Здраве от природата – натуралните антибиотици

Здраве от природата – натуралните антибиотици
от юли 11, 2022 0 Коментар

Здраве от природата – натуралните антибиотици

Днес хората сме станали много зависими от антибиотици и какви ли не лекарства. Резултатът - резистентни към медикаменти, бактерии и вируси, които се развиват по-бързо, отколкото учените имат време да изследват и което затруднява борбата с тях.

Антибиотиците не винаги са били решение за бактерии и вируси. Реално те са открити през 40-те години на миналия век, като преди това нашите предци са използвали различни храни и билки, за да се лекуват. Всъщност много холистични лекари залагат на точно такъв тип лечение – с природни средства, вместо да прибягват до хапчета.

Какво е изцяло естествен антибиотик?

И така, какво всъщност означава терминът "напълно естествен антибиотик"? Използва се за описание на растения, билки, добавки или други естествени вещества, които показват много силни антимикробни свойства (това означава, че могат да помогнат в борбата с вирусни, бактериални, гъбични или паразитни инфекции) и експертите по функционална и интегративна медицина често ги препоръчват за леки инфекции или при първите признаци на кашлица, възпалено гърло или настинка.

Важно е да се каже обаче, че тези естествени антибиотици имат ограничения и не са панацея.  Както при всяка инфекция, изключително важно е да коментирате случая с вашия лекар и никога да не се самодиагностицирате и лекувате, защото понякога дадено състояние може да е много сериозно и да изисква по – бързо и по – силно лечение.

Кои са най-добрите природни антибиотика и къде да ги намерите?

Риган/масло от риган

Не гледайте на ригана само като за нещо, което да добавите към любимото си италианско ястие. Тази билка, особено под формата на етерично масло има силно антибактериални свойства и може да помогне при хронични храносмилателни разстройства, гъбични инфекции и загуба на тегло. Маслото от риган (известно още като каракол) се бори с бактериите, които могат да доведат до неприятни инфекции.

Ябълков оцет

С антибиотични и антисептични свойства, ябълковият оцет може да помогне за управление на теглото и понижаване на холестерола, както и при риска от рак. За да се възползвате от качествата на ябълковия оцет, го взимайте като хранителна добавка под формата на таблетки.  

Мед

Древните римляни са използвали мед по време на война, за да лекуват раните си и да предотвратят инфекции. Медът е най-добрият естествен антибиотик, пълен с  антиоксиданти, с антимикробни, противовъзпалителни и антисептични действия. Да не говорим, че в меда има и ензим, за който е известно, че освобождава водороден пероксид (който също се бори с инфекциите и предотвратява растежа на бактериите). Медът може да успокои храносмилателните проблеми и да укрепи имунната ви система!

Не всеки мед е еднакъв и по-специално медът от манука има свойства, които го правят по- силен антибактериален агент. За да сте сигурни, че получавате качествен продукт, гледайте за UMF (уникален фактор Manuka). Мед от манука е активната съставка в ИМУН ФИТ – уникална натурална хранителна добавка, която помага за поддържане на защитните сили на организма, подпомага възстановяването на имунитета.

 

Куркума

Вкусната жълта подправка може да защити тялото от инфекции. Активното вещество в билката е куркумин, което я прави куркумата „функционална храна“.

Когато купувате качествена добавка с куркума, търсете такава, съдържащ черен пипер. Само комбинацията на куркума и черен пипер отключва пълния потенциал на подправката, тъй като черният пипер помага на хранителните вещества на подправката да станат по-биодостъпни.

Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН е комбинация с екстракт от черен пипер и маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, асимилацията на куркума се поддържа от Gelpell технология (микрокапсули).

Екстракт от семена на грейпфрут

Проучванията показват, че екстрактът от семена на грейпфрут е ефективен при унищожаването на над 800 различни форми и нишки на вируси и бактерии и над 100 различни щама на гъбички и паразити! Сякаш това не казва достатъчно, но екстрактът от семена на грейпфрут също е с високо съдържание на антиоксиданти, подсилва засили имунитета и може да а помогне при хронични проблеми с храносмилането.

Чесън

Много хора знаят за положителното въздействие на чесъна върху сърдечните заболявания, кръвното налягане и нивата на холестерола, но малко хора знаят за неговите антибактериални свойства . Алицинът, съединение, намиращо се в чесъна, има силни антимикробни свойства и също така е прекрасен естествен антибиотик с широк спектър на действие. Той се използва в традиционната китайска и аюрведа медицина заради лечебните си свойства.

Но за да постигнете резултати, трябва да ядете много чесън, което е невъзможно за много хора. За да се възползвате от качествата му, взимайте го под формата на капсули. Чудесно решение е Аглиократ - фитопрепарат с масла от чесън и глог за подпомагане функциите на имунната и сърдечно-съдовата система.

Ферментирали храни

От непастьоризирано зеле до домашно приготвени кисели краставички и пробиотични кисели млека, тези храни имат невероятни ползи за чревния тракт и се борят с бактериите и предразположените към рак клетки.

Както виждате природата е една чудесна аптека и може да предложи безопасна и ефективна алтернатива за решение на множество проблеми. Заложете на качествени хранителни добавки, хранете се здравословно, движете се и ще се радвате на крепко здраве и виталитет.

 

Оставете коментар