Подаграта – „царската болест“, която може да бъде победена

Подаграта – „царската болест“, която може да бъде победена
от септември 28, 2021 0 Коментар

Подаграта – „царската болест“, която може да бъде победена

Наричат подаграта „Царската болест“, защото в миналото от нея са страдали царете. Днес обаче това е проблем, който засяга все повече хора, а причината, най-общо казано, е натрупване на пикочна киселина в тялото.

Хроничното и често изтощаващо, това състояние се характеризира с повтарящо се подуване, зачервяване и болка в една или няколко стави, което, ако не се лекува или не се контролира, може да засегне опорно-двигателния апарат, да доведе до хипертония, сърдечно-съдови и бъбречни проблеми. Разпространението на подаграта, както и нейната социална и икономическа тежест, нарастват в световен мащаб всяка година, особено при мъжете на средна възраст и възрастните хора. Сред причините за ръста са икономическото развитие, промените в хранителните навици, застаряването на населението, множество съпътстващи заболявания.

Когато става въпрос за облекчение на симптомите на подагра, решението на първо място е спазването на диета.


Сред храните, които трябва да бъдат премахнати са червено месо (свинско, говеждо, агнешко), дреболии (черен дроб, бъбреци, сърце), морски храни като миди, сардини и риба тон, захарни храни и напитки, алкохол, особено бира и концентрати.

От ключово значение е да се ядат много зеленчуци, плодове и чисти меса. Умерено може да се консумират ядки, фъстъчено масло, зърнени храни, картофи, ориз, хляб, макаронени изделия и яйца.

Наред с диетата обаче хранителните добавки могат да бъдат незаменим и ценен помощник, с който бързо да се премахне болката и дискомфорта при подагра.

Ето няколко природни средства, които може да опитате.

1. Екстракт от семена от целина

Екстракт от семена от целина и сок от целина е доказано, че намаляват натрупването на пикочна киселина в тялото.

В тях има различни видове антиоксиданти и фенолни киселини като кофеинова и ферулова киселина, флавооли като квецетин. Това ги прави полезна добавка при широк спектър от състояния, които се влошават следствие на възпаление: болки в ставите (като например от артрит), подагра, бъбречни и чернодробни инфекции, кожни заболявания,  синдром на раздразнените черва и инфекции на пикочните пътища.

2. Сок от череша

Проучвания, публикувани в авторитетни източници, показват, че хора, лекувани с екстракт от череша имат с 35 % по -нисък риск от пристъпи на подагра . Когато приемът на череши се комбинира с употребата на алопуринол, предписано лекарство за подагра и камъни в бъбреците, рискът от атаки на подагра е с до 75 % по -нисък.

Черешовият сок има много сходни ползи със сока от целина. Той намалява възпалението и натрупването на пикочна киселина в тялото. Дори да добавите само сок от целина и череша към диетата си, ще усетите много бързи резултати.

3. Артишок

Екстрактът от Артишок съдържа активното вещество – биофлавоноид цинарин. Известен като мощен антиоксидант, мощен хепатопротектор, той стимулира извеждането на соли на тежки метали, шлаки, излишни течности от организма.

Един от най-ефективните начини да се възползвате от силата на артишока е чрез прием на АРТИШОК ЦИНАРИН на VIVASAN. Натуралнатa хранителна добавка съдържа екстракти от листа на артишок, лютива мента, тинтява, фенхел; фруктоза и въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система, допринася за нормалната функция на черния дроб и жлъчката, при подагра намалява нивото на пикочната киселина в кръвта; извежда шлаки и соли от организма, намалява телесното тегло; стимулира имунната защита, активизира клетъчната обмяна и други.

4. Рибено масло

Всеки знае, че рибеното  масло е богато на омега 3 мастни киселини, които намаляват причинителите на възпаление в тялото. Тъй като подаграта е форма на артрит, а рибеното масло е доказано като ефективно средство за артрит, е ясно защо може да бъде от полза за хората с подагра. Разбира се, важно е да се избере и правилната хранителна добавка.

ОМЕГА 3 Форте с Крил е хранителна добавка, която съдържа смесен концентрат от рибено масло/56.2%/ и масло от крил/12.1%. силата на тази добавка се крие именно в маслото от Крил - маслен екстракт придобит от антарктически Крил /Euphausia superba/. Съдържа уникална комбинация от витамини Е и А, есенциални омега-3, 6 и 9 мастни киселини, астаксантин – мощен антиоксидант и фосфолипиди – градивни елементи на клетъчните мембрани.

5. Протеолитични ензими

Храносмилателните ензими, които разграждат протеините, се наричат протеолитични ензими. Като добавка протеолитичните ензими, като бромелаин, може да бъде в помощ при подагра. Бромелаинът се съдържа в сърцевината на ананаса и е храносмилателен ензим, за който е доказано, че помага за намаляване на пикочната киселина и възпалението.

6. Хвойна

Плодовете на хвойната имат диуретично, жлъчегонно, антипиретично действие, стимулират храносмилането. Те са чудесно средство за отводняване при болни с отоци от сърдечен произход и при нарушение на електролитната обмяна, като антисептично, диуретично средство при цистити, бъбречно-каменна болест без симптоми на бъбречна недостатъчност. Не е случайно, че  хвойната е използвана още от древни времена за профилактика на различни заболявания. Римляните са добавяли плодовете на хвойна във виното и са го приемали при нарушена функция на черния дроб и като диуретично средство. Индианците на Северна Америка са ги употребявали в храната и са пиели  чай от стеблата и листата на хвойната при инфекции на отделителната система и за облекчаване на болките при артрит.

Лесен, но и много вкусен начин да включите хвойната като профилактично средство при подагра е с ХВОЙНОВ ЕКСТРАКТ - натурална хранителна добавка с консистенция на мед. Медът е чудесен и за профилактика на хиповитаминозни състояния; за поддържане на нормална обмяна на веществата; при нервно изтощение, физическо натоварване. Освен  това е доказано, че помага за поддържане на нормалното ниво на холестерола в кръвта и при подагра, атеросклероза, ревматизъм, както и при възпалителни състояния на урогениталната система (цистит, простатит, аднексит и др.).

6. Магнезий

Друго средство, което е много полезно при състояние на подагра, е магнезият. Този алкален минерал също може да намали образуването на пикочна киселина в организма, а проучванията показват, че той е ефективен, особено при остри случаи на това заболяване.

7. Витамин С

Витамин С е основен витамин, който помага на тялото да изгражда, възстановява и поддържа здрави тъкани. Тъй като е антиоксидант, той помага на тялото да се защити от молекулите на свободните радикали. Когато става въпрос за подагра обаче, от значение е, дали вече има такава. Според проучвания, витамин С може да бъде полезен по-скоро за профилактика на подагра.

Да се погрижим за ставите

Пристъпите на подагра могат да се появяват и отшумяват, а симптомите се проявя под формата на остра силна болка, най-често в палеца на крака. Болката може да се усети и в глезените, коленете, лактите, китките и пръстите, а засегнатите стави са подути, зачервени, чувствителни и пулсиращи.

Силната болката обикновено се усеща в първите 12 часа от пристъпа, но дни или седмици след това човек може да има цялостен дискомфорт.

Затова е добре да се включат средства, които да помогнат за облекчение на болката и за възстановяване на ставите. Ето три решения, които могат да бъдат от полза.

ХАРПАГИН ФОРТЕ за Опорно-двигателния апарат



Хранителната добавка е комбинация на  дяволски нокът и босвелoва киселина от Boswellia serrata. Синергията между тях оказва противовъзпалителен и аналгетичен ефект върху болезненото място, допринася за поддържане на оптималния комфорт на мускулите, ставите и сухожилията, както и за запазването на нормалната подвижност и гъвкавост на ставите.

Ябълков Оцет за Бърз Метаболизъм

С естествен ябълков оцет, 10 витамини и антиоксиданти: витамин В1, В2, В6, В12, С, Е, биотин, пантотенова киселина, ниацин, фолиева киселина, тази добавка подпомага поддържането на метаболизма и подпомага управлението на теглото. Освен това подобрява храносмилането, стимулира образуването на стомашен сок и синтеза на храносмилателни ензими. В помощ за подаграта повишава еластичността на съдовете, нормализира венозното  кръвообращение и предпазва от развитието на атеросклероза, хипертония, остеопорозата. Приемът на ябълковия оцет има общо противовъзпалително действие.

Гел за стави P.C. 28

Този обезболяващ гел е разработен на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, подобрява самочувствието. Има бързо действие и може да се използва като първа помощ след травми.

Гел за стави P.C. 28 е чудесно средство при артрит, артроза, ревматични ставни проблеми; пневмония, бронхит, ексудативен плеврит, хематоми, спазми (конвулсии) и болки по крайниците. Освен това помага и при синдром на студените крака, невралгии, радикулити, лумбаго, ишиалгии, както и при спортни и други травми на меките тъкани.

Оставете коментар