Естествени начини да преборите инсулиновата резистентност

Естествени начини да преборите инсулиновата резистентност
от януари 11, 2023 0 Коментар

Естествени начини да преборите инсулиновата резистентност

Надали има човек, който да не е срещал понятието „инсулинова резистентност“. Това е състояние, често свързано с преддиабет, наддаване на тегло и висок холестерол, но не е нещо, което не може да бъде контролирано. Истината е, че подобряването на инсулиновата резистентност няма как да стане с тридневен хранителен план или добавянето на няколко „суперхрани“ към диетата, а изисква промяна в начина на хранене, движение и не на последно място - прием на хранителни добавки.

Какво представлява инсулиновата резистентност?

Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса. Той помага на захарта (глюкоза) в кръвта да навлезе в клетките на тялото, където се превръща в енергия.

След хранене количеството глюкоза в кръвта се повишава. В отговор вашият панкреас ще освободи инсулин в кръвта, където ще помогне на глюкозата да стигне до клетките, които се нуждаят от нея. Това връща количеството захар в кръвния поток до нормалните граници (ниво на плазмена глюкоза на гладно от 100 mg/dL или по-малко).

Инсулиновата резистентност възниква, когато тялото не реагира добре на инсулина и глюкозата е по-малко способна да навлезе в клетките. Представете си, че клетките са заключена врата, но ключалката е ръждясала, така че е трудно за глюкозата да влезе вътре. Панкреасът продължава да изпомпва повече инсулин, за да помогне, но глюкозата все още трудно навлиза в клетките. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар.

Когато повишаването на нивото на кръвната захар е леко, наричаме това предиабет. Ако глюкозата на гладно е по-висока от 126 mg/dL, човек ще бъде диагностициран с диабет тип 2.

Но инсулиновата резистентност не е свързана само с диабета. Също така тя се свързва с повишен риск от рак и сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, по-висок процент висцерални мазнини, висок холестерол, възпаление, променена чернодробна функция и може би дори деменция.

За щастие може да минат години преди инсулиновата резистентност да доведе до преддиабет или други здравословни проблеми. А това означава, че можете да забавите - и дори да обърнете инсулиновата резистентност.

Как може да се обърне инсулиновата резистентност?

Промените изведнъж или ограничителните „диети“ обикновено не издържат изпитанието на времето. Вашата цел не е просто да обърнете инсулиновата резистентност, а да се превърне във ваш начин на живот.

Ето естествени, подкрепени от науката начина за повишаване на инсулиновата чувствителност.

1. Интервално гладуване

Всъщност това не е точно гладуване, а режим на хранене, който се оказва доста лесен за повечето хора да го спазват. Този тип режим може да варира в няколко варианта, но 16:8 е най-популярния и лесен за спазване. Какво означава това? От 24 часа в денонощието, 16 часа консумирате само неподсладени напитки, вода, кафе и чай. Оставащият осемчасов прозорец е времето, в което ще можете да се храните, но разумно – с повече протеини, плодове и зеленчуци. Повечето хора правят това, като започват гладуване през нощта, пропускат закуската и имат първо хранене в средата на деня.

2. Спортувайте повече

Редовните упражнения са един от най-добрите начини за повишаване на инсулиновата чувствителност. Спортът помага за придвижването на захарта в мускулите за съхранение и насърчава незабавно повишаване на инсулиновата чувствителност, което продължава 2–48 часа, в зависимост от тренировките. Например проучване установи, че 60 минути каране на колело с умерено темпо повишава инсулиновата чувствителност за 48 часа сред здрави доброволци.

Ако нямате възможност за тренировки, дори 30 минутна разходка в парка може да има ефект.

3. Хранителни добавки

Билките и подправките са били използвани заради техните лечебни свойства много преди да бъдат въведени в кулинарията. През последните няколко десетилетия учените започнаха да изследват техните полезни за здравето свойства.

Сред билките и подправките, които показват обещаващи резултати за повишаване на инсулиновата чувствителност са сминдух, куркума, джинджифил и чесън.

Куркумата е отличен естествен антибиотик и антиоксидант. Но знаете ли, че куркумата се усвоява в пъти по-добре с черен пипер и екстракт от маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). Тези подправки са същевременно лекарства, повишават активността на чревната флора и подобряват храносмилането. Тъй като куркуминът облекчава възпалените тъкани, той е незаменим съюзник в борбата срещу артрит, астма, синдром на раздразнените черва и други възпалителни заболявания. Удължава активното дълголетие, предотвратявайки сенилна деменция.

Наред с това може да включите и Артишок в течна форма, уникален продукт, без аналог на българския пазар. Това е натурална напитка на базата на екстракт от артишок, мента, копър за подпомагане на функцията на стомашно-чревния тракт, черния дроб и подобряване на храносмилането. Доказано е, че Артишокът активира метаболизма и помагa за изчистване на организма от шлаките.

За по-добър резултат, експертите на Vivasan препоръчват напитката да се редува с Боровинка Витал. Напитката повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, повишава нивото на хемоглобина в кръвта, нормализира метаболизма, има антиоксидантни свойства и забавя процеса на стареене на организма.

Наред с това включете и по 1-2 капсули 3 пъти дневно Витал плюс, източник на омега-3 мастни киселини. Те ще помогнат за подобряване на метаболизма, подпомагат функциите на имунната система, сърдечно-съдовата система и хомеостазата, нормализира метаболизма на мазнините.

 

4. Намалете стреса

Стресът насърчава тялото да премине в режим „бий се или бягай“, което стимулира производството на хормони на стреса като кортизол и глюкагон. Тези хормони разграждат гликогена, форма на складирана захар, до глюкоза, която навлиза в кръвта, за да я използва тялото като бърз източник на енергия. За съжаление, продължаващият стрес поддържа нивата на хормоните ви на стрес високи, стимулирайки разграждането на хранителните вещества и повишавайки кръвната захар.

Дейности като медитация, йога и сън са чудесни начини за намаляване на стреса, което спомага за повишаване на инсулиновата чувствителност.

5. Спете повече

Добрият нощен сън е важен за вашето здраве. Липсата на такъв може да увеличи риска от инфекции, сърдечни заболявания и диабет тип 2, сочат проучвания.

 

6. Яжте повече разтворими фибри

Фибрите могат да бъдат разделени на две големи категории - разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри могат да помогнат за по-лесното изхождане, докато разтворимите са отговорни за понижаване на холестерола и намаляване на апетита. Разтворимите фибри също помагат за храненето на полезните бактерии в червата ви, които са свързани с повишена инсулинова чувствителност.

7. Добавете повече цветни плодове и зеленчуци към вашата диета

Цветните плодове и зеленчуци са богати на растителни съединения, които имат антиоксидантни свойства. Антиоксидантите се свързват и неутрализират молекули, наречени свободни радикали, които могат да причинят вредно възпаление в цялото тяло.

8. Намалете въглехидратите

Когато тялото преобразува въглехидратите в захар и ги освобождава в кръвта, панкреасът освобождава инсулин, за да транспортира захарта от кръвта в клетките. Намаляването на приема на въглехидрати може да помогне за повишаване на инсулиновата чувствителност. Но не всички въглехидрати са еднакви. Видът въглехидрати, които избирате, също е важен. Въглехидратите с нисък гликемичен индекс са най-добри, тъй като те забавят освобождаването на захар в кръвта, давайки на инсулина повече време за ефективна работа.

9. Намалете приема на добавени захари

Има голяма разлика между добавените захари и естествените захари. Естествените захари се съдържат в източници като растения и зеленчуци, като и двете осигуряват много други хранителни вещества. Добавените захари са в по-силно преработени храни.

10. Зелен чай

Зеленият чай е чудесен избор за хора с диабет тип 2 или за тези, които са изложени на риск от него. Няколко проучвания са установили, че пиенето на зелен чай може да повиши инсулиновата чувствителност и да намали кръвната захар. Установено е, че пиенето на зелен чай значително намалява кръвната захар на гладно и повишава инсулиновата чувствителност. За да получите необходимата доза зелен чай обаче и да се възползвате от всички качества на тази напитка, препоръчваме Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене.

Благоприятният ефект на зеления чай се дължат на неговия мощен антиоксидант епигалокатехин галат (EGCG), за който много проучвания са установили, че повишава инсулиновата чувствителност.

11. Опитайте ябълков оцет

Ябълковият оцет може да помогне за повишаване на инсулиновата чувствителност чрез намаляване на кръвната захар и подобряване на ефективността на инсулина. Той забавя освобождаването на стомаха от храна в червата, като дава на тялото повече време да абсорбира захарта в кръвния поток.

Ябълковият оцет на таблети регулира храносмилането, нормализира стомашната киселинност;  стимулира изработването на жлъчен сок и синтез на храносмилателни ферменти; извежда токсини и шлаки от организма, предпазва от развитието на атеросклероза, хипертония, остеопороза, понижава нивото на холестерола в кръвта.

12. Избягвайте трансмазнините

Ако има нещо, което си струва напълно да премахнете от диетата си, това са изкуствените трансмазнини. За разлика от други мазнини, те не носят никакви ползи за здравето и увеличават риска от много заболявания.

Храни, които съдържат изкуствени трансмазнини са бисквити, вафли, понички, фаст фууд.

 

Оставете коментар