Какво прави алкохолът с тялото ви?

Какво прави алкохолът с тялото ви?
от юли 04, 2024 0 Коментар

Какво прави алкохолът с тялото ви?

Happy Hours с колеги. Изпепеляващ горещ ден на плажа. Концерти и дългоочаквани летни фестивали. Не сте сами, ако асоциирате някоя от тези дейности с мисълта за леденостудена бира и/или любимия ви коктейл. Всъщност е повече от вероятно алкохолните напитки да ви съпътстват на всяко от тези места и в много подобни сценарии.

Не е тайна, че алкохолът е част от културата на хората от векове. Често той се свързва с развлечение и има значим социален компонент, помага за отпускане, за празнуване на специални моменти и събития. Въпреки това, дори да звучи безобиден и забавен, той може да окаже сериозно влияние върху тялото, дори много по-силно, отколкото си мислим.

Като започнем от празните калории, причина за наддаване на тегло, до здравословни и дори психически проблеми. И не забравяйте за махмурлука, разбира се. И тук не говорим само за прекомерната консумация. Дори умерената употреба на алкохол променя начина, по който функционира тялото ни.

Истината е, че предвид начина, по който алкохолът се метаболизира и използва от тялото, няма да е пресилено, ако се каже, че дори умереното и социално пиене засяга здравето ни до известна степен.

Нека да видим как.

Алкохол и функцията на черния дроб

Черният дроб детоксикира и премахва алкохола от кръвта чрез процес, известен като окисление. Когато той завърши този процес, алкохолът се превръща във вода и въглероден диоксид.

Но прекомерното пиене натоварва изключително много черния дроб, който е отговорен за метаболизирането на алкохола и черният дроб не е в състояние да се справи с процеса на детоксикация. Това води до натрупване на токсини и развитие на чернодробна цироза с течение на времето.

Добрата новина е, че има природн средства, с които може да подпомогнете функцията на черния дроб. Такъв е Бял Трън Силимарин - ЛЕБЕРШУЦ Ултра на Вивасан. Все повече лекари препоръчват бял трън за защита на чернодробните клетки от токсини, от нарушения на въглехидратната обмяна, хипергликемия, при физическа и психическа зависимост от алкохол и наркотици, химиотерапия, професионални интоксикации, при възпаления на черния дроб и други.

Белият трън (силимарин) е използвани още древността при профилактика на чернодробни заболявания, както и за профилактика от прекомерна употреба на алкохол; стеатоза (затлъстял или омазнен черен дроб), хронични интоксикации, диабет и други.

Метаболизъм

Всеки знае за така нареченото „бирено коремче“. Много хора го свързват с пиенето на твърде много бира, но в действителност няма доказателства, че пиенето на бира (или вашите алкохолни напитки по избор) действително допринася за коремните мазнини .

За сметка на това има много изследвания, които подкрепят идеята, че алкохолът наистина води до наддаване на тегло като цяло. Дори за хора, които не пият много.

Консумацията на алкохол пречи на тялото да извършва нормалните си процеси като обработка на въглехидрати и мазнини. Това се дължи на факта, че при при изпиването на едно питие, тялото прави метаболизирането на алкохола приоритет - пред обработката на нещо друго.

Това позволява на излишните калории от храните, които човек да се натрупват в тялото и това води до наддаване на тегло.

Ето защо експертите съветват приемът на Артишок Цинарин – течна хранителна добавка, която въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система, допринася за нормалната функция на черния дроб, жлъчката и храносмилателната система.

Екстрактът от Артишок съдържа активното вещество биофлавоноид цинарин - мощен антиоксидант, мощен хепатопротектор, който стимулира извеждането от организма на соли на тежки метали, шлаки и излишни течности. Само по 2 супени лъжици, 3 пъти дневно, след хранене, спомага за образуване на жлъчка, преработка на мазнини, очистване на черния дроб, намалява токсичното действие на алкохола върху черния дроб, подобрява храносмилането, нормализира чревните функции, извежда шлаки и соли от организма, намалява телесното тегло.

Алтернатива на него е Артишок с холин, листа от артишок и екстракт от бял трън. Наред с добре балансирана комбинация от артишок и бял трън, съдържащият се тук холин допринася за поддържането на нормалната функция на черния дроб, както и за нормалния метаболизъм на мазнините. Редица изследвания показват, че холинът може да подобри паметта, познавателните способности и да намали риска от исхемичен инсулт. Екстрактът от артишок може да подобри функционирането на жлъчния мехур и черния дроб. Екстрактът от бял трън има благоприятен ефект върху черния дроб; имат антиоксидантен и подмладяващ ефект върху кожните клетки.

Здраве на червата

Вашият чревен микробиом е огнище на бактерии, които помагат за поддържане здравето на храносмилателната система. Трилионите микроби в дебелото и тънкото черво са от решаващо значение за правилното храносмилане, помагат за предотвратяване на възпалението и поддържат здравословен метаболизъм. Консумацията на твърде много алкохол може да наруши баланса на добрите и лошите бактерии в червата ви.

Изпиването на чаша вино с вечеря или бира на парти тук и там няма да разруши червата ви. Но дори малки количества ежедневна консумация и продължителна и тежка употреба на алкохол могат да доведат до значителни проблеми за вашата храносмилателна система.

Здраве на сърцето

Доказано е, че твърде много алкохол е вредно за сърцето. Алкохолът може да причини повишена сърдечна честота, проблеми с кръвното налягане, нарушение на сърдечния ритъм , отслабване на сърцето (кардиомиопатия).

Предупрежденията на Световната сърдечна федерация са, че никое количество алкохол не е безопасно за сърцето.

Нашият съвет: Взимайте превантивно VIVA P.Y.H. - продукт от ново поколение, иновативно, единствено в света производство на Микрокапсули с водноразтворим концентрат от домати, за здраво сърце и съдове. 

 

Панкреас

Панкреасът помага на тялото да смила храната и да управлява кръвната захар. Консумацията на алкохол обаче затруднява начина, по който той работи. И както панкреатитът може да бъде краткотрайно (остро) състояние, което изчезва за няколко дни, продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до хроничен тежък панкреатит.

Влияе на мозъка

Сутрин след нощ на прекомерно пиене, човек има усещане за затруднена концентрация, бавни рефлекси и чувствителност към ярка светлина и силни звуци. С една дума – махмурлук. Дългосрочната употреба на алкохол може да причини увреждане на нервите и необратими форми на деменция, предупреждават експерти.

Душевно здраве

Алкохолът се счита за депресант, което означава, че забавя централната нервна система на тялото ви. Това може да доведе до редица ефекти върху тялото ви, както краткосрочни, така и дългосрочни. Краткосрочните ефекти са тези, които настъпват веднага след консумация на алкохол. Алкохолната напитка остава във вашата система за около час, докато тялото я метаболизира. Това обаче може да се различава от човек на човек. Дългосрочните ефекти са тези, които се развиват с течение на времето и при редовна консумация на алкохол. Препиването засяга хипокампуса или областта на мозъка, създаваща памет, и може да доведе до временни пропуски в паметта или дори пълно прекъсване на паметта, докато човек е в нетрезво състояние. Това се случва, когато човек пие достатъчно алкохол, че спомените са блокирани частично или напълно от съхраняване в мозъка му, което често прави трудно или невъзможно по-късно да си спомни нещо, което се случва около него или какво е правил лично, докато е пиел. Консумацията на алкохол обикновено достига до точката, в която се счита за препиване, когато мъжът изпие пет или повече напитки, а жената изпие четири или повече напитки в рамките на два часа. Въпреки това, поносимостта към алкохол се различава значително от човек на човек, което означава, че някои хора ще изпитат тези ефекти или по-лошо, само с няколко напитки в организма си.

Алкохолът може да изглежда като безобидно вещество, но може да има значително въздействие върху тялото. От краткосрочни ефекти, като нарушена координация и промени в настроението, до дългосрочни ефекти, като увреждане на черния дроб и повишен риск от рак, всеки трябва да е наясно и да има предвид потенциалната вреда, която може да причини. Като пиете умерено и предприемате стъпки за намаляване на въздействието му, можете да се наслаждавате на алкохола отговорно и да минимизирате отрицателните му ефекти върху вашето здраве.

 

Оставете коментар