Дяволски нокът – билка срещу болка

Дяволски нокът – билка срещу болка
от декември 20, 2022 0 Коментар

Дяволски нокът – билка срещу болка

Чували ли сте за Дяволския нокът? Това е растение, което произхожда от пустинята Калахари в Южна Африка. То расте в саваните на Намибия, Южна Африка и Ботсвана и е кръстено на външния вид на плодовете си, които са покрити с кукички, които се захващат за козината на животните.

Корените на растението дяволски нокът са били използвани от векове от народа Койсан от Южна Африка за лечение на болка, артрит, лошо храносмилане и кожни заболявания.

За какво се използва дяволският нокът?

Много от предимствата на дяволския нокът се приписват на съединение, известно като харпагозид, за което се смята, че има противовъзпалителни и аналгетични (облекчаващи болката) свойства.

Растението обикновено се използва за лечение на ревматични състояния, засягащи ставите, сухожилията, костите и мускулите - болки в гърба, остеоартрит, ревматоиден артрит и тендинит. Смята се, че може да лекува фибромиалгия, ишиас, нервна болка, подагра и симптоми на лаймска болест.

Инфузиите от сух корен понякога се използват за облекчаване на лошо храносмилане и стимулиране на апетита. Мехлем, направен от корена, може да се прилага върху кожата, за да помогне за заздравяването на рани, язви и циреи.

Именно дяволският нокът е в основата на Харпагин Форте – фитопрепарат на VIVASAN, който подпомага функциите на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат.

Двете активни съставки тук са Дяволският нокът и босвелиевата киселина.

Както вече казахме, дяволският нокът има противовъзпалително, противоревматично, обезболяващо, седативно и диуретично действие. Доказано е, че той намалява подуването и болката при възпалени стави, улеснява тяхната подвижност. Наред с това растението помага за намаляване на нивото на холестерола и пикочната киселина, има антимикробен ефект. Предполага се, че билката помага и при лечение на възпалителни заболявания на жлъчния мехур и органите на пикочно-половата система.

Босвелиева киселина (Boswellia serrata) ефективно блокира синтеза на левкотриени (подобно на действието на нестероидните противовъзпалителни средства) - хормоноподобни вещества, които са един от основните фактори на възпалението; предотвратява проникването на левкоцити и макрофаги в хрущяла и ставната течност, като намалява степента на увреждане на ставния хрущял. Благодарение на изразената си противовъзпалителна активност, босвелията може да замени или значително да намали дозата на синтетичните противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, диклофенак), обикновено предписвани при артрит, артроза.

Босвелия забавя разрушаването на хрущяла: босвелиевата киселина предотвратява освобождаването на лизозомни ензими, намалява екскрецията на структурни компоненти на хрущялната тъкан, като хидроксипролин, хексозамини и уронова киселина, в резултат на което процесите на разрушаване на хрущяла се забавят и се активират регенеративните процеси.

Използва се при ставни заболявания - артрит, ревматизъм, остеохондроза, подагра, болки в гърба, повишено натоварване на опорно-двигателния апарат, запазва подвижността на ставите и гъвкавостта на мускулите, облекчава болките и отоците в ставите, осигурява хранителна подкрепа на опорно-двигателния апарат.

Босвелия има вазоукрепващ ефект и помага за засилване на микроциркулацията в ставните тъкани, като по този начин улесняват достъпа на кръвта до центровете на увреждане. Доказано е, че босвелията има умерен седативен и диуретичен ефект.

Наред с това босвелия нормализира липидния метаболизъм: компонентите на смолата намаляват нивото на липопротеините с ниска и много ниска плътност и триглицеридите в кръвта, предотвратявайки развитието на атеросклероза и предпазва черния дроб от мастна дегенерация.

За какво е полезен билковият препарат Harpagin Forte?

При заболявания на опорно-двигателния апарат:

▪ ревматични лезии на ставите;

▪ ревматоиден артрит;

▪ свързана с възрастта артроза;

▪ посттравматичен артрит;

▪ коксартроза;

▪ последствия от увреждане на ставите след спортни травми;

▪ остеохондроза на гръбначния стълб;

▪ Болест на Бехтерев;

Сърдечно-съдови заболявания:

▪ ревматични поражения на сърдечния мускул;

▪ сърдечни аритмии.

Бъбречни заболявания:

▪ пиелонефрит;

▪ гломерулонефрит.

Чернодробни заболявания:

▪ хепатит;

▪ цироза на черния дроб;

▪ затлъстяване на черния дроб;

▪ алкохолно чернодробно увреждане.

 

 

Оставете коментар