Костната плътност – какво трябва да знаем за нея и естествени начини да я съхраним

Костната плътност – какво трябва да знаем за нея и естествени начини да я съхраним
от септември 23, 2022 0 Коментар

Костната плътност – какво трябва да знаем за нея и естествени начини да я съхраним

Когато стане въпрос за цялостното здраве и виталитет, колко хора мислят и за здравето на костите? Със сигурност не са много. Защото повечето от нас никога не мислят за нашите кости като за „жива тъкан“. Но клетките, нервите, кръвоносните съдове и минералите, които изграждат нашите кости, винаги се обновяват. По света милиони хора имат остеопороза, но много повече са тези, които имат остеопения, характеризираща се със слаби кости и по-висок риск от фрактури.

Какво означава да имате ниска костна плътност?

Костите се състоят от калций и други минерали, които им дават здравина и плътност. Здравата костна плътност е необходима, за да поддържаме телесно тегло, да предпазваме вътрешните си органи и да се движим свободно. През целия живот в тялото на човек непрекъснато протича процес на изграждане и разграждане на костите. Фактори като начин на живот, диета, ниво на упражнения, телесно тегло и употреба на лекарства могат да повлияят на този процес.

В по-ранните етапи от живота силата на костите може да е нещо, което най-често приемаме за даденост. Докато нещо не се случи. И тогава причината може да се окаже ниска костна плътност – остеопенията.

Какво е остеопения?

Остеопенията е състояние, характеризиращо се с по-ниска от нормалната костна плътност. С други думи, това означава да имате крехки, по-слаби от нормалните кости.

Болест ли е остеопенията? Когато костната плътност не е достатъчно ниска, за да се класифицира като остеопороза, но не е достатъчно висока, за да се счита за нормална, някой е диагностициран с остеопения. Остеопенията е по-скоро състояние и може да е предупредителен знак, че състоянието може да прогресира и да се влоши с времето, ако не се лекува.

Остеопенията възниква, когато костите стават по-слаби и губят минерали, следователно стават по-малко „плътни“, по-крехки и по-податливи на счупвания. Костната маса или костната минерална плътност е количеството минерално съдържание в костите (или минералната концентрация). Факт е, че жените са много по-склонни да развият остеопения и остеопороза, отколкото мъжете, защото имат по-ниска костна плътност в сравнение с мъжете. Освен това някои репродуктивни хормони, особено естрогенът, влияят на скоростта, с която се създава или губи костна маса.

Остеопения срещу остеопороза

Остеопороза е заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Остеопорозата означава „порести кости“ и се характеризира с големи пространства и дупки в тъканната структура на костите.

Остеопенията излага някого на по-голям риск от развитие на остеопороза в бъдеще. Обикновено остеопенията се появява по-рано в живота, например на двадесет или тридесет години и може да прогресира до остеопороза години по-късно.

Признаци и симптоми на остеопения

Много хора с остеопения нямат никакви симптоми и не знаят за състоянието си. Когато се появят, някои от най-честите признаци и симптоми на остеопения включват:

 - една или повече костни фрактури или счупвания. Когато настъпи счупване на кост, то най-вероятно ще засегне нечие бедро, глезен, гръбначен стълб или китка.

- болки в костите, които засягат тъканите близо до костите, включително ставите.
- проблеми с нормални упражнения поради болки или наранявания.

Когато остеопенията прогресира до остеопороза, симптомите могат да включват загуба на височина/свиване поради отслабване на прешлените (костите на гръбначния стълб, лоша стойка, включително прегърбен гръб, ограничена подвижност, намален обхват на движение и проблеми с ежедневните задачи поради болка.

Реално костната плътност се променя с времето. През цялото детство, юношество и ранна зряла възраст костите абсорбират хранителни вещества и минерали, придобивайки сила.

Когато човек навлезе в края на 20-те си години, той е достигнал пиковата си костна маса. С напредването на годините костите могат да загубят плътност. При жените този проблем е особено сериозен преди и след менопаузата.

Разбира се, няма как да спрете хода на времето и да запазите здравината на костите си като на 20 годишни, но с правилните хранително добавки и начина на живот може да помогнете за повишаване и поддържане на плътността на костите.

Ето няколко на чина да поддържате костна плътност и да запазите здравината на костите си:

1. Вдигане на тежести и силови тренировки

Силовите тренировки могат да увеличат минералната плътност на костите и да намалят възпалението.

Според различни проучвания ползите от тренировките с тежести и сила включват по—висока костна минерална плътност, по – големи като размер кости, по – малко възпаление, силна защита срещу загуба на костна маса и увеличена мускулна маса.

2. Яжте повече зеленчуци

Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и осигуряват витамини , минерали и фибри. Доказано е, че витамин С може да помогне за защита на костите от увреждане. Ако не успявате да набавите необходимата доза витамин С, взимайте по една таблетка натурален витамин С Ацерола два три пъти на ден.

Яденето на жълти и зелени зеленчуци е полезно за всички хора, без значение на възрастта. При децата тези зеленчуци подпомагат растежа на костите, а при възрастни - за поддържане на плътността и здравината на костите. Според проучване жени в постменопауза, които са яли 9 порции зеле, броколи и други зеленчуци и билки в продължение на 3 месеца, имат намалена костна обмяна и загуба на калций. Изследователите приписват резултатите на повишаването на полифенолите и калия, които зеленчуците осигуряват.

 

3. Приемайте калций през целия ден

Калцият е основното хранително вещество за здравето на костите. Тъй като костите се разграждат и растат всеки ден, от съществено значение е да си набавяте достатъчно калций с диетата.

Най-добрият начин за усвояване на калция е да се консумират малки количества през целия ден, вместо да се яде едно хранене с високо съдържание на калций на ден.

Богати на калций храни са мляко, сирене, кисело мляко, някои листни зеленчуци, като зеле, боб, сардини.

4. Яжте храни, богати на витамин D и K

Храни, богати на K-2, като кисело зеле, играят съществена роля за здравето на костите.

Витамин К-2 играе съществена роля за здравето на костите, като намалява загубата на калций и помага на минералите да се свържат с костите.

Храните, които съдържат витамин К-2, включват кисело зеле, сирене, соя.

Много е важно обаче витамин К да се приема с витамин D, който помага на тялото да абсорбира калция. Ето защо Vivasan разработи ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби. Само 1 таблетка на ден ви дава необходимата доза филохинон (натурален витамин К2) и холекалциферол (витамин D), натурално ленено масло (съдържащо α-Линоленова киселина) за поддържане на нормален костен метаболизъм и костна плътност за здрави кости и еластични артерии.

5. Поддържайте здравословно тегло

Здравословното тегло е от съществено значение за костната плътност - хората с поднормено тегло имат по-висок риск от развитие на костно заболяване, докато наднорменото телесно тегло поставя допълнителен стрес върху костите.

Затова намерете баланса и избягвайте бързата загуба на тегло и цикличност между наддаване и загуба. Тъй като човек губи тегло, той може да загуби костна плътност, но плътността не се възстановява, когато човек си върне теглото. Това намаляване на плътността може да доведе до по-слаби кости.

6. Яжте повече протеини

Протеинът играе съществена роля за здравето и плътността на костите и човек трябва да си гарантира, че приема достатъчно протеин в диетата си. Според проучване с жени в постменопауза, тези, които приемат повишено количество протеини, имат повишаване на общата костна плътност. Като цяло, участниците, които ядат повече протеини, също са имали по-малко фрактури.

7. Включете омега-3 мастни киселини

Множество по-стари проучвания са установили, че омега-3 мастните киселини играят роля в поддържането на костната плътност. Омега-3 мастни киселини присъстват в различни храни, като сьомга, скумрия, ядки и семена. Тъй като е трудно да се набавят необходимото количество само чрез храната, е силно препоръчително да взимате и хранителни добавки като ОМЕГА 3 Форте с Крил.

 

8. Взимайте хранителни добавки за здравина на костите

Както вече сме казвали много пъти – превенцията е най-добрата защита. Не чакайте да усетите, че имате проблеми със здравето на костите, да установите, че имате намалена костна плътност или да се стигне до счупване, за да предприемете мерки и са се погрижите за себе си.

Приемът на хранителни добавки вече е задължителна част от живота на всеки, който иска да се радва на дълголетие и здраве, а когато говорим за силата на костите, трябва да бъдем още по – стриктни.

Специално за опорно – двигателния апарат, Vivasan има няколко изключително качествени продукта, които могат да бъдат в полза на всеки и които е препоръчително да бъдат част от ежедневния прием на хранителни добавки.

Харпагин Форте е фитопрепарат с екстракт от дяволски нокът и босвелиева киселина за подпомагане функциите на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат. Дяволски нокът действа благоприятно на ставите, предотвратява нарушаването на функциите им и възникването на ставни проблеми. В допълнение, той насърчава отстраняването на токсините от тялото, оптимизира работата на сърцето. Босвелиевата киселина забавя разрушаването на хрущяла, намалява отстраняването на структурните компоненти на хрущялната тъкан, активира регенеративните процеси, облекчава болката и туморите в ставите, осигурява хранителна подкрепа за опорно-двигателния апарат.

 

Глюкохон Форте е комплекс от два ценни компонента - глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат, които са най-важните градивни елементи на костната тъкан. Когато производството на глюкозамин и хондроитин в тялото намалее, ставите започват да губят междуставна течност и се разрушават. В бъдеще синтезът на тези вещества може напълно да спре. Комбинацията от глюкозамин и хондроитин в концентрирана форма е оптимално хранене за ставите, предотвратяване на свързаното с възрастта разрушаване на хрущяла и износване на ставите, както и помощ при вече съществуваща артроза под формата на значително облекчаване на симптоми на заболяването. 

9. Приемайте магнезий и цинк

Подобно на калция, магнезият и цинкът са минерали, които осигуряват важна подкрепа за здравето и плътността на костите.

Магнезият помага за активирането на витамин D, така че да може да насърчи усвояването на калций. Цинкът съществува в костите и насърчава растежа на костите и помага за предотвратяване на разрушаването на костите. Храните, богати на магнезий и цинк са ядки, варива, семена, пълнозърнести храни.

10. Спрете тютюнопушенето

Пушенето е добре известна опасност за здравето. Много хора свързват тютюнопушенето с рак на белите дробове и проблеми с дишането, но тютюнопушенето може също да причини заболяване на костите, като остеопороза, и да увеличи риска от фрактури на костите.

За да поддържа здрава костна плътност, човек не трябва да пуши, особено по време на тийнейджърските си години и младите години.

11. Избягване на прекомерното пиене

Умерена консумация на алкохол няма вероятност да повлияе на здравето на костите на човек. Въпреки това, хроничното, тежко пиене може да доведе до лошо усвояване на калций, намаляване на костната плътност и развитие на остеопороза по-късно в живота.

Младите жени, които пият много в тийнейджърските си и през 20-те си години, са изложени на най-голям риск от загуба на костна плътност.

Оставете коментар