Дископатията – профилактика и лечение

Дископатията – профилактика и лечение
от май 26, 2023 0 Коментар

Дископатията – профилактика и лечение

Продължителна болка във врата/гърба, спазъм на мускулатурата около гръбнака, увреждане на седалищния нерв (ишиас), слабост на мускулатурата в горни и/или долни крайници, болка и изтръпване. Това са някои от симптомите на дископатия - една от най-честите причинители за болка в гърба.

Дисковете са меки, гъвкави структури, разположени между гръбначните стълбове. Те служат като амортисьори, които помагат да се избегне травма и повреда на гръбначния стълб при движение. Дископатията може да се появи при различни заболявания и състояния на диска, като дегенерация, изпъкване или херния. Симптомите на дископатията могат да варират в зависимост от това къде се намира повреденият диск и колко сериозна е повредата, но след 40 годишна възраст се смята, че почти всеки има някаква дегенерация на диска, дори и да не развие симптоми.

Дископатията е най-често срещана при по-възрастни хора, но реално има различни фактори, които увеличават риска от развитието й - падане, затлъстяване, пушене, физически тежка работа.

Както вече споменахме, най-честите симптоми на дископатията са болка във врата и в гърба, която идва и си отива, продължава седмици или месеци без прекъсване, води до изтръпване на ръцете или краката, минава към долната част на гърба, влошава се при седене, навеждане или повдигане.

Как се лекува дегенеративна дискова болест?

Лечението на дископатията може да включва консервативни методи, като физическа терапия, упражнения, лекарства за облекчаване на болката и промени в начина на живот, които могат да намалят натоварването върху гръбначния стълб. В някои случаи може да се наложи операция, за да се отстрани дископатията, особено ако състоянието на диска представлява риск за здравето на пациента.

Упражнения

Дейностите с ниско натоварване, като ходене или плуване, могат да укрепят мускулите на гърба и да облекчат болката. Леката йога и разтягането през целия ден подобряват стойката и могат да облекчат напрежението.

Експерти препоръчват и използването на стационарно колело в процеса на възстановяване, както и водна терапия, защото водата помага за намаляване на болката по време на движения на ставите. Някои доказателства сочат, че водната терапия може също да помогне и за подобряване на функционирането на долната част на гърба.

Физио- и лазерна терапия

Физиотерапия с електростимулация помага за овладяване болката при дискова херния и за по-бързото възстановяване. Днес има много модерни уреди и процедури, които често имат почти мигновен ефект, но за да имат дългосрочно въздействие,  е добре да включите и Гел за стави P.C. 28. Обезболяващият гел е разработен на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Той успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, има бързо действие и може да се използва като първа помощ след травми.

Етерични масла

Дисковата херния може да причини значителна болка и дискомфорт, но прилагането на етеричните масла като масаж локално, могат да помогнат за справяне с някои от симптомите. Сред етеричните масла, които могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението, свързани с дискова херния, са
- масло от мента
-
евкалиптово масло
-
лавандулово масло
-
масло от розмарин
-
композиция 33 билки
-
Композиция от натурални етерични масла за стави Blue Relief

Важно е да запомните, че етеричните масла винаги трябва да се разреждат с носещо масло, преди да се прилагат локално. Освен това бременни жени, деца и хора с определени медицински състояния трябва да се консултират със здравен специалист, преди да използват етерични масла.

Профилактика  при дископатия

Прогресията на гръбначната дегенерация може да се забави или предотврати чрез промени в начина на живот.

Откажете пушенето - никотинът свива кръвоносните съдове, поради което се превръща в провокиращ фактор за гръбначна херния;

 Плуване - за да укрепите стойката си, няма нищо по-добро от упражненията в басейна. При редовни тренировки състоянието на мускулната система се нормализира, което ви позволява да поддържате оста на гръбначния стълб в нормално положение.

Добавете хондопротектори - те са термин, който обединява група биологични добавки. Такива са глюкозамин (предпазва хрущяла от действието на свободните радикали и осигурява защита срещу увреждане) и хондроитин (основният компонент на хрущяла, спомага за еластичността и плавността на движенията).

В комбинация с калций, хиндроитинът стимулира образуването на кости и на костни калуси при фрактури. Именно тези съставки стоят в основата на Глюкохон Форте – добавка, която регулира метаболизма в хрущялната тъкан. Тези  хондропротектори са истинска храна за ставите и съединителната тъкан, предотвратяват разрушаването и насърчава възстановяването на хрущялната тъкан, има противовъзпалителен ефект, участва в образуването на връзки и кости, подобрява функционалното състояние на опорно-двигателния апарат.

 

Грижете се за черния дроб – той синтезира колаген, който е част от междупрешленния диск. Може да пиете Артишок цинарин - натурална хранителна добавка в течна форма, въздействаща благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система

Повишете  имунитета  - постоянните и чести възпаления в тялото, хроничните заболявания влияят негативно на здравето, а някои от тях могат да засегнат гръбначния стълб.

Ето защо, за да подпомогнете процеса на възстановяване, е важно да приемате и висококачествени хранителни добавки. 

Като чудесно средство противовъзпалително средство препоръчваме комбинация от две хранителни добавки - ХАРПАГИН ФОРТЕ за Опорно-двигателния апарат и Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН.

Харпагин е добавка с балансирана комбинация от сух екстракт от вторичен корен на Дяволски нокът с босвелoва киселина, която допринася за поддържане на оптималния комфорт на мускулите, ставите и сухожилията, както и за запазването на нормалната подвижност и гъвкавост на ставите. Куркуминът от своя страна помага за укрепване на имунната система, при често боледуванеи при възпалителни заболявания от всякакъв характер.

 

Не се поддавайте на стреса - нервните натоварвания нарушават състоянието на междупрешленния диск поради свиване на кръвоносните съдове на тялото чрез свиване на мускулите,. Намерете нещо, което да балансира емоциите и да ви носи успокоени – йога,  медитация, хоби, спорт….те ще ви вашият антистрес Опитайте се да мислите позитивно!

Приемайте витамини и аминокиселини - те ще помогнат за поддържане на храненето на междупрешленния хрущялен диск.

Взимайте Q10 - kоензим Q10 е основен компонент на всяка клетка и отговаря за 95% от произвежданата енергия в нашето тяло. Той осигурява енергия за нормалното протичане на жизнено важни за човешкия организъм процеси. Като мощен антиоксидант коензим Q10 спомага за предпазване на клетките от увреждащото действие на свободните радикали.

Спете най-малко 8 часа на нощ - по време на сън тъканите и органите се възстановяват, състоянието на междупрешленния диск се подобрява за определен период от време. Според проучвания той се връща към предишната височина, която е била загубена по време на дълъг престой на крака.

Оставете коментар