Етерични масла, йога и медитация

Етерични масла, йога и медитация
от април 11, 2024 0 Коментар

Етерични масла, йога и медитация

Етеричните масла са познати от хиляди години с техните терапевтични ползи. И дори преди да не се е наричало ароматерапия, етеричните маслата, извлечени от дървесина, корени, листа и смоли, са използвани заради техните успокояващи ползи върху тялото и емоциите по почти същия начин, както го правим днес. Често днес фокусът е повече върху физическата полза, която маслата осигуряват, докато в миналото е имало много повече осъзнаване на духовните ползи.

Затова не е изненадващо, че през последните години етеричните масла стават все по-популярни в практиките по йога и медитация като естествен начин за подобряването им, за облекчаване на стреса и безпокойството и насърчаване на релаксацията.

В древните йога текстове това се споменава като гандха – санскрит за аромат и използването на аромат за медитация и духовна практика.

Комбиниране на ароматерапия с йога и медитация

Няма съмнение колко силни са ползите и ефекта от вплитането на аромати в различните практики на йога, движение, медитация и почивка. Добавянето на силата на финия аромат към вашата практика позволява да се свържете дълбоко със сетивата си, докато терапевтичните свойства на етеричните масла добавят допълнителна възможност за поддържане на благополучие и концентрация за практиката.

Когато избирате етерични масла и ароматерапевтични смеси, които да използвате, помислете дали искате да заземите, успокоите, повдигнете или балансирате енергията си, както и стила на практика, който ви хареса.

Кое масло да изберете и използвате е въпрос на собствена интуиция и знание – онзи момент, в който се ангажирате с маслото и правите дълбок вътрешен обмен между вас и аромата.

Защо да включите етерични масла в практики по йога и медитация?

1. Насърчават релаксацията и намалява стреса

Едно от най-значимите предимства на използването на етерични масла в йога и медитация е способността им да насърчават релаксацията и да намаляват стреса. Доказано е , че етерични масла като лавандула, нероли и бергамот имат успокояващи свойства, които могат да помогнат за намаляване на чувството на тревожност и стрес. Когато се използват заедно с йога и медитация, тези масла могат да помогнат за създаването на по-дълбоко усещане за релаксация и да подобрят цялостното изживяване.

2. Подобряват фокуса и концентрацията

Етеричните масла могат да помогнат за подобряване на фокуса и концентрацията по време на йога и медитативни практики. Доказано е, че масла като мента и розмарин имат стимулиращи свойства , които могат да помогнат за повишаване на бдителността и умствената яснота, за повишаване на фокуса.

 

 

3. Подобряват настроението и емоционалното благополучие

Етеричните масла също могат да помогнат за подобряване на настроението и емоционалното благополучие. Доказано е, че масла като портокал и иланг-иланг имат свойства за подобряване на настроението, които могат да помогнат за облекчаване на чувството на тъга, тревожност и депресия. Когато се използват в комбинация с йога и медитация, тези масла могат да помогнат за създаването на по-положително и ободряващо изживяване.

 

4. Поддържат здравето на дихателните пътища

Много етерични масла имат респираторни ползи и могат да помогнат за поддържане на здравето на дихателните пътища. Доказано е, че масла като евкалипт, мента и чаено дърво имат свойства, които могат да помогнат за изчистване на дихателните пътища и да поддържат здравословно дишане. Когато се използват в йога и медитация, тези масла могат да помогнат за подобряване на дишането и да създадат по-дълбоко и подмладяващо изживяване.

5. Подобряват физическите ползи от йога

Етеричните масла също могат да помогнат за подобряване на физическите ползи от йога. Доказано е, че масла като тамян и джинджифил имат противовъзпалителни свойства , които могат да помогнат за намаляване на мускулната болка и възпаление.

Как да използвате етерични масла в йога и медитация

Сега, след като проучихме ползите от използването на етерични масла в йога и медитация, нека да разгледаме как да ги използваме ефективно.

1. Дифузирането е един от най-лесните и ефективни начини за използването им в практиките на йога и медитация. Просто добавете няколко капки от любимото си етерично масло към дифузер и оставете аромата да изпълни стаята. Това може да помогне за създаването на успокояваща и релаксираща атмосфера, да подобри фокуса и концентрацията, да подобри настроението и емоционалното благополучие.

2. Друг начин за използване на етерични масла в йога и медитация е да ги прилагате локално. Разредете любимото си етерично масло с носещо масло като кокосово масло или масло от жожоба и го нанесете върху кожата си преди или след йога или медитативна практика. Това може да помогне за подобряване на физическите ползи от практиката и да насърчи релаксацията и намаляването на стреса.

3. Етеричните масла могат да се използват и по време на пранаяма или дихателни упражнения. Добавете няколко капки от любимото си етерично масло към салфетка, памучна топка или ароматерапевтичен инхалатор за нос и го дръжте близо до носа си, докато практикувате дихателните си упражнения. Това може да помогне за подобряване на дишането и да създаде по-дълбоко и подмладяващо изживяване.

4. Савасана или последната поза за релаксация е съществена част от всяка йога практика. Използването на етерични масла по време на савасана може да помогне за задълбочаване на релаксацията и да насърчи намаляването на стреса. Просто добавете няколко капки от любимото си етерично масло към салфетка или памучна топка и я поставете близо до главата си.

Ето няколко препоръки, с които да започнете.

За ин и възстановителна йога

Ин и възстановителната йога често се използват за отпускане на напрежението, подобряване на съня и лечение на тялото, така че е добре да използвате етерични масла, които са заземяващи, успокояващи и релаксиращи.

Етеричното масло от тамян има дълбока духовна история и е лесно да разберете защо, след като сте използвали това масло – то има удивителната способност да успокоява и задълбочава дъха. Маслото от лавандула е известно със своята успокояваща и релаксираща природа, а иланг-иланг и пачули са красиви ботанически масла, които помагат за успокояване на заетия ум. 

Можете да създадете своя собствена смес от масла, като използвате 5 мл базово масло  от жожоба и 2 капки от всяко от тези масла или ако търсите готови смеси, опитайте Смес от Eтерични Mасла "Дълъг живот" LONG LIFE - композиция от 100% натурални етерични масла с изразени антиоксидантни свойства, която насочва организма и душата към дълъг и пълноценен живот или Смес от Етерични Масла "Изпълнен със Сила" I AM STRONG, разработена за повишаване на умствената и физическата активност, и за придаване на увереност в собствените сили.

Започнете практиката си, като масажирате малко от избраната от вас смес върху долната част на краката си и отново преди савасана.

Виняса йога и ароматерапията се балансират чудесно, особено когато използвате по-енергизиращи етерични масла. Йога енергизира тялото по естествен начин, така че когато използвате етерични масла като лимонова трева, мента, и розмарин, това може допълнително да ободри и съживи тялото и ума ви.

Можете да добавите по 2 капки от всяко отделно масло или да опитате комбинация от масло-носител и да втриете малко от тази смес в задната част на врата си и в областта на сърцето, преди да практикувате.

Ако търсите готова смесен, опитайте Смес от Етерични Масла "Винаги бодър" GET UP - композиция от 100% натурални етерични масла с ободряващо и тонизиращо действие

 

За медитация и Савасана

Етеричното масло от тамян е фантастично за медитация и е известно, че е предпочитаното масло в тибетската медитация. Когато използвате това етерично масло, можете наистина да усетите ползите от неговия силен, вкоренен и земен аромат.

Когато практикувате медитация или савасана, това може да бъде красив ритуал за почистване на пространството около вас, за да подпомогнете създаване на спокойно пространство.

Можете да използвате масла от градински чай/ салвия, розмарин, сребърна ела като естествени почистващи препарати и да добавите цитрусови масла, за да придадете свеж и щастлив аромат. Играйте със създаването на собствена смес, добавете към дифузер. Например маслата от тамян и сандалово дърво са сред най-предпочитаните за използване в този момент за допълнителна подкрепа на стабилизиращата, заземяваща и успокояваща енергия.

Медитацията насърчава доброто здраве, намалява въздействието на стреса върху тялото ви и ви помага да имате спокоен сън, да бъдете по-продуктивни, да подобрите кръвообращението и имунната си система. А чистите и натурални етерични масла са допълнението, което прави всяка практика по-дълбока и ефективна.

Бонус – за още по-силен резултат може да добавете един или повече от тези аромати за медитация към вашия спрей за постелка за йога.

Оставете коментар