Тайните на етерично масло от западноиндийско сандалово дърво

Тайните на етерично масло от западноиндийско сандалово дърво
от май 01, 2022 0 Коментар

Тайните на етерично масло от западноиндийско сандалово дърво

Едно от най-харесваните като аромат, но не толкова популярно като приложение етерично масло, е това на сандаловото дърво. Днес може да намерите няколко вида етерично масло от сандалово дърво, в зависимост от дървото, от което се извлича. Най-често срещаните са Santalum album – бяло сандалово дърво от Южна и Източна Индия и Amyris balsamifera - западноиндийско сандалово дърво.

Двете растения не са ботанически свързани, въпреки че етеричното масло от Amyris често се използва като по-рентабилен заместител на сандалово дърво. То притежава същите терапевтични свойства като източно индийското сандалово дърво.

Все по – често реномираните компании, производители на етерични масла избират Amyris balsamifera по екологична причина. Заради здравината и издръжливостта си, S. album се добива предимно за дървен материал. Сърцевината от сандалово дърво, която е плътно зърнеста, се използва за фини мебели и дърворезба. Сърцевината и корените също съдържат „сандалово масло“, което се цени за употреба в парфюми, тамян, козметика, сапуни и лекарства. Кората съдържа танин, който се използва за боядисване.

Тъй като S. album е високо ценено в Индия, неконтролираното събиране на реколтата доведе до намаляване на популациите през последните години. Затова страната наложи забрана за износ на сандалово дърво и въведе мерки за опазване, за да защити вида в страната. S. album е признат за "уязвим" вид от Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Стремейки се към запазване на биоразнообразието и с мисъл за околната среда, VIVASAN добиват своето етерично масло от сандалово дърво от вида Amyris balsamifera. Дървото произхожда от Западна Индия и сега се култивира в Южна и Централна Америка. Дървото Amyris може да порасне до 18 метра височина, като ражда красиви бели цветя, които се развиват в тъмносини, годни за консумация плодове.

За направата на етерично масло се използват само естествено паднали изсушени дървета. Самото масло се добива чрез парна дестилация от кората на Amyris balsamifera. Полученото масло е бледожълто на цвят и има дървесен, балсамов аромат с нотки на ванилия. То е с висока концентрация на сесквитерпеноли, които са известни със своите заземяващи и заздравяващи кожата свойства.

Ако се съхранява правилно ароматът му се запазва до 8 години.

Етеричното масло от сандалово дърво на VIVASAN има антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, уросептично, спазмолитично, седативно действие. Лекува възпалителни процеси в пикочно-половата система. Ефективно средство за лечение на кашлица и настинка. Възстановява гласа. Насърчава яснотата на ума, позволява ви да останете спокойни. Тонизира кожата, помага за възстановяване на нейната еластичност.

Етеричното масло от сандалово дърво има много полезни свойства, включително за кожата и нервната система. Ароматът на сандалово дърво вдъхва спокойствие и усещане за благополучие, което го прави идеално масло за масаж и ароматерапия. Състоянието на кожата има благоприятен ефект, успокоява я, така че маслото от сандалово дърво винаги е търсено при производството на продукти за грижа за кожата. Помага за предотвратяване на бръчки, възпаления, има подмладяващ ефект и подобрява тена. Идеален за релаксиращ масаж.

Използване на етерично масло от западноиндийско сандалово дърво

Етеричното масло от западноиндийско сандалово дърво може да се използва както ароматно, така и локално за лечение на различни състояния, за облекчаване на стреса, намаляване на признаците на стареене, предотвратяване на инфекции. Различните ароматни съединения, открити в маслото, в комбинация с антиоксидантите и други активни съединения, са в състояние да повлияят и въздействат върху лимбичната система (емоционалния център на мозъка). Това може да доведе до водопад от различни невротрансмитери, които могат да подобрят настроението и да ви освободят от тревожност. Ето защо толкова много хора използват това масло в дифузер, за да осигурят успокояващи вибрации и положителна енергия през целия ден.

Подпомага здравето на кожата

Високото съдържание на сесквитерпеноли в етеричното масло на Amyris помага за намаляване на признаците на стареене и поддържа кожата млада и здрава. Освен това може да помогне за регенерирането на кожните клетки, да намали фините линии и бръчки и за еластичност на кожата. Наред с това благоприятства за хидратиране на кожата и възвръща младежкия блясък.

За да поддържате кожата здрава, добавете капка или две натурално етерично масло от западноиндийско сандалово дърво към ежедневния си почистващ или овлажняващ крем. Като алтернатива смесете няколко капки с базово масло и нанесете върху кожата.

Облекчава стреса и тревожността

Дифузиране, разпръскване в стаята или вдишване на натурално етерично масло от западноиндийско сандалово дърво от аромамедальон може да насърчи усещането за мир и релаксация. Наред с това може да помогне за изчистване на ума и е много полезно по време на медитация. Успокояващите, седативни свойства също помагат за насърчаване на съня за тези, които страдат от безсъние.

Ако се чувствате стресирани, претоварени или просто се нуждаете от бързо подобряване на настроението , разпръснете етеричното масло от западноиндийско сандалово дърво в стаята и  смесете няколко капки с базово масло и използвайте като масажно масло. За да подпомогнете добрия нощен сън, разпръснете масло в спалнята 15–20 минути преди да заспите. Можете също да смесите с вода в бутилка със спрей и леко да напръскате чаршафи и калъфки за възглавници.

 

Предотвратява инфекция

Антисептичните свойства на натурално етерично масло от западноиндийско сандалово дърво помагат за дезинфекция на леки рани и намаляват опасността от инфекция. Можете да смесите това етерично масло с базово масло и да го приложите върху леки порязвания, изгаряния, ухапвания и други леки наранявания, за да ускорите процеса на регенерация.

Действа като естествен инсектицид

Проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Asia-Pacific Entomology, изследва ефектите на етеричните масла от западноиндийско сандалово дърво, семена от моркови и пачули върху ларвите на комарите. Резултатите показват, че и трите масла убиват 100 % от ларвите при много ниски концентрации. B-eudesmol и elemol са две от съединенията, за които е доказано, че имат инсектицидни свойства.

Ако имате проблеми с насекомите в дома или градината си, опитайте да разредите етеричното масло от амирис с вода и да го използвате като инсектициден спрей, вместо да използвате химикали.

При респираторни състояния

Натурално етерично масло от западноиндийско сандалово дърво може да помогне за намаляване на инфекциите в дихателните пътища, както и симптомите на настинка, грип, алергии и бронхит, като ви позволява да дишате по-лесно.

За да подкрепите дихателната система и да облекчите симптомите, разпръснете етеричното масло от стаята или добавете няколко капки от него в купа с гореща вода. Покрийте главата си с кърпа и дишайте изпаренията за около пет минути.

Безопасност и предпазни мерки

Етеричното масло от етерично масло от западноиндийско сандалово дърво е безопасно за локално и ароматно приложение, но не трябва да се приема вътрешно.

То може да бъде дразнещо за хора с чувствителна кожа, затова винаги правете тест, преди да използвате маслото локално. Препоръчва се също да разреждате етеричното масло с базово, преди да се приложи директно върху кожата.

Въпреки че етеричното масло от западноиндийско сандалово дърво няма същите лечебни свойства като етеричното масло от сандалово дърво, то е мощно лечебно масло само по себе си. Независимо дали търсите начин да отпуснете ума, да излекувате и възстановите кожата или да лекувате респираторно заболяване, това е натурално средство и чудесно допълнение към ароматната аптечка на всеки.

 

Оставете коментар