Проблеми с жлъчката – как да си помогнем

Проблеми с жлъчката – как да си помогнем
от август 24, 2022 0 Коментар

Проблеми с жлъчката – как да си помогнем

Много възрастни хора страдат от проблеми с жлъчния мехур в средна или късна възраст. Особено често това се случва при дамите, те развиват камъни в жлъчката много повече от мъжете. Истината е, че дори тези, които имат проблеми с жлъчния мехур, не са сигурни какво точно прави той и че специална диета може да помогне за предотвратяване и лечение на определени проблеми.

Жлъчният мехур е малка торбичка с крушовидна форма, чиято задача е да съхранява богатата на холестерол жлъчка, която се секретира от черния дроб и която след това помага на тялото да усвоява мазнините и липидите в храната. От всички хора, които изпитват някакъв вид проблем с жлъчния мехур през живота си, приблизително при 70 процента този проблем е под формата на камъни в жлъчката, които се образуват, следствие на прекомерни количества холестерол. В сравнение с камъните в бъбреците, тези в жлъчката са по-малки и по-меки (почти като утайка или пясък), тъй като холестеролът, едно от основните вещества, които образуват камъни в жлъчката, не е твърдо вещество. Жлъчните камъни обикновено са свързани както с внезапни (остри) симптоми на жлъчния мехур, така и с хронично възпаление на жлъчния мехур възпаление на жлъчния мехур, наречено холецистит.

Причините, които често водят до проблеми с жлъчката са затлъстяване, лоша диета, която допринася за недостиг на хранителни вещества, бърза загуба на тегло, приемане на орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета), хранителни алергии и някои генетични фактори.

Предупредителните признаци, че може да имате проблем с жлъчния мехур:
- болка и признаци на подуване около жлъчния мехур
- чести храносмилателни проблеми поради лошо усвояване на мазнини
- гадене , загуба на апетит и понякога повръщане
- затруднено дишане

Методите, които могат да помогнат за естествено предотвратяване или разрешаване на проблеми с жлъчния мехур и, което е много важно, не изискват операция, а по – скоро включват спазване на противовъзпалителна диета за жлъчния мехур, избягване на рафинирани мазнини и алергенни храни, промиване на жлъчния мехур за отстраняване на болезнени камъни и допълване с качествени хранителни добавки, които могат да помогнат за изчистването й.

Предотвратяване на камъни в жлъчката, диета за жлъчния мехур и други естествени лечения

1. Следвайте диета за жлъчния мехур

Спазването на правилната диета е критично важно за намаляване на дистреса на жлъчния мехур.

Какво да консумирате:

Храни с високо съдържание на фибри - Стремете се към 30-40 грама фибри на ден, което може да помогне за намаляване на риска от камъни в жлъчката. Добри източници на фибри, които подпомагат храносмилането, са накиснати/покълнали бобови и бобови растения, ядки, семена, както и пресни зеленчуци и плодове.

Цвекло, артишок– тези зеленчуци особено помагат за здравето на черния дроб, имат детоксикиращ ефект и могат да подобрят потока на жлъчката, която разгражда мазнините. Можете също така да консумирате повече пресни продукти от домашно приготвяни зеленчукови сокове или смутита. Опитайте се да добавите богати на калий храни като авокадо , листни зеленчуци, домати, сладки картофи и банани.

Нерафинирани здравословни мазнини (включително зехтин или кокосово масло) —  Кокосовото масло  съдържа една от най-лесните форми на мазнини за смилане от тялото, наречени средноверижни мастни киселини. Добре е да консумирате здравословни мазнини в малки количества в течение на деня, около една супена лъжица масло наведнъж или около две супени лъжици покълнали ядки и семена. Това е важно, защото не трябва да прекалявате с консумацията на мазнини, което натоварва повече черния дроб и жлъчния мехур. Зехтинът екстра върджин е друга противовъзпалителна мазнина с много предимства.

Покълнали ядки и семена — Покълналите ленени, чиа, конопени и тиквени семки са по-лесно смилаеми и могат да намалят възпалението. Консумирайте обаче само една до две супени лъжици покълнали ядки и семена наведнъж.

Диета с високо съдържание сурови храни  — Хората, които следват диета с високо съдържание на сурови плодове, зеленчуци, ядки и семена, е доказано, че страдат изключително рядко от камъни в жлъчката. Тези храни са с естествено високо съдържание на вода, електролити, антиоксиданти и фибри, но с ниско съдържание на сол и мазнини. Спазването на вегетарианска диета също е свързано с намален риск от камъни в жлъчката, както и избягването на преработени меса или алергенни млечни храни.

Постни протеинови храни — Включването на постни източници на органичен протеин в диета за жлъчния мехур може да облекчи стреса. Помислете за пилешко, пуешко, дива риба и органичен протеин на прах.

Кои са храните, които трябва да избягвате при проблеми с жлъчния мехур?

Пържени храни и хидрогенирани масла — Бързите храни, преработените масла и тлъстите пакетирани меса или сирена могат да бъдат трудни за правилно смилане. Избягвайте или намалете приема на деликатеси, полуфабрикати като чипс или бисквитки, салами и други сушени меса, свински продукти, преработени млечни продукти и конвенционално животинско месо.

Захар и прости въглехидрати — захарта може да увеличи вероятността от камъни в жлъчката поради наддаване на тегло и възпаление.

Храни, към които може да сте алергични — проблемите с жлъчния мехур са потенциално свързани с хранителни алергии . Потенциалните алергени включват млечни продукти, глутен, черупчести мекотели, фъстъци или определени зеленчуци.

Конвенционални млечни продукти — тези храни могат да накарат тялото ви да произвежда повече камъни в жлъчката. Това включва сирене, сладолед, пица и др.

Ястия с високо съдържание на мазнини — Установено е, че атаките на жлъчния мехур често са следствие на тежки хранения и обикновено се случват вечер или през нощта. Всяка храна с високо съдържание на мазнини може потенциално да влоши проблемите с жлъчния мехур. Това се отнася най-вече за рафинирани растителни масла (като слънчогледово, шафраново, рапично, царевично и т.н.), но може да включва дори здравословни растителни масла като зехтин в някои случаи - или дори неща като бадемово масло. Въпреки че приемът на здравословни мазнини е важен, контролът на порциите е ключов. Ако симптомите се влошат, когато ядете дори здравословни мазнини, намалете допълнително количеството, което приемате наведнъж или вместо това опитайте друг вид мазнини.

2. Хранителни добавки за жлъчния мехур

Наред с промяната на диетата, ето няколко естествени добавки за жлъчния мехур, които ще помогнат да намалите болката и възпалението.

Сироп от артишок

Вече споменахме артишока като зеленчук, който да включите в диетата си, но за да се възползвате от безценните му качества като истински „чистач“ за жлъчката, препоръчваме да го приемате под течна форма. Само така усвояемостта му ще бъда възможно най – пълна и ще решите по – бързо проблема.

АРТИШОК ЦИНАРИН на Vivasan е хранителна добавка в течна форма на базата на екстракт от артишок, мента, копър за подпомагане на функцията на стомашно-чревния тракт, черния дроб и подобряване на храносмилането. Премахва шлаките и пикочната киселина, оптимизира липидния метаболизъм.

Силата на артишока се дължи на флавоноидът цинарин, който се съдържа в него. Именно той стимулира образуването на жлъчка, подобрява храносмилането и премахва токсините, които имат негативен ефект върху кръвоносните съдове. В комбинация с други фитоекстракти, включени в напитката, отлично подпомага функцията на стомашно-чревния тракт и активира метаболизма.

Бял трън

Доказано е, че  белият трън увеличава потока на жлъчката и подпомага черния дроб и жлъчния мехур при детоксикация. Изследванията са установили, че белият трън е естествен хепатопротектив има антиоксидантна активност, блокира токсините на ниво мембрана, подобрява протеиновия синтез, има антифибротична активност и също така е способен да произвежда противовъзпалителни или имуномодулиращи ефекти.

Куркума

Куркумата и нейното най-активно съединение, куркумин, имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на подуването на жлъчния мехур и подобряване на потока на жлъчката.

За по – добро усвояване на куркумина препоръчваме Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН.


Куркуминът с олеуропеин подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Той е мощен антиоксидант, силно противовъзпалително и антиалергично средство.

Куркумата се усвоява в пъти по-добре с черен пипер и екстракт от маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, усвояването на куркумата се подпомага от технологията Gelpell (микрокапсули).

Корен от глухарче

Глухарчето се използва от векове за подобряване на многобройни храносмилателни процеси, поддържа здравето на черния дроб и регулира използването на жлъчката.

Колестина

Тази хранителна добавка е комплекс за поддържане на метаболитните процеси в човешкия организъм и предотвратяване на липидния дисбаланс и неговите усложнения. Осигурява контрол върху процеса на асимилация, синтез, трансформация и екскреция на вредните липиди и помага за поддържане на нормалните нива на холестерола. 

Етерично масло от розмарин

Смесете три капки масло от розмарин с четвърт чаена лъжичка кокосово масло и втривайте областта на жлъчния мехур два пъти дневно, за да помогнете за прочистване и намаляване на възпалението.

 

3. Поддържайте здравословно тегло без „бързи диети“

Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи шансовете да имате проблеми с жлъчния мехур, като камъни в жлъчката. Това важи особено при жени на средна възраст с наднормено тегло поради ефектите, които хормоналните промени (особено на естрогена) изглежда имат върху черния дроб. Доказано е, че затлъстяването допринася за по-високи нива на холестерол в черния дроб и може да допринесе за много различни храносмилателни дисфункции.

Изследванията показват също, че хората, които не поддържат здравословно тегло, могат да изпитат повече възпаление и подуване в жлъчния мехур, особено ако имат големи количества мазнини около талията, наречени висцерални мазнини.

4. Спортувайте редовно

Останете активни в зряла възраст, за да се предпазите от камъни в жлъчката. Това е полезно за хормоналния баланс, намаляването на възпалението, цялостното здраве на храносмилането и поддържането на здравословно тегло, без да е необходимо драстично да намалявате калориите. Общата препоръка е 30–60 минути умерено интензивни упражнения всеки ден плюс няколко пъти седмично изпълнение на силови или HIIT тренировки за цялото тяло .

Въпреки че камъните в жлъчката обикновено не са животозастрашаващи и обикновено причиняват само краткотрайна болка, понякога симптомите могат да станат много тежки и опасни. Затова винаги търсете помощ от лекар или се насочете към спешното отделение, ако подозирате, че имате камъни в жлъчката или показвате симптоми на акалкулозен холецистит.

 

 

Оставете коментар