Всичко, което трябва да знаете за колагена

Всичко, което трябва да знаете за колагена
от януари 07, 2024 0 Коментар

Всичко, което трябва да знаете за колагена

Всеки е чувал за колагена, но надали подозирате колко важен е той. Това е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и основният компонент на съединителната тъкан –  скелето на костите, сухожилията, връзките, хрущялите и кожата върху които е изградено тялото. Разбира се, колагенът се съдържа в кожата, но също така е и в мускулите, кръвоносните съдове, очните ябълки, червата, междупрешленните дискове и дори….зъбите.

Колагенът също е важен и за възстановяването на рани, за способността на тялото да генерира нова кожа.

С други думи, тялото ви се нуждае от колаген! То знае как да го произвежда, но с възрастта производството намалява с около един процент на година, започвайки от средата на тридесетте. Въпреки че мъжете по природа имат повече колаген в кожата си, жените могат да загубят до 30% от производството му през първите пет години след менопаузата. Това е една от причините да се препоръчва допълнителен естроген за жени след менопауза.

Последствията от загубата на колаген са по-слаби коса и нокти, по-малко гъвкави сухожилия и връзки, свиване и отслабване на мускулите, стомашно-чревни проблеми, причинени от изтъняване на лигавицата в храносмилателния тракт.

Всичко това обяснява защо има толкова голям интерес към колагеновите кремове и добавки – съвсем естественото желание да заменим това, което нашите здрави, млади тела са загубили.

Но тук възниква въпросът – Имат ли ефект пероралните добавки с колаген или продуктите с локално нанасяне?

Мненията са много противоречиви. Има проучвания, които показват подобрение в състоянието на кожата в резултат на орални колагенови добавки, които обикновено се извличат от животински протеини. От друга страна стомашната киселина разгражда колагеновите протеини, приети през устата, преди те да достигнат до кожата, ставите или други части на тялото. Наред с това молекулите на колагена са твърде големи, за да бъдат абсорбирани в кръвта. Някои производители на добавки твърдят, че „свиват“ размера на молекулите на колагена, така че те да могат да се абсорбират по-лесно. Дори ако колагенът оцелее при храносмилането, няма начин да го насочите там, където искате да отиде.

За щастие има и друга опция за увеличаване или възстановяване на изгубения колаген. Като дадете на тялото си съставките, за да произвежда собствен такъв!

Тялото произвежда колаген чрез комбиниране на аминокиселини, намиращи се в храни, богати на протеини, като говеждо, пилешко, риба, боб, яйца и млечни продукти. Процесът също така изисква сяра, витамин С, цинк и мед и се поддържа от естроген при жените. Гликозаминогликаните (GAGs) и хиалуроновата киселина също са важни за изграждането на дермата, наред с лецитина и глутатиона.

И ако всичко ви звучи сложно, ето няколко напълно естествени начини да стимулирате производството на колаген.

  1. Ти си това, което ядеш

Диетата е много важна част от промените, които трябва да направите, за да стимулирате производството на колаген. Включете хранителни вещества, които са богати на антиоксиданти, които са противовъзпалителни средства и изграждатколаген. Те подпомагат процеса на клетъчно обновяване и помагат на клетките да задържат повече вода. Сред най-добрите източници са

  • Богати на протеини храни като пилешко, телешко, риба, боб, яйца и млечни продукти
  • Боровинки, малини и ягоди
  • Източници на сяра като броколи, зеле, спанак и брюкселско зеле
  • Лецитин от яйца, карфиол, портокали, фъстъци и домати
  • Източници на витамин А като моркови и манго
  • Източници на витамин С
  • Източници на В-каротин като моркови, тиква, зеле и сладки картофи
  • Източници на витамин Е като бадеми, пшеничен зародиш и тъмни листни зеленчуци
  • Омега-3, -6 и -9, намиращи се в ленено семе, конопено семе, студеноводна риба, орехи

 

  1. Омега 3 –златна добавка в капсули

Омега-3 мастните киселини са основни хранителни вещества, изобилстващи в мазната риба (напр. сьомга и скумрия), морски дарове, орехи, лен, коноп и семена от чиа. Те са рекламирани заради полезните си свойства, особено тези, свързани със здравето на сърцето. Що се отнася за здравето на кожата, изследванията и доказателствата за положителните й ефекти показват обещаващи резултати. 

Последните изследвания показват, че те могат също така да помогнат при различни кожни проблеми, когато се абсорбират чрез храна или добавки.

Тъй като е трудно да си набавяме Омега 3 чрез храната, е препоръчително да ги включим под формата на добавка, която трябва да приемате целогодишно и носи куп ползи за цялостното здраве.

Омега-3 мазнините помагат за намаляване на възпалението, действат като защита от UV лъчи, намалява бръчките и хиперпигментацията. Наред с това те помагат за намаляване на признаците на стареене, подобрява вида на сухата и сърбяща кожа, редуцира възпалителните процеси, подпомага зарастването на кожни рани.

Когато избирате добавка омега 3, търсете такава с висока биоусвояемост, от доказан производител и със сертификат за качество.

  1. Витамин С

Витамин С е най-добрият приятел на колагена и помага на тялото да го синтезира. Витамин С действай като кофактор в хидроксилирането на аминокиселините пролин и лизин. Той също така помага за образуването на еластин, протеин, който придава на кожата еластичност. Когато нямаме достатъчно еластин, кожата е склонна към сухота, губи еластичността си, бръчките се появяват много по-бързо.

Тъй като витамин С е от съществено значение и за заздравяването на рани, и за насърчаване на усвояването на желязото от храните, редовната му консумация е необходима за поддържане на нашето ежедневно здраве и благополучие.

Без достатъчно количество витамин С, клетките в тялото не са в състояние да произвеждат достатъчно колаген за нормалното ежедневно функциониране. Когато добавките с колаген се правят с витамин С като основна съставка, тялото се подпомага в усвояването на колаген, отключвайки повече от неговите ползи за здравето, отколкото ако не се консумира заедно с витамин С.

 

  1. Куркума за повече колаген

Както вече казахме, някои от основните хранителни източници на колаген включват храни с много високо съдържание на протеини, като говеждо, пилешко, риба и черупки от яйца. Колагенът може да се намери и под формата на добавка, като колагенови протеинови прахове, или да получен по естествен път от консумация на истински костен бульон. Заедно с това може да включите и куркума, която подпомага нормалното състояние на ставите и ставния хрущял, кожата и съединителната тъкан.

Куркумата има способността да намалява възпалението в цялото тяло. За да се възползвате от всички ползи на куркумата, се препоръчва да я приемате под формата на хранителна добавка. При готвене куркумата съдържа само около 3 процента абсорбируем куркумин в прахообразната форма, докато  под формата на добавка – може да си набавите до 95 процента куркуминоиди.

Когато купувате качествена добавка с куркума, търсете такава, съдържащ черен пипер. Само комбинацията на куркума и черен пипер отключва пълния потенциал на подправката, тъй като черният пипер помага на хранителните вещества на подправката да станат по-биодостъпни.

Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН е комбинация с екстракт от черен пипер и маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, асимилацията на куркума се поддържа от Gelpell технология (микрокапсули).

Добавката спомага за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, мощен антиоксидант е, има силно противовъзпалително и противоалергично средство. Забавя процеса на стареене, предотвратява развитието на сенилна деменция и болестта на Алцхаймер.

 

Какво ще кажете за локално лечение с колаген?

Качествената козметика е ключова за здравето на кожата и за снабдяването й с достатъчно количество колаген. Кремовете, формулирани да помагат за защитата на колагена, често съдържат хиалуронова киселина, която е водолюбив гликозаминогликан (GAG), който може да привлича и задържа до хиляда пъти теглото си във вода. Поддържането на клетките хидратирани е от съществено значение за правилното им функциониране – включително производството на колаген – и също така поддържа клетките на кожата плътни, влажни и гъвкави. В допълнение към поглъщането на GAG и хиалуронова киселина в диетата или чрез добавки, не е зле да ги прилагате локално.

Кремовете, които насърчават производството на колаген, често включват ретинол, който е основната съставка за грижа за кожата, за която се смята, че помага за насърчаване на производството на колаген. Действа на същия принцип като ексфолирането или микродермабразиото: нежното дразнене на кожата засилва нейните способности за производство на колаген.

Наред с всички гореизброено, за здравето на кожата, косата, костите има три ключови фактора, които е добре да прилагате.

Пийте много вода
Управлявайте стреса
Спете достатъчно

Оставете коментар