Бурсит – какво представлява и как да облекчим състоянието без лекарства

Бурсит – какво представлява и как да облекчим състоянието без лекарства
от февруари 27, 2024 0 Коментар

Бурсит – какво представлява и как да облекчим състоянието без лекарства

Болки в ставите, костите и мускулите, дискомфорт в коленете, раменете, лактите и бедрата. Първата ни мисъл е - артрит, но често това състояние може да означава и бурсит. Болката при бурсит се появява, когато „бурсите“ – пълните с течност торбички, които се намират до ставите и между костите – се раздразнят и възпалят. Това се случва обикновено при хора, които извършват повтарящи се движения - като дърводелци, градинари, музиканти и спортисти, миньори, или следствие на нараняване.

Добрата новина е, че при правилна грижа болката при бурсит обикновено изчезва в рамките на няколко седмици, без да са необходими лекарства или операция. Лечението на бурсит включва почивка на засегнатата област, определени упражнения или дейности за разтягане и намаляване на възпалението.

Естествено лечение на бурсит и предотвратяване на рецидив

Тъй като симптомите на на бурсит могат да бъдат подобни на тези, причинени от артрит, диабетна невропатия, замръзнало рамо, тендинит, подагра и много други състояния, е добре да се консултирате с лекар (ревматолог, специалист по ставни заболявания), за да изключи други причини за болката.

По време на прегледа лекарят ще ви попита за мястото на болката, ще опипа за подуване или чувствителност. В някои случаи може да назначи рентгенова снимка или да използва малка игла за отстраняване на течност от бурсата, за да провери за инфекция. Понякога може да изиска и кръвен тест, за да абстрахира и  други здравословни проблеми.

Опции за лечение

Обикновено почивката и повдигането на ставата ще помогне за облекчение  на състоянието. Шина, стягаща лента или обездвижване ще поддържа ставата. Наред с това, прилагането на лед или топъл компрес също може да помогне за облекчаване на болката и подуването. След като ставата вече не е болезнена, можете да работите за укрепване на мускулите около ставата.

Когато болката е особено силна лекарите препоръчват обезболяващи с ибупрофен или диклофенак и кетопрофен. Имайте предвид, че подобни обезболяващи могат да действат бързо, но употребата им за дълъг период от време има негативно действие върху стомаха и затормозява работата на черни дроб.

В този случай може да взимате по 1-2 таблетки Р.С. 28 ПЛЮС. Това е швейцарски продукт - болкоуспокоителни таблетки с противовъзпалително, антиревматично и антиподагрозно действие. Приемът помага за нормализиране венозния тонус на главния мозък, за увеличаване подвижността на ставите и гръбначния стълб. Р.С. 28 ПЛЮС се препоръчват при ставни ревматични болки, шипове, при ставни болки при подагра, невралгични болки,  лумбаго, ишиас, дископатия, радикулити, мигрена, зъбобол, менструални болки и други.

 

Допълнителни и алтернативни терапии

Алтернативните терапии могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението при бурсит по същия начин, както и болкоуспокояващите, твърди американският лекар и нутриционист Джош Акс.

Хранене и добавки

За да намалите възпалението, експертите препоръчват консумацията на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и мазна риба. Избягвайте преработени храни и храни с високо съдържание на захар и мазнини. Силно препоръчително е да включите и качествени хранителни добавки, които да подпомогнат процеса на възстановяване. Ето кои са най-добрите:

Дяволски нокът

Това, което прави дяволският нокът ефективен е неговото устройство. Той има първичен корен, от който се разклоняват вторични корени за съхранение на луковиците. Тези корени-хранилища са богати на три активни вещества от значение за неговото действие, като харпагозид, харпагид и прокумбид. Именно дяволският нокът е в основата на ХАРПАГИН ФОРТЕ – хранителна добавка, доказала се с ефективността си за опорно-двигателния апарат. Ефектът на дяволския нокът в ХАРПАГИН ФОРТЕ се засилва и от наличието на босвелoва киселина, която се извлича от растението Boswellia serrata. Добре балансираната комбинация допринася за поддържане на оптималния комфорт на мускулите, ставите и сухожилията, както и за запазването на нормалната подвижност и гъвкавост на ставите.

 

Глюкозамин и хондроитин

Те са жизненоважни за здравето на ставните хрущяли. С напредване на възрастта човешкият организъм произвежда все по-малко и по-малко ставен хрущял, поради намаляващото количество на хранителни вещества, спомагащи възстановяването му. Глюкозаминът е естествено съединение, намиращо се в хрущяла - здравата тъкан, която омекотява ставите. Под формата на добавка глюкозаминът се добива от черупки на миди или се прави в лаборатория. Има няколко форми на глюкозамин, включително глюкозамин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и N-ацетил глюкозамин. Тези добавки не се считат за взаимозаменяеми.

Хондроитинът е молекула, която се среща естествено в тялото, основен компонент на хрущяла, здравата съединителна тъкан, която омекотява ставите. Хондроитинът помага да се поддържа хрущялът здрав, като абсорбира течност (особено вода) в съединителната тъкан. Той може също да блокира ензимите, които разграждат хрущяла, и осигурява градивните елементи за тялото да произвежда нов хрущял.

Благодарение на наличието на двете вещества, Глюкохон Форте е идеалната хранителна добавка, която помага за поддържане на нормалната работа на ставните хрущяли.

Омега-3 мастни киселини

Има противоречия по въпроса дали рибеното масло помага за намаляване на възпалението. Все пак много експерти твърдят, че Омега 3 намалява количеството възпалителни химикали, които тялото произвежда с течение на времето. Омега-3 мастните киселини се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания (профилактика на атеросклероза, хипертонична болест, инфаркт, инсулт), при артрозо-артрити от различен произход, при автоимунни заболявания (лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, склеродермия и др, при поражения на костите (счупвания, остеомиелит, остеопороза и пр.).

Наред с добавките експертите препоръчват акупунктура като начин за повлияване на бурсита. Терапията помага за намаляване на отока и възпалението, и облекчава болката.

За намаляване на болката при бурсит може да правите масаж с Крем Мащерка или Гел за стави P.C. 28.

Крем Мащерка е създаден на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя. Той помага за ефективно и бързо въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет, болка, възпаления на пикочо-половата система и за подхранване и регенериране на кожата.

Обезболяващият гел е разработен на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Доказано е, че успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, а заради бързото му действие може да се използва като първа помощ след травми.

 

Може да изглежда контраинтуитивно, но движението помага за поддържане на ставите гъвкави, запазва мобилността и може да помогне за заздравяването. Специалистите съветват да оставите болката при бурсит да отшуми малко, но е добре да останете активни, за да намалите сковаността и възпалението.

Оставете коментар