Елексир на здравето – екстракт от хвойна

Елексир на здравето – екстракт от хвойна
от юни 20, 2023 0 Коментар

Елексир на здравето – екстракт от хвойна

Когато говорим за най-здравословните плодове, обикновено първата асоциация са т.нар. берита – малини, къпини, боровинки….Но има и един плод, който е често пренебрегван – хвойната.

Плодовете от хвойна традиционно се използват за „детоксикация“ на тялото и подпомагане на здравословно храносмилане. Наред с това има голям брой изследвания, които доказват невероятния антиоксидантен и антибактериален потенциал на плодовете от хвойна.

Плодовете от хвойна всъщност изобщо не са плодове. Те са женски семенни шишарки, които идват от хвойнови растения - вид иглолистно дърво ( Pinophyta ), което е шишарково растение или дърво. Растенията от хвойна се различават по външен вид и могат да растат ниско и широко като храст или високо като дърво. Уникалните им месести, слети люспи ги карат да изглеждат като зрънце, откъдето идва и името.

Плодовете от хвойна често се използват като горчива подправка и придават на джина неговия отличителен вкус. И още един интересен факт - плодовете от хвойна официално са единствената подправка, произхождаща от иглолистно дърво.

Гърците са ползвали плодовете от хвойна като лекарство и стимуланти за олимпийски атлети. Римляните пък са ги използвали като по-евтин заместител на пипера.

За да се възползваме от качествата на плодовете чрез вътрешен прием, учените и дрогеристите от Vivasan разработиха Хвойнов екстракт уникална добавка, която смело може да кажем, че няма алтернатива на българския пазар. Той е с консистенция на мед, изключително вкусен и полезен, подходящ както за деца, така и за възрастни.

Хвойновият екстракт може да се приема по всяко време на годината, защото има широкоспектърно приложение и помага при куп състояния. Ако търсите обаче причини да имате хвойнов екстракт у дома, ето няколко убедителни  причини.

1. Облекчава оксидативния стрес и предотвратява заболявания

Едно от основните предимства на плодовете от хвойна са съдържащите се в тях антиоксиданти. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори с болести, защото облекчават оксидативния стрес, причинен от твърде много свободни радикали.

Плодовете на хвойната съдържат полифенолни съединения, известни като биофлавоноиди или флавоноиди. По-специално, плодовете от хвойна имат 87 различни антиоксидантни съединения.

2. Естествен антисептик

Антибактериалните и противогъбичните качества на плодовете от хвойна са издържали изпитанието на времето. Плодовете са се доказали като мощно средство върху много щамове бактерии и гъбички. Редица проучвания показват, че могат да бъдат част от лечението на кожни и респираторни инфекции.

3. За профилактика на хиповитаминозни състояния

Недостигът на витамини е все по-често срещано състояние в световен мащаб. Освен ако случаите не са тежки, те често са клинично неразпознати, но дори лекият дефицит може да има значителни неблагоприятни последици. Недостигът на витамини засяга всички възрасти и често съществува съвместно с дефицит на минерали (цинк, желязо, йод). Групите, които са най-податливи на недостиг на витамини, са бременни и кърмещи жени и малки деца, поради относително високите им нужди от тези съединения и чувствителността към липсата им.

Въпреки че информацията за хранителната стойност на плодовете от хвойна е ограничена, е известно, че те осигуряват определени витамини и набор от растителни съединения.

Подобно на повечето други горски плодове, хвойната е  добър източник на витамин С, съдържат и много растителни съединения, включително флавоноидни антиоксиданти, летливи масла и кумарини, които са химични съединения с различни защитни свойства.

4. Може да помогне за подобряване на храносмилането и при отоци

Плодовете на хвойната имат диуретични, холеретични, антипиретични свойства, стимулират храносмилането. Използват се като диуретик при пациенти с отоци от сърдечен произход и при нарушения на солевия метаболизъм като дезинфектант и диуретик, при цистит, уролитиаза без признаци на бъбречна недостатъчност.

5. При белодробни проблеми

Плодовете от хвойна доказано помагат при белодробни заболявания (бронхоектатична болест, белодробен абсцес, хронична пневмония), използват се за подобряване на храносмилането при недостатъчна секреторна и двигателна активност на стомаха и червата, метеоризъм, жлъчнокаменна болест и холецистит.

6. За възстановяване на организма

Благодарение на включената в състава на хвойновия елексир гроздова захар, той е богат на калий и магнезий. Тези микроелементи участват в клетъчното дишане, контролират водно-солевия обмен, активират образуването на нови клетки, т.е. процесите на регенерация.

Гроздовата захар (глюкоза) поради участието си в различни метаболитни процеси има разнообразно въздействие върху организма: засилва окислително-възстановителните процеси в организма, подобрява антитоксичната функция на черния дроб, има детоксикиращо, метаболитно действие и е източник на ценни лесноусвоими хранителни вещества. По време на метаболизма на глюкозата в тъканите се освобождава значително количество енергия, което е необходимо за жизнената дейност на тялото.

7. При физическо натоварване

Сиропът от хвойна стимулира обмяната на веществата, подпомага изхвърлянето на токсините от организма, повишава жизнеността и работоспособността. Затова се препоръчва особено за хора, които водят активен начин на живот. Има добър ефект върху умствената дейност, укрепва нервната система, възстановява силата, допринася за загуба на тегло, нормализиране на водния баланс, пречистване на кръвта и подобряване на нейната циркулация.

8. Полезен за сърцето

Вероятно отчасти и поради своите антиоксидантни качества, плодовете от хвойна могат да помогнат за подобряване на сърдечната функция. Установено е, че етеричното масло от плодове на хвойна намалява високото кръвно налягане при проучвания върху животни, свързани с антиоксидантите, които съдържа. Подобно проучване посочва, че функцията на плодовете от хвойна като естествен диуретик също допринася за неговата активност за понижаване на кръвното налягане.

9. При пикочно-полови инфекции

Сиропът се препоръчва и за лечение на пикочно-полови инфекции (цистит, простатит, аднексит), тъй като има противовъзпалително и леко диуретично действие и за разлика от много диуретици не извежда калия от организма. И това е много важно, тъй като калият е отговорен за предаването на импулси от периферните нервни влакна към централната нервна система. Недостигът му (един от признаците е спазъм на мускулите на прасеца) може да причини сърдечна недостатъчност.

10. Може да има антидиабетни свойства

Плодовете от хвойна се използват в практиките на традиционната медицина за лечение на диабет и последните проучвания потвърждават, че те могат да имат антидиабетни свойства.

Проучване при плъхове с диабет установи, че добавянето на екстракт от плодове от хвойна значително намалява кръвната захар и повишава предпазващия сърцето HDL (добър) холестерол.

Екстракт от хвойна не се препоръчва да се използва по време на бременност, кърмене, бъбречни заболявания, диабет.

Оставете коментар