Етерични масла при сезонни алергии

Етерични масла при сезонни алергии
от април 02, 2022 0 Коментар

Етерични масла при сезонни алергии

През последните 50 години все повече хора се оплакват от алергии, което е следствие на индустриализирания свят. Алергичният ринит - медицинският термин за сенна хрема и това, което се крие зад неприятните сезонни симптоми на алергия, които всички познаваме толкова добре, се развива, когато имунната система на тялото стане чувствителна и реагира прекомерно на нещо в околната среда.

Факт е, че милиони хора са засегнати от алергичен ринит и броят им продължава да расте, особено при децата. Когато не се вземат мерки, алергиите обикновено водят до запушен нос, хрема, кихане, сълзене на очите, главоболие и нарушено обоняние - но това е в по-леки случаи. За някои хора алергиите могат да бъдат животозастрашаващи, да доведат до възпаление и задух.

Когато някой има алергия, обикновено се съветва да избягва дразнителите, но ако алергиите са следствие смяна на сезоните, това няма как да се случи. За съжаление някои лекарства за алергии имат негативни последици за здравето, но това не бива да ви отчайва. Има мощни етерични масла, които могат да бъдат естествен и безопасен начин за справяне със симптомите на алергии и за засилване на имунната система.

Как етеричните масла се борят с алергиите?

Малко наука! В имунната система започва алергична реакция. Алергенът е вещество, което подмамва имунната система - кара я да мисли, че алергенът е нашественик . Тогава имунната система реагира прекомерно на алергена, който е безвредно вещество, и произвежда имуноглобулин Е антитела. Тези антитела отиват до клетките, които освобождават хистамин и други химикали, причинявайки алергичната реакция.

Най-честите причини за алергична реакция включват:

Цветен прашец
Прах
Мухъл
Ужилвания от насекоми
Животински пърхот
Храна
Медикаменти
Бои

Тези алергени предизвикат дразнене в носа, гърлото, белите дробове, ушите, синусите и лигавицата на стомаха или по кожата. Въпросът тук все още остава - ако тези често срещани причини са съществували от хиляди години, тогава защо процентът на алергии се е увеличил в най-новата история?

Една от теориите, които обясняват увеличаването на алергиите, е свързана с възпалението , коренът на повечето заболявания. Тялото реагира по определен начин на алерген, тъй като имунната система е свръхактивна. Когато тялото се справи със силно възпаление, всеки алерген предизвиква повишена реакция. Това означава, че когато имунната система на тялото е претоварена и стресирана, а въвеждането на алерген води до реакция.

Ако имунната система и възпалението в тялото бяха балансирани, реакцията към алергена би била нормална; днес обаче тези реакции са преувеличени и водят до следващата ненужна алергична реакция.

Едно от най-удивителните предимства на етеричните масла е тяхната способност да се борят с възпалението и да засилват имунната система. Етеричните масла при алергии ще помогнат за детоксикация на тялото и борба с инфекции, бактерии, паразити, микроорганизми и вредни токсини. Те намаляват чувствителността към външни източници и намаляват свръхреакцията на имунната система, когато е изправена пред безвреден натрапник. Някои етерични масла дори действат за облекчаване на респираторни състояния и за детокс.

 

Топ 5 етерични масла за алергии

1. Масло от мента

Вдишването на масло от мента често може незабавно да отпуши синусите и да предложи облекчение на дразнещото гърло. Ментата действа отхрачващо и осигурява облекчение при алергии, както и при настинки, кашлица, синузит, астма и бронхит.

Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Ethnopharmacology, показва, че маслото от мента е релаксиращо и проявява спазмолитично действие, като инхибира контракциите, които водят до кашлица.

Друго проучване, публикувано в European Journal of Medical Research , предполага, че лечението с масло от мента има противовъзпалителни ефекти - намалява симптомите на хронични възпалителни заболявания като алергичен ринит и бронхиална астма.

Дифузирайте няколко капки етерично масло от мента у дома, за да отпушите синусите и да облекчите дразнещото гърло. Това също ще помогне за отпускане на носоглътката и ще позволи на тялото да изчисти слуз и алергени.

Маслото от мента може да се прилага и локално върху гърдите, задната част на шията и слепоочията – разредено с кокосово масло или масло от жожоба.

2. Масло от босилек

Етеричното масло от босилек  намалява възпалителния отговор на алергените. То също така подпомага надбъбречните жлези, които участват в производството на над 50 хормона, които управляват почти всяка телесна функция. По същество етеричното масло от босилек помага на тялото да реагира на заплаха, помага изхвърляне на бактерии и вируси, като същевременно се бори с възпалението, болката и умората. Проучванията доказват, че маслото от босилек може да убие бактерии, дрожди и мухъл, които са причина за астма и увреждане на дихателните пътища.

За да се преборите с възпалението и да регулирате свръхреакцията на имунната система, дифузирайте етерично масло от босилек или вдишайте. За да поддържате дихателната система, разредете 2-3 капки масло от босилек с равни части кокосово масло и нанесете локално върху гърдите, задната част на шията и слепоочията.

 

3. Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло отваря белите дробове и синусите, като по този начин подобрява кръвообращението и намалява симптомите на алергии. Проучванията показват, че помага за отпушване на носа и за по-доброто дишане.

Евкалиптът съдържа цитронелал, който има аналгетичен и противовъзпалителен ефект; действа и като отхрачващо средство, помага за прочистването на тялото от токсини и вредни микроорганизми, които действат като алергени.

Проучване от 2011 г., показва, че етеричното масло от евкалипт е ефективно при инфекции на горните дихателни пътища.

При дихателни проблеми, свързани с алергии, дифузирайте пет капки евкалипт или го нанесете локално върху гърдите и слепоочията. За да изчистите носа, изсипете чаша вряла вода в купа и добавете 1-2 капки етерично масло от евкалипт. След това поставете кърпа върху главата си и вдишайте дълбоко за 5-10 минути.

4. Лимоново масло

Маслото от лимон подпомага дренажа на лимфната система и е чудесно за преодоляване на респираторни заболявания. Проучванията показват, че етеричното масло от лимон потиска растежа на бактериите и повишава имунната система. Когато се дифузира, лимоновото масло може да убие бактериите и да елиминира алергичните фактори във въздуха.

Добавянето на 1-2 капки етерично масло от лимон към водата също помага за баланса на pH. Водата с лимон  подобрява имунната функция и детоксикира тялото. Лимонът стимулира черния дроб и изхвърля токсините, които могат да доведат до възпаление и свръхактивна имунна система. Водата с лимон също така стимулира производството на бели кръвни клетки, което е жизненоважно за функцията на имунната система, защото помага за защита на тялото.

5. Масло от чаено дърво

Това мощно масло може да унищожи въздушните патогени, които причиняват алергии. Дифузирането на масло от чаено дърво ще убие мухъл, бактерии и гъбички. Той е антисептично средство и има противовъзпалителни свойства. Маслото от чаено дърво може да се прилага върху кожата, за да унищожи бактериите и микроорганизмите; може да се използва и като домакински почистващ препарат за дезинфекция на дома и премахване на алергени.

Използвайте масло от чаено дърво при кожни обриви и копривна треска. При локалко приложение разредете етерични масло от чаено дърво с масло-носител, като кокосово масло или масло от жожоба.

Наред с мономаслата, съществуват и композиции – комбинация от няколко етерични масла, които действат в синергия. Важно е да се каже, че използването на готова, създадена от професионалисти смес, е от изключително значение, за да постигнете ефектът, който търсите. Защо? Защото редът, в който се добавят маслата, както и количеството от всяко едно, са от огромно значение.

Кои са най-добрите смеси при алергии?

Етерично Масло от 33 БИЛКИ КЛАСИК

В състава му влизат натурални етерични масла от: евкалипт,  каяпут,  полска  мента,  портокал, индийска лимонова билка, карамфил, хвойна, розово дърво, лимон, розмарин, лавандула, градински  чай, мащерка, цейлонско канелено  дърво, горчива абисинска мирта, босилек, тамян, гаултерия, фенел, ароматно индрише, мандарина, дафинов лист, планински бор, мастикс, стираксова смола, естрагон, копър, целина, ванилия, ирис, перуника, балсам мироксилон, изсушена смола от ферула, женшен.

Това масло влияе благоприятно при кашлица, астма, бронхит, катар, пневмония. То оказва противовъзпалителен ефект и облекчава болката при възпаленото гърло и сливици, изключително ефективно е при хрема, синузит, запушен нос - отпушва носа и успокоява възпалението.

Respira - Дишай свободно

Respira е смес от висококачествени масла, която освобождава носа, отваря дихателните пътища, увеличава обема на белите дробове, помага при бронхиални проблеми, стрес и астма.

В съставът на композицията влизат от 100% етерични масла от лавандула, етерично масло от лимон, етерично масло от манука (чаено дърво), етерично масло от мирта.

Respira има антибактериално, противовирусно, имуностимулиращо дейстеив. Идеално е за високопланински преходи, активни спортове, проблеми с дишането, белодробни заболявания, включително бронхиална астма.

Композиция от етерични масла ХИГЕЯ

Тази композиция е мощен инструмент за укрепване на имунната система и дезинфекция на въздуха. Бори се с бактерии, гъбички и вируси, дезинфекцира въздуха, който дишаме, и в същото време укрепва имунната система чрез комбинация от шест ценни масла -  етерично масло от гаултерия, етерично масло от кедрово дърво, етерично масло от смърч, етерично масло от лавандула, етерично масло от мента и етерично масло от розмарин.

Оставете коментар