Най-добрите добавки за здрави кости и стави

Най-добрите добавки за здрави кости и стави
от ноември 18, 2021 0 Коментар

Най-добрите добавки за здрави кости и стави

Човешкото тяло е създадено да се движи. Всеки ден ние извършваме хиляди движения и натоварваме всеки мускул, всяка става – съзнателно или не. Но знаете ли, че костната система на човек се развива само до 25-30 годишна възраст, което означава, че след това трябва да започнем да полагаме по-големи грижи за нея?

Причината е, че с течение на времето плътността на хрущяла намалява, вследствие на различни фактори – травма, наднормено тегло, нездравословно хранене, заседнал начин на живот.

Понякога липсата на определени хранителни вещества води до хронични болки в ставите, в коленете, ръцете, лактите, раменете... И ако при подобен проблем първата мисъл е да посегнем към болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен, те не винаги са дългосрочно решение.

Ето защо на помощ тук идват хранителните добавки, създадени с цел а да поддържат здравето на ставите.  При наличието на толкова много добавки на пазара обаче, как да изберем най – подходящата за нас?

Ето кои са най-добрите добавки за здрави стави.

1. Глюкозамин

Глюкозаминът е естествен компонент на хрущяла, вещество, което не позволява на костите да се трият една в друга и да причиняват болка и възпаление. Може също да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла, което да се случва при артрит.

Има два вида глюкозамин, намиращ се в добавките: глюкозамин хидрохлорид и глюкозамин сулфат.

Според проучване продуктите, съдържащи глюкозамин сулфат помагат при болки в ставите, причинени от остеоартрит. Когато се приема за дълъг период от време, глюкозамин сулфатът може също да помогне за забавяне на прогресията на остеоартрит.

 

2. Хондроитин

Подобно на глюкозамина, хондроитинът е градивен елемент на хрущяла и може също да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла от остеоартрит.

Много клинични проучвания са установили, че хондроитинът може да намали болката в ставите и сковаността при хора с остеоартрит. Хондроитин сулфатът може също да забави прогресията на остеоартрит, когато се приема дългосрочно.

И тъй като, както глюкозаминът, така и хондроитинът са жизнено важни за здравето на ставните хрущяли, комбинацията им е доказано, че помага при напредване на възрастта, когато човешкия организъм произвежда все по – малко и по – малко ставен хрущял. Поради намаляващото количество на хранителни вещества, е добре да приемате качествена хранителна добавка, каквато е Глюкохон форте. Хранителна добавка съдържа добре балансирана комбинация от d-глюкозамин сулфат дикалиев хлорид от хрущял на акула,   хондроитин сулфат от хитиновата обвивка на скариди и други ракообразни (Crustacean). Активните вещества са получени по сложен многостепенен процес на разтваряне, екстракция и отделяне.

Благодарение на уникалния си състав, Глюкохон Форте допринася за поддържане на нормалната работа на ставните хрущяли .

3. Метилсулфонилметан

Метилсулфонилметанът (MSM) е друга често срещана добавка за ставите, която често си пробива път в смеси за здравето на ставите, съдържащи хондроитин или глюкозамин.

MSM може да помогне за подобряване на различни проблема в тялото, включително възпаление, болки в ставите и оксидативен стрес.

 

4. Куркума

Много изследователи са проучвали куркумата и нейното съединение куркумин. Смята се, че куркуминът има силен противовъзпалителен ефект, който може да помогне за намаляване болката в ставите. Куркумата е добре да се комбинира с черен пипер, който може да помогне на тялото да абсорбира и използва ефективно куркуминът.

5. Босвелия

Босвелия, или тамян, е друга естествена добавка, която може да бъде полезна за поддържане на здрави стави. Подобно на куркумата, тамянът също има противовъзпалителен ефект в организма и може да помогне за намаляване на болката. Двете съставки са особено ефективни за управление на болка, свързана с остеоартрит.

6. Тамариндово семе

Семената на тамаринда могат да бъдат друга естествена алтернатива на традиционните добавки за стави. Семената съдържат редица антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и могат да поддържат ставите. Екстрактът от семена на тамаринд помага за защита на хрущяла и костите чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес, като същевременно

7. Рибено масло

Рибеното масло съдържа омега-3 мастните киселини докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, които имат противовъзпалително действие. Редовният прием на добавки с рибено масло намалява симптомите като болки в ставите при ревматоиден артрит.

8. Дяволски нокът

Приемът на дяволски нокът може да помогне при болки в ставите от остеоартрит. Все още обаче няма много изследвания за тази добавка за остеоартрит.

Изборът на добавка за болки в ставите може да бъде огромен с броя на наличните продукти. Много от тези продукти съдържат множество съставки, но имайте предвид, че дългият списък със съставки не винаги води до по-добър продукт. И не на последно място – доверете се на доказан производител, който може да гарантира качеството на продукта.

Затова препоръчваме Вашият избор да бъде Глюкохон Форте, който съдържа жизненоважни за здравето на ставния хрущял - d-глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат, ключовите съставки за поддържане на метаболизма в ставите.

 

Оставете коментар