Хондопротекторите – храна за ставите

Хондопротекторите – храна за ставите
от април 15, 2023 0 Коментар

Хондопротекторите – храна за ставите

Нашето тяло е изложена на постоянна физическа активност. Това е най-естественото състояние на човека, но начинът на живот, спорт, възрастта, генетични фактори и дори неправилното хранене, могат да доведат до отслабване на мускулите и до последващи сериозни проблеми. Разбира се, към всеки проблем трябва да се подхожда индивидуално, но има няколко общоприети правила, които могат да бъдат превенция за здравето на мускулите и ставите.

Как да се предпазим от болки в ставите

Грижата за здравето на ставите започва с правилното хранене. Стремете се да приемате много пресни плодове и зеленчуци, органично месо, бобови храни, умерено количество мазнини като зехтин,  маслини, авокадо. Наред с това включете риба и морски дарове, кръстоцветни зеленчуци, зелен чай.

Движението е друга съществена част от грижата за ставите и мускулите. Стремете се да имате всекидневни разходки, а ако тренирате, комбинирайте силови и кардио упражнения.

Хранителните добавки са следващ важен фактор в грижата за ставите. Но не всички добавки да еднакви. Ето защо, когато търсите добавка за здравето на костите и ставите, четете внимателно съставките и се доверете само на доказан производител.

И както вече стана ясно, превенцията е най-важна, затова на помощ тук идват хондропротекторите.

Хондопротекторите са термин, който обединява група биологични добавки. Името идва от хондро – хрущял; „протект – защита“, или казано с други думи - защита на хрущяла.

Като цяло има два основни компонента, които съставляват хондропротектора – хондроитини глюкозамин.

Глюкозамин е по-популярна съставка на хондропротекторите и е един от основните компоненти, който синтезира веществото, използвано за изграждането на основата на хрущялната тъкан. Той предпазва хрущяла от действието на свободните радикали и осигурява защита срещу увреждане.

Той е широко разпространен в природата, влиза в състава на много полизахариди, съдържащи се в тъканите на гръбначните животни, и е основният компонент на хитина - структурен полизахарид, който образува външния скелет на насекоми, раци, раци и др. Той е необходим компонент за изграждането на съединителната тъкан, участва в образуването на нокти, връзки, кожа, очи, кости, сухожилия и сърдечни клапи. Играе роля в секрецията на лигавиците на стомашно-чревния тракт, пикочните и дихателните пътища.

Обогатяването на диетата с глюкозамин помага за намаляване на болковите симптоми при остеоартрит и увеличаване на подвижността на ставите. Глюкозаминът осигурява вискозно и еластично смазване на ставите и спомага за регенерирането на увредения хрущял. Постъпва в тялото с храната и се произвежда самостоятелно от тялото; но собственият синтез на глюкозамин отслабва с възрастта, така че външният му прием става все по-важен. Дефицитът на глюкозамин води до удебеляване на хрущяла, което от своя страна води до ограничаване на подвижността на ставите.

Благодарение на цяла поредица от научни изследвания, е доказано, че целенасоченият прием на глюкозамин в организма помага не само за предотвратяване на разрушаването на хрущялната тъкан, но също така възстановява вече увредения хрущял и значително намалява болезнените симптоми.

Хондроитин е полимер на галактозамин сулфат и глюкуронова киселина, който се съдържа в тялото и е важен фактор за поддържане на еластичността и целостта на съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове. Той е основният компонент на хрущяла, спомага за еластичността и плавността на движенията, потиска ензимите, които разрушават хрущяла, а благодарение на своя вискозитет и особеностите на химичната си структура, действа като лубрикант за ставните повърхности. Освен това повишава концентрацията на хиалуронова киселина, която е най-важният компонент на ставната течност.

В комбинация с калций, хиндроитинът стимулира образуването на кости и на костни калуси при фрактури. Хондроитинът подпомага функцията на имунната система. Потиска действието на специфични ензими, разрушаващи съединителната тъкан, и поддържа еластичността и целостта на съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове.

Именно тези две съставки стоят в основата на Глюкохон Форте – добавка, която регулира метаболизма в хрущялната тъкан. Тези два хондропротектора са истинска храна за ставите и съединителната тъкан, предотвратяват разрушаването и насърчава възстановяването на хрущялната тъкан, има противовъзпалителен ефект, участва в образуването на връзки и кости, подобрява функционалното състояние на опорно-двигателния апарат.

Доказано е, че употребата на Глюкохон Форте облекачава болката и намалява сковаността в ставите, помага за подобряване на функционалното им състояние.

Но Глюкохон Форте е различен от останалите подобни хранителни добавки. Защо?

Всичко е в съставките. Глюкохон Форте съдържа (активни съставки): d-глюкозамин сулфат дикалиев хлорид от хрущял на акула и хондроитин сулфат от хитиновата обвивка на скариди и други ракообразни (Crustacean), като активните вещества са получени по сложен многостепенен процес на разтваряне, екстракция и отделяне.

Глюкохон Форте се препоръчва както за хора над 40 години като профилактика на свързани с възрастта дегенеративни промени в ставите и костната тъкан, за предотвратяване на наранявания, свързани с възрастта, така и за млади хора, които изпитват прекомерно физическо натоварване по време на спорт, вдигане на големи тежести, след наранявания, наднормено тегло или след инфекциозни заболявания, когато има чувство на дискомфорт, хрускане или скованост на ставите и гръбначния стълб.

 

Оставете коментар