7 начина за облекчаване на симптомите на простатит

7 начина за облекчаване на симптомите на простатит
от юли 16, 2024 0 Коментар

7 начина за облекчаване на симптомите на простатит

Близо 90 процента от мъжете изпитват някакъв проблем с простатата си до 70-годишна възраст. И един от тези проблеми е простатитът. Това е често срещано състояние, което включва възпаление или инфекция на простатната жлеза. Симптомите на простатит засягат 35 до 50 процента от мъжете през живота им. За разлика от увеличената простата и рака на простатата, които обикновено засягат по-възрастните мъже, простатитът засяга мъже от всички възрасти, особено тези между 20 и 40 години.

Експертите разграничават четири категории простатит - остър бактериален простатит, хроничен бактериален простатит, хроничен простатит/синдром на хронична болка в таза и асимптоматичен възпалителен простатит.  

Тежестта на симптомите варира, но сред най-честите са болезнено уриниране, болка в областта на таза, слабините и долната част на гърба, грипоподобни симптоми, проблеми по време на полов акт, като болезнена еякулация и еректилна дисфункция.

В зависимост от сериозността и тежестта на симптомите лечението може да включва от болкоуспокояващи, през антибиотици и алфа блокери. Лекарствата, които отпускат мускулите на простатата и пикочния мехур, също се използват за подобряване или намаляване на симптомите.  Но наред с тях има и естествени методи за облекчаване на симптомите на простатит.

Ето няколко такива:

1. Вземете кверцетин

Кверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението и болката, свързани с небактериален простатит. Изследванията показват, че кверцетинът може да бъде полезен за мъже със симптоми на пикочния мехур или простатата, както и и болка или спазми в тазовото дъно.

В едно проучване 500 милиграма кверцетин са прилагани два пъти на ден в продължение на четири седмици. Пациентите с хроничен простатит показват значително подобрение и намалено възпаление в сравнение с плацебо групата.

2. Опитайте пчелен прашец

Проучвания показват, че поради своите противовъзпалителни, аналгетични и антиандрогенни ефекти пчелният прашец може да бъде ефективен при състояния на простатит. Ефикасността на пчелния прашец е сравнена с противовъзпалителни лекарства като напроксен и индометацин.

Най-лесният начин за приемане на пчелен прашец е да го смесите с храни, като извара, кисело мляко, сокове или смутита. За да намалите възпалението и да подобрите здравето на простатата, може да приемате 1 чаена лъжичка смлян прашец три пъти на ден.

3. Вземете Сао палмето

Едно от най-известните предимства на палмето е способността му да подобрява здравето на простатата и уринарната дисфункция по естествен начин. Според изследването палмето може да се свърже с рецепторите в долните пикочни пътища, като по този начин подобрява уринарните симптоми на простатит като свръхактивен пикочен мехур и симптоми на ДПХ. Проучванията показват, че няма известни лекарствени взаимодействия и не предизвиква неблагоприятни странични ефекти.

Сабал Форте на Vivasan е хранителна добавка, която се отличава с изключително качество и висока ефективност. Добавката съдържа маслен екстракт от плодовете на палмата Сабал. Приемът й инхибира 5-алфа- редуктазата и други ензими които ускоряват метаболизма на тестостерона, имащ съществена роля за развитие на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза. Има антиандрогенно и антипролиферативно въздействие. Биологично активните компоненти на фитостерола премахват отока и възпалението на простатната жлеза, съпътстващи хиперплазията. Приемът на Сабал Форте не предизвиква изменение на хормоналния баланс в кръвта и не влияе на хипоталамо-хипофизарната система.

 

4. Избягвайте възпалителни храни

За да облекчите симптомите на простатит, избягвайте провокиращи и възпалителни храни като рафинирани въглехидрати, глутен, захар и изкуствени подсладители, пикантни храни, кисели храни, алкохол и кофеин. Тези както и храни, които причиняват алергични реакции, водят до възпаление в тялото и могат да допринесат за болка в областта на таза и долната част на корема.

Елиминационната диета включва премахване на обичайните алергени от вашата диета, включително глутен, млечни продукти, соя, рафинирани захари, фъстъци, царевица, алкохол, яйца и пакетирани или преработени храни. Ако избягвате тези храни около месец – месец и половина, симптомите може да започнат да изчезват. Започнете постепенно да прибавяте групи храни отново и обърнете внимание на това как тялото ви реагира - това ще ви помогне да определите коя конкретна храна причинява проблема, съветва американският лекар и нутриционист д-р Джош Акс.

5. Следвайте балансирана диета

Следването на балансирана диета е един от крайъгълните камъни в лечението на простатит. Това означава да консумирате цели и естествени храни, които помагат за намаляване на възпалението, лекуват червата ви и засилват имунната ви система. Включвайте всеки ден зеленчуци, особено листни и кръстоцветни, плодове, особено горски, храни с високо съдържание на фибри като боб, бобови растения, тиква, горски плодове, круши, ядки и семена. Заедно с това не забравяйте и протеина, богати на омега-3 храни(риба, ядки, семена), здравословни мазнини , като авокадо, кокосово масло, зехтин, храни с високо съдържание на цинк и пробиотични храни.

Ако не успявате да си набавите достатъчно Омега, взимайте добавка, като ОМЕГА 3 Форте с Крил. Само част от ползите, които може да усетите при консумацията на швейцарската добавка са подобряване на сърдечната дейност, здравословни нива на холестерол и триглицериди, подобряване на кръвообращението, превенция на риска от инфаркт и инсулт, подобряване на мозъчната дейност, паметта и концентрацията, засилва имунитета, неутрализира негативното влияние на външните фактори и стрес и други.

Също така е важно да работите върху намаляването на стреса и да спите достатъчно всяка нощ - поне седем часа, тъй като това са рискови фактори за простатит.

6. Опитайте терапия с биофийдбек и тренировка на тазовото дъно

Терапията с биофийдбек е вид обучение, което учи пациентите да контролират неволните физиологични процеси, като ви помага да отпуснете мускулите си и да намалите болката.

Изследване, проведено в Медицинския център на университета Хакенсак в Ню Джърси, показва, че тренирането на мускулите на тазовото дъно може да помогне за подобряване на различни клинични обстоятелства, засягащи мъжете, включително болка в таза , уринарна инконтиненция, свръхактивен пикочен мехур, дрибъл след уриниране, еректилна дисфункция и проблеми с еякулацията.  

7. Използвайте етерични масла

Етеричните масла са се доказали като средство, което може да помогне за облекчаването на множество състояния, а простатитът не прави изключение. Експертите по ароматерапия препоръчват няколко етерични масла, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите – тамян, сандалово дърво, фенел.

Етеричното масло от фенхел поддържа функциите на много от вътрешните органи, включително черния дроб, бъбреците и далака. Маслото от семена на копър може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата, както и да помогне на пикочната система да функционира правилно, като помага за предотвратяване и лечение на пикочни камъни и инфекции на пикочните пътища.

Етеричното масло от тамян помага за намаляване на болката и възпалението, два основни проблема, свързани както с бактериалния, така и с небактериалния простатит. Това успокояващо масло спомага за насърчаване на клетъчното здраве и имунитета и е доказано, че е полезно при предотвратяването и борбата с рака на простатата. Той също така помага за облекчаване на състояния, свързани със стреса, укрепва ума, успокоява респираторните състояния и възстановява кожни проблеми.

Сандалово дърво има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено по отношение на простатата. Изследванията показват, че α-санталолът, основен компонент на маслото от сандалово дърво, инхибира растежа на човешки ракови клетки на простатата.

Чаеното дърво има силно противовъзпалително и антибактериално действие, поради което се препоръчва при простатит. Специално чаеното дърво на Вивасан е комбинация от 100% натурални етерични масла от чаено дърво, канука и манука и е истински натурален антибиотик от природата. Ефикасно е при кожни проблеми, възпаления на половата система, простутдни, бактериални и вирусни инфекции.

Мащерката е още една билка с чудесни свойства. За да се възползвате от нейните качества в случаи на простатит, препоръчваме крем Мащерка. Той е профилактично средство, произведено по древна швейцарска рецепта, на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя. Има ефективно и бързо въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет, болка, възпаления на пикочо-половата система, както и за подхранване и регенериране на кожата.

 

Правилният план за лечение на простатит зависи от причината за състоянието. В много случаи прилагането на няколко форми на терапия наведнъж е най-ефективно. Разбира се, консултирайте се и с вашия лекар, за да изберете най-добрия за вас метод.

 

Оставете коментар