медикаменти против гадене, до антидепресанти, включително бета-блокери (използвани за промяна на нивата на невротрансмитерите).

Но дали те са винаги необходими, безопасни и ефективни?

Не, не винаги. Изследванията показват, че холистичните, нелекарствени стратегии също могат да играят важна роля в управлението на болката и предотвратяването на главоболие. Най-хубавото е, че подобряването на диетата и навиците ви на живот също може да е от полза за вашето здраве и не крие същите рискове като лекарствата.

Естествени методи за справяне с мигрената

1. Следвайте противовъзпалителна диета

Лошата диета, богата на преработени храни и натрий, е една от основните причини за симптоми на мигрена. Храните, които могат да влошат болката при мигренозно главоболие, включват добавена захар, рафинирани зърнени продукти, млечни продукти, сирене, червено вино, шоколад, яйца, изкуствени хранителни добавки (като аспартам), подобрители на вкуса, високи количества натрий, много студени храни или нитрати в преработеното месо.

Храните, които могат да помогнат за предотвратяване или лечение на мигрена, включват богати на омега-3 мастни киселини (като ядки, семена и диво уловена риба), пресни плодове и зеленчуци, храни с високо съдържание на магнезий и здравословни, постни протеини.

Съвет:

Ако не може да си набавите Омега 3, взимайте качествена хранителна добавка. Препоръчваме Омега 3 форте с Крил и Витал Плюс - Омега 3.


Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/126-omega-3-forte-s-kril/

2. Управлявайте стреса и спете достатъчно

Прекалено много или твърде малко сън може да увеличат симптомите на мигрена. Стресът може също да причини проблеми със съня, мускулно напрежение и промени в кръвния поток. Постарайте се да се придържате към редовен график за сън, упражнения и хранене, за да поддържате кръвната захар стабилна, а хормоните балансирани през целия ден. Тренировки, четене, дихателни упражнения, медитация, йога, дори по 10 минути на ден могат да бъдат полезни за справяне с хронична болка, негативни мисли и безполезно поведение.

Съвет:

Ако трудно заспивате или имате неспокоен сън, опитайте със смес от 100% натурални етерични масла "Спокоен сън" SLEEP WELL. В дифузер, като спрей или в аромамедальон композицията помага за подобряване фазите на съня, оказва успокояващо въздействие, има сънотворен ефект и успокоява сърдечния ритъм, регулира артериалното налягане.


Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/222-smes-ot-eterichni-masla-spokoen-sn-sleep-well/

3. Водете „дневник за мигрената“, за да проследявате симптомите

Не сте сигурни какво причинява симптомите на мигрена? Това може да бъде вашата диета, дефицит на хранителни вещества (като дефицит на магнезий ), определени случки или други фактори. За някои хора е много полезно да водят дневник на симптомите заедно с възможните тригери, включително хранителни модели, нива на стрес, време, количество сън. Това може да ви помогне да създадете връзки и да стесните факторите, които могат да причинят пристъпи на мигрена.

Съвет:

При симптоми на главоболие взимайте по 1- 2 -  Р.С. 28 ПЛЮС болкоуспокоителни таблетки. Добавката съдържа екстракти от  моминска вратига, върба, дяволски нокът, витамин Е и имат болкоуспокояващо, противовъзпалително, антиревматично действие, нормализира венозния тонус на главния мозък.



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/113-rs-28-plyus-tabletki-20-tabletki/

Комбинирайте с
Nigenol - Масло от Черен Кимион Нигела Сатива. Той има антихистаминови и антисеротонинови ефекти, които засилват ефекта на горния продукт.



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/115-nigenol-60-kapsuli/

Продължителният и редовен прием на Харпгин Форте може да има благоприятен ефект при симптоми на мигрена. Това се дължи на един от основните компоненти - екстракт от дяволски нокът, който има силно противовъзпалително действие. Препоръчителният прием е 3 пъти по 1-2 таблетки след хранене в най - малко 2 месечен курс. 



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/310-kharpagin-forte-za-oporno-dvigatelniya-aparat/

33 билки балсам или 33 билки етерично масло -
както етеричното масло, така и балсамчето са бързо и ефективно решение при главоболие и мигрена. Благодарение на уникалната комбинация от алпийски билки, те имат противовъзпалително, болкоуспокоително и спазмолитично действие и за мощен помощник при простуда и дискомфорт. 



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/173-balsam-ot-33-alpijski-bilki/

4. Ограничете времето пред екрана или много излагане на светлина

Ако забележите, че мигрената се предизвиква от излагането на синя светлина от електронни устройства, ограничете времето, което прекарвате с тези устройства, или помислете за носенето на очила, блокиращи синята светлина. Ако слънчевата светлина влошава главоболието, носете слънчеви очила, когато сте на открито (особено тези, които са оцветени в синьо или зелено, за да блокират UV лъчите, достигащи до очите ви).

5. Използвайте етерични масла и загрявайте

Етеричните масла за главоболие са естествен и много ефективен метод за справяне със симптомите на мигрена. Сред най-добрите, които може да опитате са мента, лавандула, евкалипт, тамян, розмарин, индрише, карамфил,  маточина, лимон, босилек. Разредени с базово масло прилагайте върху болезнената страна на главата, шията и другаде, за да успокоят напрежението и стреса.

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/53-naturalno-eterichno-maslo-lyuta-menta-/

6. Взимайте хранителна добавка с гинко билоба

Гинко билоба е едно от най-употребявани лечебни растения в света. Славата му в западния свят се  носи от няколко десетилетия. Листата му съдържат 198 активни съставки, които намаляват количеството на холестерола, поддържат еластичността на кръвоносните съдове, елиминират свободните радикали, стимулират мозъка, усилват паметта, имат съдоразширяващо действие. Гинко билоба е помощно средство е за всички заболявания на нервната система и е изключително ефективно при болни с Алцхаймер и мигрена. Полезното му действие за паметта се дължи на редки фитохимикали в състава на листата му. 

Ето защо тук на помощ идва Гинколин Форте (Гинко Билоба с Витамини) на Vivasan.



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/121-ginkolin-forte-60-kapsuli/

В състава на хранителната добавка има витамините В1, В3, В6, В12, които подсилват ефекта на гинко билобата. Витамин В1 – поддържа доброто самочувствие; премахва умора, депресия; Витамин В3 е необходим за правилната функция на мазнини и въглехидрати; понижава холестерола; има благоприятен ефект върху кръвосъсирването; подобрява гъвкавостта на ставите, намалява болката и отока. Витамин В6 подхранва силата на сърдечния мускул, помага при акне, излишно тегло, слабост, умора, анемия. Витамин В12 помага при психични проблеми: агресия, промени в характера, депресия, сънливост, загуба на памет, и други. 

 

Оставете коментар