Куркумата - подправката за здраве

Куркумата - подправката за здраве
от април 21, 2022 0 Коментар

Куркумата - подправката за здраве

Куркумата – онази специфична и много характерна подправка е основната в индийското ястие къри. Но наред с това тя се смята и за най-мощната билка на планетата за борба и превенция с различни здравословни състояние. Ползите за здравето от куркумата са невероятно обширни и много задълбочено проучени.

Съществуват хиляди статии, публикации и проучвания, доказващи ползите от куркумата, и най-вече на едно от нейните лечебни съединения - куркумин. Именно куркуминът е активната съставка в куркумата, отговорен за толкова много от нейните предимства.

Какво е куркума?

Куркумата идва от растението Curcuma longa , което расте в Индия и други страни от Югоизточна Азия. Той е член на семейството на джинджифила. Изсушеният корен на това растение се смила в характерния жълт прах, което му дава името златна подправка.

Защо куркумата е полезна? Има няколко химични съединения, открити в тази билка, известни като куркуминоиди. Активното вещество е куркумин. Куркуминът е това, което прави куркумата „ функционална храна “, дори е дефинирана като „храна, която има потенциално положителен ефект върху здравето извън основното хранене“.

Има няколко начина да се възползвате от свойствата на куркумата. Освен под формата на прах като чай или като подправка, може да намерите куркумата и като етерично масло. Качеството е ключово тук, особено ако ще използвате вътрешно. Винаги разреждайте във вода или други течности - например, можете да сложите една капка в смути сутрин.

Най – лесният и ефективен начин да се възползвате от всички ползи от куркумата е да я приемате под формата на хранителна добавка. При готвене куркумата съдържа само около 3 процента абсорбируем куркумин в прахообразната форма, докато  под формата на добавка – може да си набавите до 95 процента куркуминоиди.

Когато купувате качествена добавка с куркума, търсете такава, съдържащ черен пипер. Само комбинацията на куркума и черен пипер отключва пълния потенциал на подправката, тъй като черният пипер помага на хранителните вещества на подправката да станат по-биодостъпни.

И накрая, уверете се, че продуктът, който купувате, е направен от сертифициран производител с гаранция за качество.

Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН е комбинация с екстракт от черен пипер и маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, асимилацията на куркума се поддържа от Gelpell технология (микрокапсули).

Добавката спомага за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, мощен антиоксидант е, има силно противовъзпалително и противоалергично средство. Забавя процеса на стареене, предотвратява развитието на сенилна деменция и болестта на Алцхаймер.

Терапевтично и профилактично действие на фитопрепарата Куркумин с олеуропеин:

▪ спомага за подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт;
▪ има антиоксидантно действие;
▪ забавя процеса на стареене;
▪ предотвратява развитието на сенилна деменция и болест на Алцхаймер;
▪ силно противовъзпалително и противоалергично средство;
▪ повишава устойчивостта към вирусни инфекции;
▪ предотвратява образуването на кръвни съсиреци;
▪ предотвратява образуването на камъни;
▪ понижава лошия холестерол;
▪ служи за предотвратяване на рак;
▪ помага да се отървете от лошите хранителни навици;
▪ спомага за нормализиране на теглото.

А ето някои от употребите и ползите за здравето на куркумата:

1. Може да забави или предотврати образуването на кръвни съсиреци

Както в лабораторни изследвания, така и при животни, употребата на куркума значително намалява случаите на агрегация на тромбоцитите и потенциално намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

2. Може да намали симптомите на депресия

Въпреки че са проведени малко проучвания върху хора, десетки изследователски проучвания са доказали, че ползите от куркумата включват особено ефективното намаляване на симптомите на депресия при лабораторни животни. Тези резултати са свързани с начина, по който куркуминът влияе върху функцията на невротрансмитерите чрез невротрофичен фактор, извлечен от мозъка .

3. Бори се с възпалението

Може би най-известният аспект на куркумина е способността му да контролира възпалението. Списанието Oncogene публикува резултатите от проучване, което оценява няколко противовъзпалителни съединения и установява, че куркуминът е сред най-ефективните противовъзпалителни съединения в света.

Правени са няколко проучвания върху животни, изследващи връзката между куркумин и болестта на Алцхаймер, а резултатите показват, че куркуминът от куркума може да помогне при симптомите на това заболяване.

4. Подобрява здравето на кожата

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумата са доказали своята ефективност при лечение на множество кожни заболявания. Ползите за кожата, които носи са по – блестяща кожа, по-бързо заздравяването на рани, успокоява порите за намаляване на белези от акне, помощ при псориазис.

5. Може да превъзхожда обичайното лекарство за артрит

Тъй като куркуминът е известен със силните си противовъзпалителни и намаляващи болката характеристики, е проведено проучване върху 45 пациенти с ревматоиден артрит, за да се сравнят ползите за здравето от куркумин в куркумата с лекарството за артрит диклофенак натрий.

Проучването разделя тези доброволци на три групи: лечение само с куркумин, самостоятелно диклофенак натрий и комбинация от двете. Резултатите показват, че групата с куркумин показва най-висок процент на подобрение в общите резултати.

6. Превенция при някои видове рак

Редица лабораторни изследвания върху ракови клетки показват, че куркуминът има противоракови ефекти. Смята се, че той е в състояние да убие раковите клетки и да предотврати растежа на нови. Най-добър ефект показва при рак на гърдата, рак на червата, рак на стомаха и ракови клетки на кожата.

7. Може да помогне за управление на диабета

Друго проучване открива, че куркуминът в куркумата е буквално 400 пъти по-мощен от метформина (често срещано лекарство за диабет) при активиране на ензима AMPK (AMP-активирана протеин киназа).

Едно съединение, получено чрез ферментация на куркумин, тетрахидрокуркумин, активира AMPK до 100 000 пъти повече от метформин в определени клетки. Активирането на AMPK се счита от изследователите за „терапевтична цел“ за диабет тип 2, което означава, че откриването как да се активира този ензим има голям потенциал за разработване на по-ефективни лечения за намаляване на инсулиновата резистентност и обръщане на диабета.

8. Бори се със затлъстяването

Проучване, публикувано в списание Biofactors , показва, че куркуминът може да помогне за намаляване на пролиферацията (растеж) на мастните клетки, въз основа на лабораторни резултати.

Изследователите открили, че противовъзпалителните свойства на куркумина са ефективни при потискане на възпалителните процеси на затлъстяването, като по този начин помагат за намаляване на затлъстяването и неговите „неблагоприятни последици за здравето“.

9. Действа като естествено болкоуспокояващо

Едно от по-широко приетите свойства на куркумин е способността му да управлява болката. Той може да бъде полезно естествено болкоуспокояващо средство за:

Зарастване на рани и болка при изгаряне

Следоперативна болка

Артритна болка, предизвикана от възпаление

Невропатична болка

Орофациална болка (отнасяща се до устата, челюстите и лицето, най-често свързана със зъбни проблеми)

Болка в седалищния нерв

Болка в ставите

10. Подпомага детоксикацията

Важна полза от куркумата е способността й да детоксикира тялото. Всеки ден вероятно сте изложени на токсини от околната среда и храна, известни като ксенобиотици. Тези химични вещества обикновено не присъстват в човешкото тяло и често се свързват с повишени количества възпаление и по-висок риск от рак.

Консумацията на тази билка и нейното активно съединение, куркумин, може да помогне за подпомагане на черния дроб при  ефективната детоксикация на тялото и да се бори с някои от ефектите на опасните канцерогени. Този процес работи в тандем с антиоксидантните и противовъзпалителни агенти на куркумата.

11. Подобрява здравето на ставите

Таблетките и екстрактите от куркума са с доказано действие в многобройни проучвания в подкрепа на здравето на ставите. Добавянето на тази билка може да помогне за облекчаване на симптомите на ставния артрит, като чувствителност, подвижност и дискомфорт на ставите.

В допълнение, множество проучвания установяват, че добавката на куркумин може да намали дискомфорта в ставите, предизвикан от упражнения. Това се дължи отчасти на неговите способности за модулиране на възпалението.

12. Подобрява възстановяването на мускулите

Изследвания, публикувани в Critical Reviews in Food Science and Nutrition , изследват ефекта на куркумин върху възстановяването след тренировка. Например, добавката на куркумин и пиперин е проучена, за да се види как влияе върху мускулното увреждане, предизвикано от упражнения. Изследователите заключават: „Добавянето на куркумин и пиперин преди и след тренировка може да отслаби някои, но не всички аспекти на мускулното увреждане.“

 

Оставете коментар